Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Daging goreng


ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Kadang- kadang pandai juga rindu dengan blog ni. Walau bukan ada apa pun dalam ni. Cerita pun lebih merapu saja. Tapi tu lah..bila diingatkan semula, dari sinilah kenal rakan- rakan
dari latar belakang yang lain- lain. Sesekali bila rindu, masuk juga lah intip- intip blog kawna- kawan.

Oklah..tak payah nak merapu panjang- panjang kot.
Meh sue share resepi daging goreng ala sue.
Sebenarnya resepi main agak- agak saja,
Kita adjust la masam, manis dan masinnya. Pandai- pandai sesuaikan rasa,
Boleh gituuu (^_^)





DAGING GORENG
Sumber: Instagram Dapursuemiezi


BAHAN- BAHANNYA:
1 mangkuk daging - potong kecil
5 ulas bawang merah - hiris*
4 ulas bawang putih - hiris*
3 batang serai - ketuk*
6 biji cili api - ketuk/ hiris kasar*
1 biji bawang besar - potong bulat/ potong 6
1 biji buah tomato - potong 4
1 sdb ais asam - pilihan
1 sdk lada putih/ hitam 
garam, gula, perasa/ megi cukup rasa



CARA-CARANYA:
- Perap daging dengan garam dan kunyit.
- Tumis bahan bertanda * hingga naik bau. ( minyak agak2 la ya. Kalau lebih pun tak apa, Nanti       
   boleh buang)
- Masukkan daging dan tumis hingga air daging kering dan naik minyak. Taburkan lada putih/ hitam.
- Masukkan tomato dan bawang besar. 
- Perasakan dengan garam, air asam, gula (kalau nak letak) dan peras/ megi cukup rasa.
- Biarkan kering atau daging agak garing gitu.

Ok Done! (^___^)

*Ini adalah entri berjadual. Tuan blog muncul bila seru datang saja. Daaa, (^_^).



No comments:

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...