Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Lempeng Pekak Dan Kari Ayam ADABI







Assalamualaikum..Akak update lagi (^_^). Walauuu hanya lempeng dobo-dobo a.k.a Lempeng Pekak katanya. Tu pun benda yang dah basi. Tapi biasa lah, sekadar nak bagi blog ni berupdate saja.


Jangan dipandang kepada namanya tapi ingat akan kesedapannya hokey. Lagi- lagi kalau lawannya kari atau sambal cili hijau..Perhhhh...Memang berkeping- keping lah habis.

Nah dikongsikan resepi paling simple.


LEMPENG PEKAK/ LEMPENG KOSONG
Sumber: Instagram ibh_sue

Bahan-bahanya:

1 cawan tepung gandum

1 1/2  cawan air
1 biji telur
1/2 sdk baking powder
secubit garam

Cara- caranya:


Senang sangat cara akak. Bubuh saja semua bahan dalam blander. Bland la sampai semua bahan sebati.
Kemudian, panaskan kan non stick pan.
Tuang sesenduk adunan. Goyangkan pan bagi semua adunan sekata.

Kadang- kadang akak masukkan santan juga. Lagi sedap berlemak ler lempeng ni. Memang sedap. Pekakkan saja lah telinga kalau ada yang tegur kau makan berkeping- keping. Hahahaa...Sesueiii sangattt dengan dengan namanya kann. Hahahaha.



Kadang- kadang akak suka lempeng yang ada hangit/ garing sikit. Sedap sebab ada bau-bau tepung hangitnya tu. Ada orang suka tebal..Tapi akak suka buat nipis-nipis macam kuih ketayap tu. 




Gandingannya akak hanya gunakan kari ayam adabi. Senang sangat kerjanya. Bukak tin, tuang dalam kuali. Panaskan sekejap dan angkat untuk dihidangkan.




Ni akak beli kat kedai KK Mart tak silap. Agak susah juga kadang nak jumpa. Tapi usah risau ya, korang boleh juga beli produk makanan sedia hidang dalam tin ADABI ni secara online ya. Pergi ke laman web http://www.emall.adabi.com/ dan boleh la shopping dengan tak payah keluarkan peluh ya (^_^). Ada macam-macam jenis barang boleh beli antaranya rendang ayam/ daging, sambal bilis, sambal kerang, sardin, dan macam- macam lagi lah. 


Satu tin ni boleh lah makan untuk 2-3 orang. Pada akak yang duduk berdua ni. 

No comments:

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...