Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 4 March 2013

Nasi Serai


Assalamualaikum semua.
Menu hujung minggu...Kita makan nasiii... Kali ni masak nasi serai pulak. Dah selalu juga duk husya kat rumah kakak- kakak masak. Tunggu hujung minggu baru berkesempatan nak masak nasi.
 
 
Plan asal nak masak nasi lemak hijau. Tapi sebab sayang sangat nak korbankan daun pandan. Kansel masak nasi lemak. Tapi ntah macam mana malam minggu tu kebetulan hb bagi pinjam laptop dia. Suka sangat la, sebab boleh online puas- puas. Awal- awal merayau cari menu untuk bfast esok pagi. Heeee...
Ok lah sue letak kan resepi kat sini untuk rujukan nanti. Nasi ni simple dan wangi... Sedap hokey kalau makan macam tu saja..
Resepi ni sue dapat daripada hasil skodeng dapo Kak Yatie. Dan resepi asal daripada Kak Nor nganu..


Nasi Serai
Sumber: Kak Nor, Kak Yatie,

Bahan-bahan
  • 4 cwn beras (saya guna beras Faiza monghul basmathi, cuci dan rendam 20 minit) - sue gn beras biasa ja
  • 6 cawan air
  • 1 labu bawang besar ~ didadu kecil ( sue gn 2 biji)
  • 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
  • 2 helai daun pandan
  • 1 btg kayu manis
  • 2 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 btg serai ~ dititik/ketuk
  • 2 kiub pati ayam
  • garam
  • 3 sudu besar minyak sapi ~ saya guna windmill (sue guna majerin ja)

Cara-cara
  1. Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
  2. Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
  3. Masukkan serai dan kacau lagi.
  4. Goreng lagi hingga wangi dan masukkan beras.
  5. Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
  6. Masukkan kiub pati ayam dan garam. Masukkan semua kedlm rice cooker dan on kan.
  7. Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak.
  8. Bila nasi dah masak gemburkan sedikit guna chopstick, jngn kacau lama2 bagi mengelakkan nasi patah2.

9 comments:

Sury Abil said...

Wahhh rajin...kalau buh butter jd nasi butter serai ekk..hari ni pun selongkar dapur kak nor..ambik resepi nasi carrot..x sempat nk posing2 lh hri..cuaca pulak cantekk..rasa rugi x posing ambik pic..^_^

ibh_sue said...

Sury. .Next nak cuba nasi carrot pula. Tak ambik gambo la ya. Tak pa next time jgn lp posing2. Hee

Anonymous said...

Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Very useful info specifically the last part :) I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

Here is my web page - female hair loss product
my site - female hair loss for good vitamins

K.Nor said...

ish.. ish.. patut la baru wangi serai jer hari ni.. hehe.. mekasih sudi cuba ya... gu dgn apa nasi ni sue?

mama sara nur said...

salam singgah dan follow

wangi bau serai tu, sedapp

ibh_sue said...

Wangi ya kak nor. Hehehee. . Gandingan dia dgn gulai ayam+ telo puyuh msk sambal+ hayam goreng kari. Lp plak nak letak td. Heee

ibh_sue said...

Wkslm. Tq mama sara nur. :-)

zila norazila said...

salam sue,
akk mmg lom pernah cuba wat nasi serai...sbb ada org kt umh nie x suka serai tu yg lecehhh..tp mmg sedapp

eynda said...

Nak buat la weekend ni :-)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "