Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 23 February, 2009

N3 hari ni...

Salam..lepas gak pose hari ni….Memang betul laa..bleh lupa plak yang hari ni ada mesyuarat jabatan..merangkap sekali meraikan hari jadi bagi kakitangan yang lahir pada bulan januari and februari..Salah seorangnyer..dah tentu ler sue..12 februari.( sudah tue upanya ku..hee..he ).Hii…Hii…Nyaris-nyaris gak la macam nak terkantoi pose …Tapi kuatkan juga semangat…So..diorang potong kek..sue tak join pun…maleh..takut terkantoi..hee..hee..lemah tul iman sue ni…..kang tak pasai-pasai..ter ngapkan..sapa susah..pose sue juga yang bermasalah..He..hee..tak lah..Tak ler seteruk tu iman sue ni..Sebenornya saja jer tak join dak-dak lain potong kek….sebab malah nak inteprem kat celah2 ramai tu..Mau tak nyer..14 orang tu sekali selebrate..

Sebenarnya..pose hari ni, sue tak terfikir pun nak buka makan per…Cuma dekat-dekat kul 5 petang sue tetiba plak terfikir nak masak jem strawberry sendiri…Macam terliur plak rasanya..bila teringatkan rasa masam manisnyer strawbery tu…Ceh!..siap berangan tu..nak buat bekal tuk breakfast sok ..roti bakar sapu jem strawbery yg dibuat sendiri…Tangkap leleh.(he..hee..tak senonoh betul la kan )
Buka pose tadi..tak masak pun..pergi makan kat luar jer..cik abe belanja..Menu?..pe lagi..IKAN SIAKAP MASAK PEDAS, SUP TULANG, TOMYAM CAMPUR, ULAM N SAMBAL BELACAN..Fuhhhh!!!!!..memang power..walupun sikit jer letak nasi..tapi naik sendat juga la perut dibuatnya..He..hee..macam ni kata nak diet....Habis la...
Sampai rumah...kuarkan stok strawberry (fuh!..sib baik ada banyak lagi) yg cik abe beli semalam. Pe...lagi..bermula la aktiviti membuat jem ( tak kira..sebab dari opis lg td dah terfikir kan..kena buat juga). Sib baik la..senang jer nak membuatnyer...cuma kena kacau selalu la..jangan bagi hangit...Sue kurangkan gula...fuh..sedap hasilnya...(puashati sedap guna air tangan sendiri)
Gambar..macam biasa la..ehsan..google...Tapi lebih kurang macm tu juga ler..kalu sue amik gambar pun...eeeee....
Resepi (mudah jer..orang buta pun bleh buat..tapi sue nak juga letak kat n3 ni...)
BAHAN2NYA
Semangkuk buah strawberry (potong2 kalau nak cepat hancur masa masak nanti)
3 sudu gula ( sue tak suka manis )
CARA-CARA MEMBUATNYA
1- Campurkan buah strawberry n gula dalam periuk...
2- Panaskan atas api..sentiasa kacau. Tak perlu letak air..sebab, buah tu sendiri keluarkan jus yang sedap and wangi baunya...Kacau sampai likat..Lepas tu..siap ler...
He..hee..senang kan....Selamat mencuba.



4 comments:

cintaKusayangMu said...

pesal lak tiba2 terasa lak stoberi dlm mulut ku ini..
ish..sue..ko telah menggoda imanku..hehehe
mane lak ni gagaukn stoberi mlm2 buta ni...

ibh said...

Hee..hee..buah strawberry tu mmemng mengiurkan kan?..bikin leleh air liur...eee

Ada Ayrissa said...

tq for sharing dat resepi...
hehehhe...nnt rajin try...

ibh said...

segan ler..ala setakat buat jem stobery jer...tu pun nak wat N3..hee...hee.dak kecil pun tau..hii..hikk

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "