Assalamualaikum..
Memang susah nak menahan diri bila tengok kek ni asyik la melintas- lintas. Lagi -lagi bila Kak Nor post kat fb hari tu..I jeling- jeling ja tau..Kemain rancak lagi sembangnya diaorng kat situ...Eke3.. Ingat idak ler diri ni terguda...Rupanyaa..huhuuuu
Kebetulan pulak kalau kek Coklat ni kira boleh diterima tekak cik hb. Kalau kek cheese tu payah juga nak kena dengan tekak dia..Oleh kerana kuat betul penangan kek coklat Kak Nor.. Membaking juga akhirnya...Pehh!!!..Ntah apa punya tabiat tah..Cukup malas nak keluarkan pengukus. Kalau dah simpan elok- elok kat rak, memang sue malas betul nak keluarkan. Kecuali kalau desakan pada sesuatu menu yg memerlukan pengukus, baru lah pengukus tu keluar dari sarangnya ( disaat ini pun pengukus tu masih elok berada diluar lagi)..Heee.
Dah tak payah cakap banyak lah..Meh kita tengok bahan- bahan untuk buat kek coklat ni. Simple ja, tak payah pakai mixer pun..Kita godek ja pakai tangan ya..
Macam Kak Nor, sue pun gunakan taperware terus. Senang kerja. Tak payah nak potong-potong. Kaut ja pakai sudu, terus ngap masuk mulut..Ngeee (^_^)
KEK COKLAT KUKUS - Dengan toping yang meleleh..Pehh!!! <<<<< Tiru sejibik kak Nor.
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula
Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila
Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.
CHOCOLATE GANACHE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas
Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
Haiii la hai...Makin berlemak la badan nih...Hehehee..
Ni baru keluar peti es, makan dengan mangga..Fuhhh sedapnya.. |
14 comments:
tiru ayat ai ya... bak pengeras :)
Kah3..Kak Nor..Nanti sue hantar pengeras ya..KERASSS punya..Kui3.. :P
Dh musim kek coklat kukus ni..kite pun buat jgk dua hari lepas...:-)
Ha ah kan. Kita pun sbb tak tahan tgk kek ni melintas ja depan mata. Tu yg terjebak jg. :))
alamak. godaan godaan. adehhh... harus buat ni... tQ for sharing dear
Hahahaaa. . Pejam mata. . Pejam mata. Parah kalau terguda. Sedap ni. Penuh rasa coklat. Sila buat ya dear. :))
pergh!!!tak sedar abis satu taperwer makan sengsorang.
best best best
ibundo..memang pun. Satu taperware sue hadap sorg ja..Heee
kek kakNor tu berhantu Sue..bila nampak kat fb air liuq meleleh tp malas nak buat sebab tak ada orang kat rumah nak geng makan.Akhir sekali buat juga tp beli tepung segera..kukus dalam bekas cam Nor buat tu...letak topping resipi Nor tu.....yum yum...jika tak dapat kempunan rasanya...
Geram kalau tengok topping kek yang meleleh leleh tu! Air liur I pun meleleh...hihi!
Sedap sedap!!! 2 thumbs up!!!
Slm syg sue..
Samalh dgn akk suka msuk tpware trus snang keja kn..kecur liur ngok nie sue..
Teringin.... tapi malas buat sendiri hehe...
Pгetty! This wаs аn іncrеdibly
wоndeгful post. Τhank уοu for supplying thesе
details.
Feel fгee to ѵisit my ωebpage ..
. Ride On Train
Post a Comment