Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 9 February 2013

Lempeng Diet Ala Okonomiyoki

ASSALAMUALAIKUM..
Alhamdulillah syukur pada Allah, masih diberikan lagi kesempatan untuk bernafas.
Usia makin meningkat ni, hari- hari kena beringat..Ingat mati ingat sakit. Semua tu kena sentiasa beringat. Sebagai  seorang yang sayangkan padaNya, sebolehnya sue cuba untuk menjaga diri supaya sihat sentiasa. Ingat, diri kita ni hanya pinjaman. Seharusnya kita menjaga sebaiknya apa yg Allah dah pinjamkan pada kita. Heee..bertazkirah pulak ya.



Eh! Tetiba pulak ada gambo food kan. Tadi kemain kata jaga kesihatan. Heee.. Akceli ni menu dah lepas. Menu simple sesuai buat orang yang tak rajin macam sue ni dan kununnya menu untuk diet..Haaa DIET la sangat kan..Tengok topingnya pun dah takut..Heee

Alhamdulillah memang mengenyangkan. Dua hari berturut- turut sue makan menu ni.. Lepas tu  terpaksa stop sebab tanda- tanda alergi mula datang balik. Akceli sue mmg ada allergik skit dengan telur. Tapi tak teruk, cuma bila pengambilannya tu kerap sangat dan banyak. Allergi tu mesti jadi lagi. Susah juga kan orang yang kulit "cap ayam" ni..
Saja sue sharekan resepinya kat sini. Saja nak bagi panjang n3..Kui3.. :P.  Baiklah sebab tak tau nak panggil apa..Meh kita panggil lempeng diet ala Okonomiyoki..Ngeee

Bahan- bahan
2 biji telur
*1 cawan kubis hiris halus
*1/2  bawang besar dihiris halus
*secubit garam
*1/2 sdt lada hitam/ putih
1 slice cheedar cheese
mayonis
black paper sos
sos cili

Cara-caranya
Kocak telur dan campurkan saja semua bahan -bahan yang bertanda * tu dalam mangkuk. Kacau hingga sebati,
Panaskan kuali non stick (sue bubuh sesudu olive oil). Tuangkan adunan tadi.
Bila dah siap masak letakkan cheedar cheese, sos cili, sos black paper dan mayonis. Siap untuk dihidang.

Sebenarnya N3 ni adalah auto publish ya. Time ni sue dah kat kampung or still on the way lagi.. Ambik cuti panjang sebab lama tak balik kampung. Buat korang semua..SELAMAT BERCUTI ya..

4 comments:

Amie said...

Selamat bercuti Sue... menarik pulak tengok lempeng diet Sue ni...

ibh_sue said...

Tq kak Amie. Selamat bercuti juga utk akk. :))

ieda immi said...

wahh sedap nyee nampak lembutt je dik ;)

Sury Abil said...

Uihh..komen masuk spam ke pe..xde pun..ke lupa publish hihi

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "