Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 19 October 2013

LONTONG GORENG PERASA RENDANG

ASSALAMUALAIKUM.
Lontong goreng biasa sangat dah dengar kan.. Pada sue masaknya simple saja..Kiraa..apa saja bahan boleh digunakan mengikut citarasa masing- masing.
Yang ni sue letakkan rendang sekali...kasi lagi ummpp gitu. Akceli ni adalah lontong goreng yang sue buat masa raya puasa hari tu. Gambar dah letak dalam draft..tapi tak sempat nak up saja... Makin malas dan dah mula senduu gitu nak berblog...

Okeh lah!.. Hari ni up N3 lontong dulu..Warm up gitu... (^_^)



LONTONG GORENG PERASA RENDANG
Resepi:Sue@suemiezi

Bahan- bahan
*3 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar -hiris
5 biji cili merah - hiris
1 cawan hirisan daging ayam goreng
3 sdb rendang ayam (yg dah dihancurkan)
Garam secukup rasa
1 ketul ketupat nasi nona (potong kiub)
Minyak untuk menumis
Bawang goreng

Cara-caranya.
Tumiskan bahan yang bertanda * sehingga layu dan masukkan hirisan cili dan ayam goreng.
Masukkan ketupat nona dan rendang ayam
Perasakan dengan garam dan gaulkan hingga sebati.
Siap. Hidangkan dalam mangkuk dan taburkan bawang goreng.

5 comments:

ady said...

wow!!! mesti sedop ni...

I want to lose weight said...

kat sini tak pernah jumpa lontong goreng

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

zana fahmi said...

Baru terfikir nak buat lontong goreng tapi bila ingatkan nasi, tu yg maleh. Lontong ni bukan cukup makan seketul dua macam nasi boleh ambil sesenduk...

ehem...sejak berinsta ni kan, mcm malas nak blog walking kan? IG lagi mudah bertegur sapa.

Uncle Lee said...

Hello Sue, wow! I love this! I have not eaten this da lama, 26 years!
I can see you ada black belt in cooking.
Suka tengok the dish and the warna.
You have a nice day and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "