Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 23 March 2013

Kek Pisang 40 Hari


ASSALAMUALAIKUM.
Hari ni terajin pulak nak upate. Makin hari makin malas nak update. 
Apa khabar semua...Cuaca panas. Masing-masing jagalah kesihatan ya. Minum air putih banyak- banyak.  

Tak mo tulis banyak- banyak..Just nak share menu yang simple tapi meletop..Opss!!! Meletop?..Heee... 

Today i nak share resepi kek pisang ya anak- anak..Hehehee...Macam mokcik pulak. 
Biasa sue buat kek pisang tak letak tepung jagung. Bila tengok kek ni dalam blog kak Noor...Terguda pulak tengok kegebuannya tu. Resepi juga boleh skodeng kat rumah kak Zila. Kenapa resepi ni dinamakan Kek Pisang 40 hari?..Haaa..U all kena lah skodeng blog Kak Zila.


KEK PISANG 40 HARI
Resepi: Kak Zila @ Zila4ever, Kak Noor @ Bicara kak Noor

Bahan-Bahan 

4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1 sdt soda bikarbonat
secubit garam

Cara-caranya
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang
  2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
  3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
  4.  Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
  5. Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
  6. Bakar hingga masak selama 45 minit dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika bersih bermakna kek telah masak.

* Sebijik tiru kak Noor. Letak badam buat kek ni lagi sedap...(ˆ_ˆ) 

8 comments:

Sury Abil said...

Ingatkn 40hr apa tadi..40hr x update blog ke apa..hihi...ada tgok kek ni kat fb..nampak gebuss je..pisang ada tu blh lh buat esok...kan..:-)

ibh_sue said...

Hahahaa. . Nak kata pantang 40 tak juga. Try la cik sury. . Tp letak almond byk sikit. Lagi sedap.

Anonymous said...

magnificent submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don't notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers'
base already!

Also visit my site: quick weight loss

Nava Krishnan said...

Lovely interesting transformation with bananas. Would love to try and keeping this recipe for the weekend.

HomeKreation said...

Emmm... pisang ada ni... tunggu rajin tak gak rajin....hehe.

Byk spam ler skrg ni... tak larat dah nak delete....

zila norazila said...

salam syg sue,
agak lewat jejak kemari..almklumlah..smnjak2 nie..h ehhee mood asik nak tido jew..tq sbb sudi cuba kek pisang akk nie..dah lama jgk akk x buat tau..entah bila la nie nk rajin balik..:))

Madam Lala said...

bila la madam nk start membaking ni,
(sejak mak mertua pinjam oven tak pulang2) hahahahah
segan pulak nk mintak hak sendiri, kalu mak kita pergi amik je,....

eynda said...

Fuhhh mesti sedap :-)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "