Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

MAHALABIYYA



ASSALAMUALAIKUM
Cak! Torra datang lagi. Hehehee.. Terrrrajin nak update lagi. Kali ni janji..resepi ni belum basi sebab baru buat hari ini. Puding Arab gituuu. Meh tengok resepinya. 


MAHALABIYYA ( Sweet Arabian Pudding)
 Sumber : Instagram Che Ta @ Rozitahasan78


BAHAN- BAHANNYA:

1 liter susu segar (lebih kurang 4 cawan)
1/4 cawan gula (kurang/ lebih)
1/4 cawan tepung jaggung
3 tbsp air mawar (sue guna perasa ros)
Sedikit garam
Kacang Pistachio (cincang/ blend kasar)



CARA- CARANYA:

Larutkan tepung jagung bersama secawan susu segar.
Didihkan lebihan susu segar bersama gula dan air mawar (perasa ros) dengan api sederhana.
Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jaggung,
Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
Bila hampir pekat, masukkan garam.
Tuang ke dalam bekas dan taburkan pistachio,


Masyaallah..sedap rupanya puding ni. Makan waktu suam- suam sedap, sejuk pun sedap. Selamat mencuba ya (^_^)

No comments:

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...