Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (230) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (12) Menu Mudah (8) Minuman (9) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (16) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 13 February 2017

Homemade Almond Milk




Lama dah teringin nak buat sendiri almond milk ni tapi tu lah alasan yang sama..kederat dan kerajinan tu belum datang. Cuti Thaipusam tadi rajin kan diri juga buat untuk digunakan bagi buat puding chia seed. Di bawah ni  letakkan resepi sebagai rujukan. Tu sukatan yang cheq buat. Nak lagi best, u all boleh ja husya kat Pinterest tu...bersepah resepinya 😉

1/2 cwn badam mentah
1 1/2 cwn air
1 tbs essen vanilla
1 biji kurma
Sedikit garam- tak letak pun tak pa

Rendam dulu almond semalaman atau 6-8 jam. Kemudian cuci bersih dan bland kan semua bahan sampai air bertukar jadi susu. Tapiskan dengan penapis teh/ kain nipis. Simpan perahan air dalam botol. Siap 😁
*Sebab almond ni tak dimasak, makanya sila lah gunakan air mineral or air masak ya.



Nah! Ni hasil puding chia seed yang sedap dipandang dan opkos sedap juga ditekak 😁✌️

Pasttt... pasai pa tah rajin nau update nih. Hehehe..okey semua n3 ni adalah menu throwback gitu. Untuk update terkini semua buh dalam instagram 😉

No comments:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "