Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 5 August 2015

Salam Aidilfitri, Update, Dapursuemiezi (^_~)


Assalamualaikum. Lama benar tak jengah sini. Mood raya masih ada lagi kan. Dikesempatan ni nak ucap juga SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.. Macam mimpi pulak hari ni boleh menaip N3. Blog dah la tak seberapa ...makin sendu lah bila dah lama bersawang. Mood nak berblog tu dah makin lama makin sejuk. Lagi- lagi sejak dah ada macam- macam medium sekarang ni..Lagi pula ditambah dengan geng-geng otai blogger masak dulu kebanyakannya dah sendu juga update. Malah ada yang dah pencen jg kot. Ngeee.



Now facebook pun tak berapa aktif juga. Kalau masuk pun just sebagai pemerhati saja. Habis- habis pun share or like saja mana-mana post kawan- kawan yang best tu. Tapi, kalau masih ada yang nak ikuti perkembang tuan belog ni boleh la jenguk- jenguk Instagram peribadi dan Instagram Dapursuemiezi ya. Insyaallah kat situ rajin la update.

Okeh! Sebelum tutup N3, nah sue share kan satu resepi bodo- bodo yang yummeh. Diet!..Sesuai ler..Ratah ni ja. (^___^).. 





KERABU TOMATO SIMPLE


Bahan- bahannya:

 
2 biji tomato 
1 cawan ikan bilis yang telah digoreng 
2 biji limau kasturi, ambik jusnya
1 sd gula kabung/ nisan
1 sd fish sos 
1/2 biji bawang besar
2 biji cili padi (ikut kepedasan) 


Cara membuatnya: 


Tomato dihiris kasar. Hiris halus bawang dan cili. Dalam satu bekas, satukan tomato, bahan hiris. 
Bekas lain. Satukan gula, fish sos dan jus limau kasturi, gaul rata. Curah kan bancuhan sos dlm bekas tomato td. 
Last sekali taburkan ikan bilis. 


Sue tak letak garam sebab letak ikan bilis tu banyak kan. Kalau nak letak garam pun boleh. Seimbangkan lah rasanya ya. Alhamdulillah, sedap jg



2 comments:

Bitt (double IS) said...

lama tak buat kerabu cenggini selalu bubuh ikan masin hehee
salam singgah sue...

Alin Marlini said...

Bestnya sue masak...dap...dap

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "