Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 30 October 2007

Demi masa yang belum kita tahu penghujungnya.....

Aduss.....rasa cepat sangat masa berlalu....hari ni dah 18 syawal......tup..tup dah nak masuk bulan november....eeeiiiiii...cepatnyer masa ni berlalu.....aku rasa cam tahun ni sekejap sangat...pejam celik, pejam celik..dah habis sebulan......eeiii..takut nak fikirkan....kita ni semakin tua....azam tahun ni pun masih belum tertunai dah kena simpan azam tuk tahun depan lak.......amalan pun belum cukup lagi.....eeiiiii rasa insaf aku...takut sangat...mana tau tup..tup..esok mati......Tapi tulah...kita ni sebagai manusia sentiasa kena ingatkan kepada kematian...serta sentiasa ingat bahawa kadoq dan kadar tu adalah ketentuanNya.....kita kena sentiasa redha dengan apa sahaja suratan yang diberikanNya kepada kita. Yang pasti kita kena sentiasa ingat pada 5 perkara sebelum 5 perkara ni....sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, lapang sebelum sempit dan hidup sebelum mati.....sama- samalah kita beringat-ingat....
Haaa...macam lagu raihan ni.....cuba kita hayati dan semat dalam hati..jadikan ia panduan dan ingatan dalam hidup kita ni......
Demi masa...Sesungguhnya manusia kerugian...Melainkan...Yang beriman dan beramal soleh...Demi masa...Sesungguhnya manusia kerugian melainkan...nasihat kepada kebenaran dan kesabaran.....Gunakan kesempatan yang masih diberi.....Moga kita takkan menyesal....Masa usia kita jangan disiakan..Kerna ia takkan kembali .....Ingat lima perkara, sebelum lima perkara...Sihat sebelum sakit....Muda sebelum tua, kaya sebelum miskin...Lapang sebelum sempit...Hidup sebelum mati.......Demi masa...Sesungguhnya manusia kerugian.....Melainkan...Yang beriman dan beramal soleh
Wahai Tuhan ku tak layak ke syurga Mu..Namun tak pula aku sanggup ke neraka Mu...Ampunkan dosa ku terimalah taubat ku....Sesungguhnya... Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar....Ila hilis tu lilfirdausi ahla....Wala aqwa alnnaril jahim.....Fahabblitau batau wafir zunubi Fainnakarob firul zanbi azim.....Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai....Dengan rahmat Mu ampunkan daku Oh Tuhan ku....Wahai Tuhan selamatkan kami ini.....Dari segala kejahatan dan kecelakaan.....Kami takut kami harap kepada Mu....Suburkanlah cinta kami kepada Mu....Akulah hamba yang mengharap belas dari Mu
Tuhanku ampunkanlah segala dosaku...Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu....Ku sering melanggar laranganMu.....Dalam sedar ataupun tidak....Ku sering meninggalkan suruhanMu....Walau sedar aku milikMu....Bilakah diri ini kan kembali..Kepada fitrah sebenar.....Pagi ku ingat petang ku alpa......Begitulah silih berganti......Oh Tuhanku ...Kau pimpinlah diri ini....Yang mendamba cintaMu.....Aku lemah aku jahil....Tanpa pimpinan dariMu....Ku sering berjanji depanMu....Sering jua ku memungkiri......Ku pernah menangis keranaMu.....Kemudian ketawa semula.....Kau Pengasih... Kau Penyayang.... Kau Pengampun...Kepada hamba-hambaMu....Selangkah ku kepadaMu....Seribu langkah Kau pada ku....Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu.....Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu.....Ku takut kepadaMu....Ku harap jua padaMu....Moga ku kan selamat dunia akhirat....Seperti rasul dan sahabat

Saturday, 27 October 2007

Memory 98

Semalam...semasa aku berkemas2...aku terjumpa la diari lama aku......lama tak lama pun, diari tu masa zaman sekolah2 dulu....masa tingkatan 6 nyer.....belek punya belek...aku terjumpa beberapa keping kertas kecil....yang mengingatkan aku pada satu perkara...........

Kawan....kawan ku.....masih ingat tak korang pada satu ketika pada tahun 1998.......ingat tak..masa tu last day...exam ....tak silap....last paper ekonomi rasanyer.....ingat tak...setiap seorang dari kita kena menulis sesuatu untuk setiap kawan2 sekelas kita....dan perjanjian tu....nota2 yang kita terima dari setiap seorang hanya boleh dibuka selepas keluar dari sekolah dan ianya dirahsiakan.....korang ingat tak?......dan semalam untuk pertama kalinya setelah 9 tahun perpisahan kita....aku membaca nota2 tu kembali satu persatu......Aku tersenyum balik.....tak sangka...semua nota2 yang diberikan korang untuk aku begitu bermakna sekali.....dan ada yang setengah tu...langsung tak melambangkan personaliti siapa penulisnya......dan yang buat aku gelak sorang....kawan2 yang selalu gaduh ngan aku pun, meninggalkan nota yang sungguh menyentuh jiwa aku.....

Sesungguhnya semua memory tahun 1998 begitu indah buat aku......kepada kawan2....Ingatkah korang lagi pada aku.......

Belakang- lily, norzie, mully, madon, diah, sally, aku dan nazimah

Depan- pie, alan, otai, rajesh, belok dan mat zack

Katakan Padaku

Aku cukup suka dengan puisi ni...puisi ni ditulis oleh Latiff Mohidin kalau tak silap aku la....alaa..kalau korang perasan..puisi ni memang cukup popular la skang ni....

Katakan padaku
Sejak puisi mengalir
Sejak langit meratap
Mengapa air mataku
Terasa baru bagai enbun terasa baru?

Burung rembang membuka sayap
Daun-daun menjadi lebih redup
Aku lewat lagi berdayung di depanmu
Kau siap lagi berdiri di tebing

Semua pohon menjadi sepohon di sampingmu
Semua detik menjadi sedetik di matamu
Sunyi inipun terasa betapa gemuruh
Menyambut semarak api di bahumu

Katakan padaku
Sajak malam menjelma
Sajak mahu menyentuh
Mengapa sepi jiwamu
Terasa baru bagai pedihku terasa baru?

Tuesday, 23 October 2007

Pagi ni aku baru dapat satu berita yang mengejutkan jugalah....bapa kawan baik aku telah pergi mengadap Allah yang Maha Esa....Takziah buat Diah....harap ko bersabar dan menerima semua ini sebagai suratan.....Jodoh....hidup...ajal dan maut semuanya di tangan Nya yang Maha Kuasa....Semoga roh arwah dicucuri rahmat..AMINNN....

Wednesday, 10 October 2007

Seribu tahun

Relaku menunggumu....
Seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup...akukan selama ini
Biar berputar..utara.... selatan
Ku tak putus harapan..sedia setia

Rela ku mengejarmu...seribu batu jauh lagi
Tapi benarkah kaki......ku kan tahan sepanjang jalan ini
Biar membisu..burung bersiulan....
Kenanglah gelombang lautan
Ku masih setia

Adakah engkau yang kuu....ini cinta..
Adakah engkau pasti........ini untuk selama-lamanya

Relaku menunggumu....
Seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup...akukan selama ini
Biarkan berputar..utara.... selatan
Ku tak putus harapan..sedia setia

Jangan putus harapan...sedia setia...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri


Esok aku dah start cuti....so..dikesempatan ni aku nak mintak maaf banyak2 pada semua kawan2...Maaf Zahir & Batin.....Semoga aidilfitri kali ni penuh bermakna buat korang....pada yang nak balik jauh tu....berhati2 di jalan raya..'


SELAMAT HARI RAYA

Monday, 8 October 2007

Emmm...pe menu yaa....?

Apa nak makan berbuka hari ni ya....eemmmm....ingat nak ajak hubby aku pg makan KFC la hari ni...sehari jer makan berat tak pe kot....lg pun dah lama aku tak makan nasi......
Malam ni kami rancang nak pg shopping barang2 tuk bawak balik kampung nanti....

Jom jalan-jalan....cuti-cuti Malaysia..

Last week aku bercuti...balik Perlis...maklum la tahun ni aku kan beraya kat kampung halamanku...so balik perlis awal la, siapkan pape yg patut...Balik keja jer terus chaw chin chau balik perlis...berkobar2 suami aku ni....maklum la nak balik kampung dia la katakan....tak pe la...aku pun syok gak...kira bercuti gak la ni....melancong..heee...hee....Kami berbuka dalam keta jer..minum air..pastu makan buah epal jer....Seronok sangat balik time2 cam ni...tak jem langsung...ialah mana ada orang balik sana awal2 cam ni....kalau minggu ni mungkin la kot..sebab semua orang dah start bercuti awal...Perlisss?....biasa la...panas sangat..betul2 mencabar puasa kat sana.....sepanjang aku cuti kat sana minggu lepas rasanya baru 2 kali hujan...yang lain panas memanjang...Hari sabtu tu kami sempatkan juga la pg shopping kat padang besar....habis2 tidak pun, boleh gak la bawa balik beras pulut balik kampung aku.......Haaa...tahun ni alhamdulillah....nasib baik la stok mercun tu dah habis...kalu tak habis la...Rupa2nyer laki aku selalu gak ambik stok mercun kat budak siam tu....kira tahun ni laki aku terlambat la....diaorang dah tak amik order sebab diorang kat sana 10 hb dah raya...kira diorng kat Thailand tu raya awal la dari kta....


Key la..kat sini aku uploadkan la beberapa gambo yg sempat aku amik...tu pun pic tak elok..amik dari dalam keta...panas nak kuar...tak tahannnn...hee..heee...









Ni la pemandangan ladang tebu kat Chuping...ni ladang tebu terbesar tau....sayup jer mata memandang...


Haaa... ni plak bulatan nak pg padang beso ke nak pg Thailand...belah kiri tu dah sempadan Thailand dah tu....








Haa.. ni la dia tempat bazar kat padang beso tu...sinilah tempat berkumpulnyer para penjual yang mejoritinya penduduk Thailand yang berniaga kat sini...tapi time ni..tak banyak gerai yang bukak lagi..time tu baru kul 9 pagi....kalau nak shopping kat sini jangan la pg hari minggu..barang memang diorang up kannyerlah...sebab time tu la banyak pelawat dari luar...tp bonusnya kalau pandai cakap blah2 sana terutama bleh cakap siam skit2...for sure dapat tawar harga lebih murah lagi...




Ni plak gambo pemandangan belakang rumah .......nun...saujana sawah.....tp time ni orang masih lagi "mengala"......anak padi pun lum naik sgt lg....tu yg tak semua nampak hijau...kalau semua anak padi dah naik....fuhhhh....memang cantik...hijau jerr..mcm karpet jer tengok dari jauh....

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "