Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 9 April 2013

Meatball Ala IKEA ler Kunon

ASSALAMUALAIKUM..
Tajuk ia-ia jer sebut IKEA..Pergi Ikea pun tak pernah. Haaa ko..Jangan gelak ya. Sumpah! memang tak pernah pergi. Tengok selalu la. Lagi- lagi kalau balik kampung ikut jalan tu. Kompem lalu nampak Ikea tu... Sebut pulak Meatball ikea...Tipuuu..Rasa pun tak pernah. Tajuk ja lebih..Hahaha 

Dah lama duk asyik menggugel cara nak buat meatball sendiri..tapi tak juga terbuat- buat. Sampai la satu hari tu, nampak mek Jiya up gambo meatball dia..Hambekkkk..makin teringin dibuatnya. Kejam mek tu..Up lak time malam- malam. Laju ja pm dia juga nak kan resepi. Tapi dia just bagi resepi untuk gravynya ja...Tak terfikir pulak nak tanya dia macam mana dia buat meatball tu..hahahaa.. Tak pa lah. Tanya cik google ja la jawabnya. Siannn..Malas nak kaco tokey tu...Search punya search, resepi homemade meatball dari blog Mathari ni yang kuat daya penariknya.. Tenkiuuuu  (^_^)

Yang ni version digoreng..Hitam sikit.. :)
MEATBALL ALA IKEA

Resepi: Blog Mathari 

Bahan-bahannya:
250-300gm Daging Cincang

Bawang putih – optional je tak letak pun takpe (sue x letak)
Sebiji bawang besar Holland – dicincang sgt halus
Bread crumb – agak agak la ¾ cwn, untuk kekentalannya
1/3 cawan tepung gandum
2 biji telur – di pukul sedikit
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit lada sulah
¼ cawan susu segar
Secubit allspice – tak letak pun takpe (x letak juga)
1 sudu serbuk cili - ni sue tambah
Sedikit minyak untuk mengguli
Garam secukup rasa


Cara-caranya:
Masukkan daging kisar, bawang besar,bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu, telur dan garam. Uli semua bahan tersebut hingga rata serta kental, Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi breadcrump itu. sedia untuk bulatkan meatball itu comey comey.. =)
Letakkan sedikit minyak di atas tangan supaya bahan-bahan tadi tidak melekat. Meatball yang siap diuli dikukus dalam periuk kukusan selama 10-15 minit.
Kalau taknak kukus nak goreng terus pun terpulang la.
Saya kukus terlebih dahulu kemudian bakar dalam oven beberapa minit.

* Sue buat dua version. Lepas kukus sekejap. Sue goreng sikit dan selebihnya sue bako sekejap dalam oven sebelum disimpan untuk buat stok. Akceli kalau nak buat stok tu just sekadar kukus kejap ja pun dah ok. Bila sejuk, pack elok-elok dalam tuperware dan simpan dalam peti sejuk.
Yang ni version dibako. Makan dengan brokoli dan kentang goreng membuatkan lupa diri sekejap..Hahahaa



Untuk Gravynya
Resepi 1 : Blog Mathari
Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar holland -dipotong dadu lalu digoreng hingga layu sahaja, dan ketepikan.
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
sebiji tomato besar- di potong dadu
1 1/2 cawan air sejuk, *
100ml susu segar/susu cair *
3 sudu sos tomato *
3 sudu sos tiram *
2 sudu kicap manis *
2 sudu lada hitam *
1 cube ayam/ daging* - saya guna kiub daging lembu, lebih terasa keenakkannya..
sesudu gula * - ikut taste la, saya tak letak sebab dah secukup rasa

Cara-caranya:

1. Caikan butter dan masukkan tepung gandung, goreng hingga warnanya bertukar agak keperangan.
2. Kemudian, masukkan bawang yang telah digoreng tadi dan seterusnya tomato.
3. Masukkan semua bahan2 yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.
4. Sejukkan seketika dan kisar sos ini supaya bahan2 seperti bawang dan tomata itu tadi hancur .
 
Resepi 2: Jiya @ Jiya Pengembala Kambing

Bahan-bahannya:
1/2 biji bawang besar /holland 

2 sudu butter
1 cawan susu segar*
1 sudu kecil LEA & PERRIN*
1/2 kiub pati ayam*
1/2 sudu  sos tiram*
1 sudu yougurt* -  sue tak letak
1 keping cheese kraft
1 sudu lada hitam*
1 1/2 sudu tepung gandum campur dengan sikit air (untuk memekatkan kuah)

1 sudu kecil kicap (nak bg colour sikit) - Yg ni sue gatal tambah




Cara-caranya:

1. Caikan butter dan tumiskan bawang.
2. Kemudian masukkan
semua bahan2 yang bertanda * , kacau sebati hingga mendidih.
3. Masukkan cheese dan kemudian masukkan bancuhan tepung gandum bagi memekatkan kuah. Siap.

 * Sebenarnya sukatan boleh ikut rasa lah ya. Sue pun masak main agak- agak ja sebenarnya. :)









18 comments:

azzey said...

tgk ni pon dh terliur... tak pyh IKEA dah ..;)

fatin aziz said...

sedapnye tengok..rasa macam nak masuk dapur sekarang buat meatball sendiri..hehe

ibh_sue said...

azzey: Haishh!! air liur sapa meleleh kat sini ni..hehehee

ibh_sue said...

Fatin. . Apa lg. Baik cepat pi masuk dapo buat. Hehehee

Norhaizan hakim said...

Terima kasih share resepi..KZ mesti buat ni!!

kasihredha said...

Wahhhh dah keluar dah meatballs
Syeedaappp

tun_telani said...

Salam sue.. kat bintulu xde ikea. jd xpenah nk merasa meatball ikea.. huhu.. sedih kan.

sudipVSsenduk said...

habis le IKEA.... dah ada saingan nampaknya

zila norazila said...

kecur abis..akk dah 2 kali g ikea tp x pernah cuba lg meatbll nie:)

Melly Octaviana said...

Sedap nya meat ball..nyam..nyam

gerhana luka said...

meatball... sedap tu, kalau aku buat anak2 aku pulut orang lain tak dan merasa. teringat-ingat meatball ikea la pulak ermm...

Uncle Lee said...

Hello Sue, wow! Your meatballs look like from lima bintang restaurant! Looks so delicious....outstanding!
Love that gravy.....ini la masuk mulut satu spoon, lupa nama mak, ha ha.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Qasey Honey said...

ramai la pula yg mnerai meetball ni...harus buat juga la nmpknya mgu ni...jiwa tganggu dbuatnya..hehe

hana said...

waduhhhhhhhh kepingin kembali mau bikin ini meatball...... leh try resepi yang nih plak!

Madam Lala said...

aduiiihaiiii endapppnyewwww (ejaan ala2 budak remaja kini)

ZURA said...

mcm sedap jerkkk....

adianiez AIDA said...

baru jap tadi aida blogwalk and jumpa gambo meatball ni. but bukan kat ikea... aduhai... memang mencabar iman org berpuasa sunat rejab meatball ni .
tq for the resepi...

Zura Lee said...

tima kasey sue sebab share resepi..saya ada bg kredit utk blog sue nih dlm blog saya...

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "