Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (7) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (249) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (17) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Resepi Cucur Jawa Yang Mudah





Assalamualaikum.
Cucur jawa atau ada juga yang panggil kuih topi. Sejujurnya termasuk yang buat sendiri ini, kiranya baru dua kali rasanya makan kuih ni.
Kali pertama dulu beli dengan kawan-kawan office. Ada yang open order..Nampak menarik, jadinya beli lah. 
Sekali makan..emmm rasanya boleh tahan walaupun nampak berminyak sikit. Suka tepi-tepinya tu. Dulu-dulu tak makan sebab ingatkan kuih ni tersangat lah manis. Tu lah suka-suka buat penilaian sendiri tanpa merasa dulu kan (^_^).

Bila dah jumpa resepi yang adunannya sikit saja, boleh la try. Sebabnya..first time try kan. Takut tak sedap nanti, haru akak kena makan sorang-sorang. 

Asalnya resepi ni dah share dekat IG, tapi sebab PKP ni banyak masa kan. Rajinlah nak update dekat sini juga. Nah resepinya ya.


CUCUR JAWA
Sumber: Instagram @cheta_78

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula merah timbang (bukan brown sugar)
1/2 cawan gula putih
1 cawan air (plus air panas kalau adunan lepas perap terlalu pekat)
Secubit garam

Cara-caranya:
1. Masak sekejap air bersama 2 jenis gula. Tunggu sehingga sejuk.
2. Bancuhkan air gula tadi dengan adunan tepung.
3. Letakkan secubit garam. Tapis adunan dan masukkan dalam bekas.
4. Perap lebih kurang 5 jam (suhu bilik) atau semalaman dalam peti sejuk (jika simpan dalam peti sejuk, keluarkan hingga adunan kembali kepada suhu bilik baru gorengkan. Jika adunan terlalu pekat tambahkan air suam sikit sahaja.
5. Goreng dengan api sederhana dan gunakan sedikit minyak sahaja untuk dapat topi yang cantik.
6. Angkat dan toskan.






Sedih tengok hasil kejadian kuih ni kan. Orang lain punya elok ja bertopi. Yang ni hazab sangat, topi entah kemana, siap ada yang hangit lagi. Hahahaa..Mungkin kejadiaannya begini sebab digoreng sebelumm cukup peram 5 jam kot. Jenis tak sabar nak tunggu lama sangat (^__^). Hambekk..Hahaha. Tapi ok lah juga. Lansung tak mempengaruhi rasanya. Yang hitam hangit pun masih sedap lagi tau. Rasanya sedap, cukup- cukup saja rasa manisnya. So, kena lah dengan tekak ni.

So..selamat mencuba.



No comments:

KUEY TEOW GORENG MUDAH

Assalamualaikum.Bersiaran kembali. Macam biasa, update menu yang dah lepas dan menu mudah-mudah sahaja akak kongsikan. Sebenarnya menu ...