Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Biskut Double Choc Chips


Assalamualaikum

Sebenarnya biskut ni buat sebelum raya. Buat tak banyak pun just untuk buat kudap-kudapan saja. Tapi sebab kita masih mood raya lagi kan. Makanya akak update saja lah dekat sini. Resepinya ambil dari web Saji.my. Mudah saja resepinya dan tidak perlu guna mixer pun.

So, resepinya dikongsikan pula disini untuk rujukan sendiri dimasa akan datang.


BISKUT DOUBLE CHOC CHIP
Sumber: rasa.my

BAHAN-BAHANNYA:
Bahan A:

- 1 1/2 cawan gula perang - boleh gantikan dengan gula kastor
- 250gm mentega
- 1 cawan penuh minyak jagung - boleh gantikan dengan minyak masak
- 1 biji telur gred A
- Sedikit garam - untuk naikkan rasa lemak biskut
- 1 sudu makan susu cair - guna 1 sudu makan susu tepung
- 1 sudu makan esen vanilla

Bahan B:
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh cream of tartar
- 3 sudu makan serbuk koko

Bahan C:
- 1 cawan cip coklat
- 1 cawan badam cincang
- 1 cawan badan slice






CARA-CARANYA:
1- Satukan bahan A dan kacau sebati menggunakan senduk.
2- Masukkan bahan-bahan B dan kacau sebati.
3- Seterusnya masukkan bahan-bahan C. Kacau sekali lagi hingga semua bahan bercampur sempurna.
4- Sudukan adunan biskut ke atas dulang pembakar. Boleh juga cubit menggunakan tangan dan tekan menggunakan garfu
5- Masukkan biskut ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 -170C. Bakar selama 15-18 minit menggunakan api atas bawah ( masa memasak mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar).
6- Bila siap, keluarkan biskut dan sejukkan.


Info penting: Bila siap dimasak, biskut ini memang lembut. Biar sejuk kerana ia akan menjadi keras dan rangup. Jangan terkejut pula ya. (^__^)





No comments:

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...