Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 17 November 2011

Ombak Rindu

La ni dah banyak cerita drama or filem hasil daripada adaptasi novel.. Ombak Rindu yang bakal masuk panggung nanti juga adalah adaptasi daripada novel juga...Teruja nak tengok cerita Ombak Rindu ni. Dah plan dengan member nak rehatkan pala duk tengok filem ni...Adakah ceritanya sma seperti dalam novel?... Fuhh...tak sabo nak tunggu dia kuar. Kalo tengok trailer dia, macam best.  Lagu Hafiz dan Adira tuk filem tu pun best juga..kira kena la tuk cerita tu.

Kita tunggu ja lah ya bila cerita ni ditayangkan nanti. Lepas tu baru boleh komen, best ka tak best (^_^).

Ustaz Don -



Kenai sapa Ustan Don?...Ada yang minat tak?...Apa motif letak video ni?...Hehehhehee..selain dengar ceramahnya... Paling suka sebenarnya..'Awat la Ustaz Don ni hensem beno..Heeee... Siyes...kalo dia tak pakai jubah and serban..lagi hensem tau... Sejuk ja mata mandang..hahahhaaa..


Ngeee..sengal ja kan...:P Tak sedaq diri betul la...:P

Teringin

Assalamualaikum...Ntah apa mimpi, pepagi lagi dah meroyan teringin nak makan Mee Udang.
Memang lama tak buat pun. Last buat masa raya pose hari tu. Siyes, semenjak dapat resepi mee udang Ros ni, sue dah jadi penggemar Mee Udang dah. Sebelum ni, sue tak pernah pun minat nak makan Mee Udang..sebab tau dalam tu ada udang kering. Tapi rupanya, walau ada udang kering..sangat sedap hasil kejadiannya rupanya..kikikikiii...Thank's Ros sebab bagi resepi yang sangat sedap..memang kena dengan selera akak.

Layan gambo ja la jawabnya...Nak resepi rujuk sini na...Ujung minggu ni baru bleh projek masuk dapur balik...Hujung minggu baru nak pecah diet..Bagi peluang kat diri makan sedap...Ngeeeee..Duiiii..Dapppnyaaaaaa.... (^0^)

Sunday, 13 November 2011

Macaroni Sup Meriah

ASSALAMUALAIKUM.
Salam hujung minggu tuk semua...Lama sue tak update pasal masakan kan...Bukan apa, selain dah jarang masuk dapur ..mood nak berblog and berfb pun dah kureng..tapi tu lah..mana boleh tahan..kalau hari-hari bila bukak fb, tengok kakak-kakak semua up gambo makanan ja...Tak jadi nak pencen berblog jadinya..Heeeee..


Pagi tadi kui 6am sue dah bukak laptop..Skodeng dapur orang...tetiba mood nak masak mari..Pi dapur kuarkan ayam yg keras kejung dalam esbox dulu...Pas tu baru fikir nak buat apa...Heee..


Sebab sue still diet lagi..akhirnya menu sup juga jadi pilihan. Lagi pun menu macam ni tentu-tentu hb suka.Walau bahan ntah apa-apa... syukurrr, hasilnya sedap juga...Maka terhasil lah  menu " Makaroni Sup Meriah"..Kenapa sue letak nama macam tu?..Ngeeee....
Tengok la gambo tu...meriah tak meriah sup tu..hahahhahaha...harus dah lari dari konsep diet...Siap ada kentang goreng pedas, ayam goreng racik,teluq rebus dan sambal kicap lagi....

Hb layan semangkuk beso tadi...Sue?..Ngeeee..walau guna mangkuk kecik..tapi setakat ni dah 2 kali sue makan..hahahahahhaa...

La ni..pala tengah ligat pikir nak buat apa...harus kena buat sesuatu..Takut nanti duk ngadap semangkuk lagi...(^_^)...Cadang tadi nak kuar berkebun..Tapi sebab hujan la pulak..makanya situasi adalah sangat bahaya... Nasib internet ni tak lembap hari ni..So..boleh la gunakan waktu ni untuk merayau-rayau ke rumah kawan-kawan blogger...Daannn..ter update juga la blog ni hari ni..Walau pun merapu ja banyaknya...kikikiiii...

Ok lah...memang dah merapu betui ni...Layan gambo sup sue tu ya...Resepi, seperti biasa. Sue masak main campak-campak, makanya kalau nak update resepi..kena tunggu sue ingat-ingat balik la ya..Tu pun kalau sue rajin nak update..Ngeeee....
Dahhh!!!....Moh kita layan fb plak....:P



Thursday, 10 November 2011

Elyana Makin Lawo laaaa

Sangat setuju dengan Abg Nara...Awat la artis - artis ni lepas bersalin, cepat beno slim nya....Elok la..Abg Nara korek apa rahsia diaorg ni ya...Kikikikiiii...

Meh layan pic Elyana and baby dia... Picture credit to Abg Nara ya.. Nak tengok lain-lain gambo pi masuk rumah Abg nara or Blog Elyana sendiri.





Suka tengok gambo tu kan....Seri ibu tu menyerlah....Yang pasti, sue tak sabo nak dapatkan Majalah Harmoni tu sekarang..Sue memang penggemar majalah ni.











   

Wednesday, 2 November 2011

Marble Chocolate Cheese Cake

Hahahhaha..Maaf la ya..Ni memang n3 basi ya. Mana tak nya..bukak-bukak, sue tengok ada lg n3 yang tak dipost. Makanya..sue rasa N3 ni harus dipost untuk rujukan sue juga nanti...

Masa ni Mood membaking tengah mari kan..makanya layan ja la. baru nak try buat kek ni. Tak bapa jadi tapi ok la..Yang penting sedap. Separuh bawa pi opis, bagi budak-budak opis rasa. Ok la..komen positif...semua kata sedap..harus la kan..sebab ada cheese..hahahahaa...meh layan resepinya nya. Sue copy kat umah Kak Yatie...


Resepi -  Kak Yatie 
Bahan A:
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B:
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara-Cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "