Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 6 April 2013

RICE SALAD

ASSALAMUALAIKUM..
Selamat petang semua... Hambek!..hari ni ja dah dua n3 naik..Ni kalo time mood rajin datang la ya. Kalau tak rajin nan hadonya lah. Senyap ja.

Kebetulan pagi- pagi lagi dah jalan- jalan cuci mata. Terus tertumpu pada dapo Ibundo. Tengok pulak menu diet kan..lagi lah laju ja..
Tapi sumpah..Memang sedap. Ni kira salad omputeh campuq melayu la. Kena lah dengan tekak melayu kan. I love salad. Dah!..Tak mo celoteh banyak-banyak. Jimat tenaga..Ekekeke..


Ibundo..Thanks berkongsi resepi ni.. Halal kan ya, sue copy pula masuk sini. (^_^). Tapi kannn..Hampunnn..sue dah ada derhakakan sikit resepi ni...Sue try tak nak mkn nasi sgt, tu yg kurangkan sukatan nasi tu. Agaknya kalau guna beras perang lagi best ni. . (^_^)...


RISE SALAD
Sumber: Resepiibundo
Resepi: Sue@suemiezi

Bahan- bahan ( untuk 1 atau 2 orang makan)

1 cawan nasi ~ sue guna 1/2 cawan ja
1/2 batang timun jepun didadu kasar
4 biji baby tomato dibelah 2 ~ letak dua biji ja
2 kelopak daun salad dipotong kasar
daun bawang dan celery dipotong pendek
1/2 batang cili merah dihiris ~ Guna satu biji terus
1 sudu besar minyak zaitun xtra virgin
1 sudu besar mayonis ~ Guna 1/2 sudu ja
sedikit lada hitam
garam secukup rasa
1 sudu besar jus lemon
sedikit parutan kulit lemon
1 Ketul tempura ayam (dihiris) ~ Haaa yg ni sue tambah ya.. :P

Cara:
- Masukkan minyak zaitun, mayonis ke dalam mangkuk.  Gaul dengan whisker.
- Tambah lada hitam, garam, jus lemon dan gaul rata.
- Masukkan parutan kulit lemon beserta timun, salad, daun bawang, celery, tomato, cili yang telah dipotong-potong.  Gaul rata.
- Masukkan nasi, gaul rata.


4 comments:

Sury Abil said...

Wow..menarik ni...mesti cuba nnti...:-)

ibundo said...

haha sue. Sedap kan? guna beras perang lebih bagus.

dapurCikWan said...

duk berfb..insta bagai...baru tau ni sebenarnya blog dia...hhihi.. :)) nanti kita update bloglist ek.. rupanya masih belum masuk bloglist.. will update soon. btw tQ so much dear ;))wan nak panggil apa? hmm..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..emmm nampak menarikkkkkk ni...

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "