Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (16) Blogger (16) Bubur (5) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (29) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Ikan (2) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (30) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (5) Kuih Muih (4) Lauk (8) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (6) Masak2 (250) Masalah (3) Me (90) Mee (3) Memories (17) Menu Diet (16) Menu Mudah (18) Minuman (10) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Muffins (1) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (3) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (18) Puisi (9) Ramadhan (2) Raya (2) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (20) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (3) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Telur (1) Tips (7) Tutorial (1) Udang (1) Video (17) Wish (10) Wishlist (6)

Salam Aidilfitri, Update, Dapursuemiezi (^_~)


Assalamualaikum. Lama benar tak jengah sini. Mood raya masih ada lagi kan. Dikesempatan ni nak ucap juga SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. Macam mimpi pulak hari ni boleh menaip N3. Blog dah la tak seberapa ...makin sendu lah bila dah lama bersawang. Mood nak berblog tu dah makin lama makin sejuk. Lagi- lagi sejak dah ada macam- macam medium sekarang ni..Lagi pula ditambah dengan geng-geng otai blogger masak dulu kebanyakannya dah sendu juga update. Malah ada yang dah pencen jg kot. Ngeee.



Now facebook pun tak berapa aktif juga. Kalau masuk pun just sebagai pemerhati saja. Habis- habis pun share or like saja mana-mana post kawan- kawan yang best tu. Tapi, kalau masih ada yang nak ikuti perkembang tuan belog ni boleh la jenguk- jenguk Instagram peribadi dan Instagram Dapursuemiezi ya. Insyaallah kat situ rajin la update.

Okeh! Sebelum tutup N3, nah sue share kan satu resepi bodo- bodo yang yummeh. Diet!..Sesuai ler..Ratah ni ja. (^___^).. 





KERABU TOMATO SIMPLE


Bahan- bahannya:

 
2 biji tomato 
1 cawan ikan bilis yang telah digoreng 
2 biji limau kasturi, ambik jusnya
1 sd gula kabung/ nisan
1 sd fish sos 
1/2 biji bawang besar
2 biji cili padi (ikut kepedasan) 


Cara membuatnya: 


Tomato dihiris kasar. Hiris halus bawang dan cili. Dalam satu bekas, satukan tomato, bahan hiris. 
Bekas lain. Satukan gula, fish sos dan jus limau kasturi, gaul rata. Curah kan bancuhan sos dlm bekas tomato td. 
Last sekali taburkan ikan bilis. 


Sue tak letak garam sebab letak ikan bilis tu banyak kan. Kalau nak letak garam pun boleh. Seimbangkan lah rasanya ya. Alhamdulillah, sedap jg



Sapu habuk sat

Assalamualaikum..

Kemain lama tak masuk. Berhabuk dekat sekaki dah kot. Ceh! Merapu ja kan..Ehehehe..

Sejak ada macam- macam application ni, blog memang tak usik langsung. Yang kerap update just instagram saja. Lagi pun senang sebab ramai dah otai- otai masak punya akaun instagram juga kan..So lg senang follow. Ada cerita terbaru or resepi best baru masuk blog dia orang saja kan

Ok lah.. tak berseri kalau blog tak ada gambar kan.. Nah! Kasi cuci mata dengan pokok pudina. Beli memang dah siap merimbun macam tu. Dua hari beli simpan dalam rumah, lepas tu kesian pulak tak kena cahaya matahari kan, makanya pindah kan la ke luar rumah. Hari pertama tu ok, masuk ja hari ke dua pokok mula macam nak layu. Maybe sebab tak tahan kepanasan sangat kot, Sebab betul- betul letak kat tempat yang direct kena matahari. So, pindah kan semula masuk dalam rumah.


Now, alhamdulillah masih lagi hidup subur. Hope mampu la bertahan lama.
Nampaknya kena tambah ilmu tentang tanaman ni. Maklum la, nak juga berjinak- jinak bercucuk tanam ni.Tanam sayur sendiri, jimat belanja. Ni tak la, sampai cili api pun kena beli kan.. Kay lah..Stop dulu. Daa...(^_^)

Biskut Jejari Roti



Nampaknya tahun ni macam tak ada ja projek membiskut. Tapi, untuk lepaskan gian.. Meh lah godek- godek sekut yang simple. Semudah ABC gitu. 
Daripada roti saja pun kita boleh buat biskut yang sedap.
Meh, tengok resepinya. Yang paling best biskutnya, hanya menggunakan tiga bahan sahaj (^_^)


BISKUT JEJARI COKLAT
Sumber: Lupa dari mana, tapi popular di internet

Bahan- bahanya:
Roti High 5 (sebarang jenama)
Coklat Masakan
Nestum

Cara- caranya:
Gunting dulu roti panjang- panjang (agak- agak la ya besar mana nak)
Aturkan atas dulang pembakar.
Bakar roti hingga garing (bukan hangit ya..hehehe)

Cairkan coklat masakan guna kaedah daouble boiler ( atau buh ja dalam microwave)
Celup roti dalam coklat cair dan kemudian terus golekkan dalam nestum.


Tak sangka sedap okey... Kanak- kanak la paling laju makannya (^_^)




Murtabak Maggi

 
Assalamualaikum. Hari ni sementara tunggu hb ajak balik, kita update blog dulu. Gambar- gambar semua dah simpan dalam draft..Tinggal tunggu mood rajin ja nak menaip. Ni menu dah basi ya..Saja ja letak juga kat blog kasi panas..(^_^).
Martabak Maggi.. Resepi campak-campak saja. Sesuai untuk yang pesen pemalas macam tuan belog ni..Hehehhe.. 
 
MURTABAK MAGGI
Resepi: Dari dapur Suemiezi
 
Bahan- bahannya
Sebungkus Maggi (rebus dgn perencah) ambik mee saja.
3 biji telur
1 biji cili merah
1/4 batang salery 
3 kuntum cendawan (cincang ya)
1/2 biji bawang besar (hiris)
Garam,
lada secukup rasa.
 
Cara- caranya
Campur semua bahan. Masak dalam kuali non stick or gunakan waffer pan. Makan dengan mayonis dan sos cili..
 

Puding roti bakar

ASSALAMUALAIKUM....
Bersiaran lagi setelah sekian lama menyepi.. Semalam rasanya nampak Aiza buat puding..lepas tu scroll2 instagram Syapex..ternampak juga puding roti ni... Memang tak boleh jadi.. Kena juga buat... Guna resepi Kak Hana..Memang terbaik..Manisnya cukup-cukup ja. Sesuai dengan tekak i.. Okeh!..Meh tengok resepi..

RESEPI PUDING ROTI BAKAR DENGAN SOS KASTAD
Sumber: Kak Hana

Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula 
Cara-cara

  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.

 

Omelette mix vegi


Assalamualaikum..

First N3 di tahun baru... Sebelum tu tak terlambat rasanya nak wish SELAMAT TAHUN BARU 2014 buat semua pengunjung.. terima kasih pada penggunjung yang mungkin ter singgah masuk ke sini..Tak ada apa pun yang menarik dekat blog ni..

tapi tak sangka juga walau pun sendu ja blog ni, ada juga pengunjung yang singgah rupanya. terima kasih pada u all yang singgah sini...

Okeh! Tak ada benda nak update pun. Just nak share simple resepi saja.Diet katanya kan...susah betul nak memikirkan menu yang sihat simple dan mengenyangkan. So..kita buat omelette ja lah...
Alhamdulillah..kenyang.. (^_^)

OMELLETE MIX VEGI
Resepi: Dapur Suemiezi
 
Bahan- bahannya:
2 biji telur
1/2 cawan mix vegi
1/2 biji bawang besar- potong halus
2 sudu olive oil
Black paper
Garam secukup rasa
Dry oregano

Cara-caranya:
Kocak kan telur dengan secubit garam dalam mangkuk..(kalau boleh kocak kan lama sikit )

Tumiskan bawang besar dengan dua sudu olive oil ..Bila bawang dah mula naik bau, masukkan mix vegi..taburkan black paper . Kacau sehingga mix vegi agak lembut ( sue suka sayurnya rangup..so tumis sekejap saja)

Kemudian..curahkan telur yang telah dikocak tadi ke atas mix vegi. Tutup permukaan kuali dengan tutup periuk bagi mempercepatkan omellete masak keseluruhan.. Bila omellet separuh masak, taburkan dry oregano... Tutup semula tudung periuk dan tggu sehingga masak..

Pancakes

Assalamualaikum...
Salam hujung minggu...Update resepi simple...Pancake..Simple and yummey.Ni ja pun bahannya yang ada kalau nak update N3 pun..Hahaha..makin lama makin malas nak update apa- apa.. Akceli gambar dah simpan dalam draft..Tapi tak sempat juga nak post.. So..memandangkan hujung minggu kan..Baru lah sempat update sikit- sikit...
 
Resepi memang selalu guna yang Cik Mat punya ni..Hasilnya memang tak pernah mengecewakan...
Tengok saja la teksturnya..Cantik kan..
 
 
Okeh!..Meh tengok resepinya ni.. Resepi dari CMG tu ya...
 
 
PANCAKE
BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 biji telur gred A
1 cawan susu segar
2 camca besar gula halus
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh esen vanilla
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
Buah2an segar pilihan anda (mat guna strawberry, blueberry dan isi orange)
Madu atau maple syrup

CARA MEMBUATNYA :
 
  1. Dalam satu bekas, masukkan telur, susu, gula dan garam. Kacau rata dengan whisk. Tambah tepung yang diayak tadi, gaul rata. Tambah esen vanilla dan mentega cair. Kacau hingga semua sebati. Rehatkan adunan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, kecil kan api pada tahap minima. Lenser dengan sedikit minyak (mat sapu dengan kitchen paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak masak). Cedok 1/4 cawan adunan pancake dan tuang di tengah pan tadi. Biar ia rata dengan sendiri.
  3. Tutup pan dengan tudung periuk. Bila permukaan pancake nampak berlubang2 dan kering, terbalikkan dan masak sekejap hingga keemasan. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan. Lenser sedikit minyak setiap kali membuat pancake baru.
  4. Hidangkan bersama buah2 segar pilihan anda dan paipkan sedikit madu atau maple syrup dan kalau suka boleh letak sedikit mentega. Menghasilkan 9 - 10 keping pancake.....Selamat mencuba!!... 

Dayre

Assalamualaikum..Salam Jumaat u all..
Lama betul tak jenguk sini..Tak merapu..Tak menceceh..Tak letak gambo makanan..
Sapa ada Dayre..Meh nak follow..Heee.
Tak mo ketinggalan juga tu.
 
Okeh!... Nak cerita tu ja..K bai.. :)
 
 
 

LONTONG GORENG PERASA RENDANG

ASSALAMUALAIKUM.
Lontong goreng biasa sangat dah dengar kan.. Pada sue masaknya simple saja..Kiraa..apa saja bahan boleh digunakan mengikut citarasa masing- masing.
Yang ni sue letakkan rendang sekali...kasi lagi ummpp gitu. Akceli ni adalah lontong goreng yang sue buat masa raya puasa hari tu. Gambar dah letak dalam draft..tapi tak sempat nak up saja... Makin malas dan dah mula senduu gitu nak berblog...

Okeh lah!.. Hari ni up N3 lontong dulu..Warm up gitu... (^_^)



LONTONG GORENG PERASA RENDANG
Resepi:Sue@suemiezi

Bahan- bahan
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar -hiris
5 biji cili merah - hiris
1 cawan hirisan daging ayam goreng
3 sdb rendang ayam (yg dah dihancurkan)
Garam secukup rasa
1 ketul ketupat nasi nona (potong kiub)
Minyak untuk menumis
Bawang goreng

Cara-caranya.
Tumiskan bahan yang bertanda * sehingga layu dan masukkan hirisan cili dan ayam goreng.
Masukkan ketupat nona dan rendang ayam
Perasakan dengan garam dan gaulkan hingga sebati.
Siap. Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng.

Salam Aidiladha

Hang lupa dunia na (^_~)

Bila duduk di kampung. Lupa semuanya. Tinggal semua urusan-urusan kerja. Hati ingat nak rilek - rilek ja. Syok makan- makan..jalan-jalan....kosongkan fikiran. Tenangkan hati..amati keindahan ciptaan Tuhan. Bahagianya hidup kan.
Tapi tu lah..sampai masa kena juga kembali ke alam realiti. (^_^)

UDANG GALAH MASAK DIRAJA

Kebetulan big boss beli udang yang segar dan saiznya agak besar. Terus teringat resepi udang diraja ni yang dah lama save dalam instagra...