Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 5 April 2012

Vegetable Fritters.....Wish Anniversary

ASSALAMUALAIKUM..
Selamat petang semua.(^_^)...Duk opis lama-lama ni, teringat pulak kalau makan cucuq kan sedap..heeee. Manjang makan ya sue.. :P... 

Kalau dah namanya hantu cucuq@cekodok.  Kompem bleh terguda dengan Love punya Vege Fritters ni.. Tapi jangan mimpi la ya..Ni dah tak da..dah jadi baja dah pun..kikikiii... Tak sama, tapi lebih kurang ja macam love punya... Nak resepi ka?.. Love..sue copy ja lah love punya resepi bulat-bulat ya..Heeee


VEGETABLE FRITTERS
Sumber : Love@Love2cook Malaysia

Ingredients :~

  • 1 cup shredded cabbage ( I used Beijing cabbage ) - sue tak bubuh sbb x da ..
  • 1 cup shredded carrot
  • 1 onion ~ chopped
  • few curry leaves ~ chopped ( x letak jg)
  • 1 green chilli ~ chopped (optional) - letak cili merah
  • 1 1/2 cups plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • salt to taste
  • sufficient water
  • oil for frying
 Method :~
  • In a bowl, mix together plain flour, baking powder and salt.
  • Then add water gradually and stir. The batter should not be too watery.
  • Mix in the shredded cabbage, carrot, onion and curry leaves. Stir evenly.
  • Heat oil over medium flame. Spoon the batter into oil and deep fry until cooked or they turn golden brown.
  • Dish out on a paper towel. Serve! :)
Pstt!!..sue tambah isi udang dalam tu juga..So, lagi la tambah yummy cucuq sue..Ngeeee...Dah tak vege sangat la tu kan..heeee... Apa-apapun..Thanks Love sebab bagi idea untuk sue buat cucuq macam ni juga...(^_^)


Oh ya!..Tak habis lagi.. Dikesempatan ni juga sue nak
wish Happy Anniversary pada Nieza, tuan punya blog Our Journey Begins yang duk kan Finland tu.Sue pun baru ja kenal Nieza ni..tu pun sebab hobi masak-masak la yang buat teraksiden jumpa di alam maya ni..Heeee.. Apa-apa pun .....thank's for being my friends...(^_^)...

HAPPY ANNIVERSARY NIEZA

Semoga perkenalan di alam maya ni akan berkekalan. Cantik gambo bunga tulip ni..Hadoii..boleh verangan ja la ya dikelilingi bunga-bunga tulip yang cantik..huhuhuhuhuu


14 comments:

ijayuji said...

Salam kak sue!! nak cekodok sayur tu ada agi tak??? kita baru balik dr imigresen perut lapoooooooo! huh!

ibh_sue said...

Wkslm ika.
X payah mintak la ya. Dah jd baja pun. Akk pun lapo jg ni. Kompem balik opis ni singgah makan dulu. Hihihiiiiii

Nieza said...

Assalam sue, sedapnya kalau dpt mkn cucuq ni..saya pun suka mkn cucuq pastu cicah lak sos lingham..haha best sgt.:)

tqvm atas ucapan dan sudi gantung kad ni yer sue...dari dunia blog ni juga kita berkenalan.suka dpt kenal dgn sue tapi tak tahu nk panggil kak ke apa sebab tak tahu sape tua. saya lahir thn 79.

ibh_sue said...

Wkslm. . Penggemar cucuq jg ya. Heee. . Sos lingham? X pnh dgr lak. Sedap ya. Heee.
Nieza. . Sy pun td jenuh duk carik info umur nieza. . Heee. . 79 ya. Sama la kita. Seumur la. .

ieda said...

sue akk klau buat cucuq nie akk suke taruk carrot, kobis manis tu, togeh dan bwng besar, haaa tulah bhn utk cucuq vege akk :-)

hana said...

bestnyer sue ader cekodok... nakkk! lapo la memalam neh.... heeeee

ummiaisyah said...

salam kenal sue..cedapnya cekodok...nk sepinggan!

Ijan said...

Salam kak sue,
Sedap vege fritters ni cicah sos cili lingham. Hehe.. I like :)
Cantik kan tulips tu.

Cik Ina Do Do Cheng said...

first time nengok cekodok sayur garing cam tu. sedap tu makan masa panas. lepas ni boleh memon singgah blog kawan blogger yg duk obersea tu.

ibh_sue said...

Wkslm Ijan.
Oh tidak! Sos cili lingham lg? Betui ka sedap sos cili tu. . Huuu

ibh_sue said...

Baru la betul2 vege tu kan kak. . Heee

ibh_sue said...

Kak Hana. . Habissss sudahhhh :p

ibh_sue said...

Wkslm. Salam kenal jg ummiaisyah. (^_^).
Sila. . Sila, . Jamu mata ja la ya. Sbb dah habis. . Heee

ibh_sue said...

Cik ina. . Sedap tu. Akk kan suka sayur2 ni. Elok sgt la buat cucuq sayur ni. Eh! Sapa kwn obersea tu. Nak kenal buleh? Heeeee

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "