Assalamualaikum...
Lama sangat sebenarnya nak cuba buat kuih yang asalnya dari pantai timur ni. Resepinya mudah sangat tapi itu lah kan, tetap juga memerlukan kerajinan. Leval kemalasan tu kadang- kadang tinggi sangat. Hehehe..Dah beberapa kali ramadhan kot simpan keinginan untuk membuatnya.
Last-last..tahun ni sebelum ramadhan akak buat juga kuih ni. Ternyata sedap juga kuih ni.
Kuih ni popular kot waktu bulan ramadhan. Nah akak kongsikan di sini. Hasil google..Akak ambil resepi dari blog namakucella.
KUIH TEPUNG BUNGA
Sumber : Blog namakucella
Bahan- bahannya:
1 Cawan tepung pulut
1/2 cawan santan @ air ( akak guna santan)
Secubit garam
1 Sudu gula pasir
1 Biji telur
Minyak untuk mengoreng
Cara- caranya:
Campurkan tepung pulut, santan dan garam. Uli hingga menjadi doh.
Bulat- bulatkan sebesar buah melaka.
Pecahkan telur dalam mangkuk lain dan kacau.
Leperkan bebola tepung pulut tadi dan celup dalam telur.
Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
Angkat kuih dan toskan.
Susun dalam piring kuih dan taburkan gula pasir (akak haluskan sikit gula pasir tu)
Siaplah kuih Tepung Bunga.
KUIH TEPUNG BUNGA
Sumber : Blog namakucella
Bahan- bahannya:
1 Cawan tepung pulut
1/2 cawan santan @ air ( akak guna santan)
Secubit garam
1 Sudu gula pasir
1 Biji telur
Minyak untuk mengoreng
Cara- caranya:
Campurkan tepung pulut, santan dan garam. Uli hingga menjadi doh.
Bulat- bulatkan sebesar buah melaka.
Pecahkan telur dalam mangkuk lain dan kacau.
Leperkan bebola tepung pulut tadi dan celup dalam telur.
Goreng dalam minyak yang panas hingga garing.
Angkat kuih dan toskan.
Susun dalam piring kuih dan taburkan gula pasir (akak haluskan sikit gula pasir tu)
Siaplah kuih Tepung Bunga.
" /
No comments:
Post a Comment