Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Wednesday, 10 June, 2009

Jom kongsi kisah hidup Martha Stewart.....

Sapa suka tengok program bersama Martha Stewart di TV7..Biasa lewat2 malam ler...Program ni bagus sangat...Sue suka tengok program ni....Selain masakan, aktiviti DIY/ kraf juga di ajar....So....serch punya serch (sbb syok sgt ngan si Martha Stewart ni la konon )..jumpalah artikel ni (sebab bahasa melayu ler..den copy..heee..hee)...


Jom kongsi kisah hidup Martha Stewart.....


Martha Stewart Raih Pendapatan RM2 Billion.....
Martha Setewart membuktikan kongkongan ayahnya langsung tidak merugikan.
Dorongan si ayah agar dia mempunyai tujuan hidup yang ada potensi sejak kecil dengan mengajarnya teknik-teknik berkebun dan memasak serta menjahit daripada ibunya, jelas bukan untuk kegunaan sendiri tetapi pulangan yang benar-benar menguntungkan.
Siapa sangka anak seorang jurujual dan guru sekolah ini tampil sebagai bilionair hasil dari kepakaran yang diperolehi dari kedua orang tuanya.
Ilmu dan kepakaran yang dipelajarinya hanya di sekitar rumah bersama keluarganya. Tetapi peluang dan ruang yang dicari meletakkan Martha kaya dengan hasil kerjatangan yang sebelum ini dianggap remeh dan tidak menguntungkan oleh sesetengah orang. Kini kejayaan di tangan Martha membuatkan semua orang mula buka mata.
Pada tahun 1976, Martha menubuhkan bisnes catering di ruang bawah tanah kediamannya di Turkey Hill, Westport, Connecticut. Sejak itu juga kehidupannya makin sukses. Kemudian dia membuka sebuah kedai berhampiran kediamannya dengan menjual makanan dan barang-barang keperluan lain.




Hartawan
Strategi memasang iklan pada majalah-majalah tempatan dan menggunakan pemasaran dari mulut ke mulut, usahanya mula mendatangkan hasil. Dalam tempoh sepuluh tahun usahanya telah berkembang menjadi bisnes yang bernilai 1 juta dolar.
Beralih daripada kejayaan itu, Martha perlahan-lahan mula memasuki bisnes penerbitan. Dia juga menulis artikel untuk New York Times dan menjadi editor di House Beautiful.
Martha juga bersetuju menjadi co-author buku mengenai catering bersama pakar fesyen terkenal, Elizabeth Hawes yang telah membawanya kepada kejayaan lebih besar lagi. Nama Martha Stewart dilihat cepat tersebar dan tersohor dalam bidang homemaking semsasa penampilan rutinnya dalam acara The Today Show.
Dia tidak mengambil masa yang lama untuk jadi terkenal dan menciptakan ruangnya sendiri. Keadaan tersebut mengubah semangatnya bukan cuma membawa bisnes yang menguntungkan, tetapi juga menjadi sebuah empayar perniagaan bernilai jutaan dolar.
Pada tahun 1987, Martah menandatangani kontrak pengiklananan dan penasihat berharga 5 juta dolar dengan Kmart dan menjadi jururunding di bahagian home department Kmart.
Martha Stewart atau nama penuhnya Martha Helen Kostyra dilahirkan pada 3 Ogos 1941 juga adalah seorang hartawan Amerika. Dia juga adalah bekas broker saham dan peragawati fesyen. Dua dekad kebelakangan ini, Martha telah memegang kedudukan penting dalam perusahaan penerbitan orang Amerika. Pada tahun 2001, Martha dipilh sebagai wanita yang berpengaruh di Amerika oleh Ladies Home Journal.
Walaupun pernah dipenjarakan selama lima tahun dengan sabit kesalahan berbohong kepada penyelkidik, tetapi itu bukanlah penamat kedudukannya sebagai wanita berjaya. Selepas keluar penjara, dia tekad menyelamatkan empayarnya. Dia memfookuskan tenaga dan tumpuannya kepada majalah Martha Stewart Living dan menyambung kontraknya dengan Kmart, bekerjasama dengan Sears dan memulakan kembali kehadirannya di kaca televisyen.



Kesabaran
Langka kejayaanya kemudian bertapak dalam bidang hartanah apabila Martha melancarkan deretan rumah di seluruh AS berasaskan kepada rumahnya di New York dan Masine. Rumah-rumah yang diinspirasikan oleh Martha telah disiapkan pada tahun 2006. 650 buah rumah dirancang dengan harga-harga dari RM640,000 hingga RM1.3 juta. Pada September 2007, dia melancarkan homewares untuk Macy’s. Malah perasmian tersebut adalah perasmian jenama terbesar dalam sejarah Macy sehingga tercetusnya idea perdagangan dalam talian. Martha telah mereka lebih daripada 2,000 buah artikel secara eksklusif untuk Macy’s. Jualan dalam talian termasuk alas meja, set mandian, cook ware dan set makan.
Dia juga kembali menjadi hos untuk acara radio seminggu sekali di radio satelit yang juga sebahagiannya dimiliki oleh Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO). Ketika ini juga hampir semua media sudah digugat oleh wanita tabah ini.



Menurut Martha, tanpa kesabaran pekerjaan hanyalah sebagai rutin harian. Kerana itu dia menganggap kesabaran adalah asas utama dan paling penting untuk merancang dan memulakan sebuah perniagaan. Martha sudah mengetahui minatnya ini sejak kecil dan merasa benar-benar teruja ketika melakukan aktivitidi dapur bersama ibunya atau berkebun dengan ayahnya di belakang rumah.
Kalau dulu masak di dapur dan berkebun di rumah sebagai hobi, kini bidang yang dicintainya itu menjadi bidang pekerjaan yang amat lumayan dan pernah mempunyai pekerja seramai 650orang dan mampu menghasilkan pendapatan tidak kurang dari 200 juta dolar.
Dia juga antara pakar masak yang diminati ramai diseluruh dunia dengan resipi yang diolah mengikut kreativitinya yang turut menyumbang pendapatannya sehingga RM2 billion.
(credit to usahawanbistari.blogspot.com)




3 comments:

ieda said...

salam dik

suka2 .. kisah hidup yg cukup membina ... ermmm mcm manalah kita nak jadi setabah dia kannn

semuga kita berjaya dgn cara kita ...

Idayu said...

wahh..baguskan.Moga kita dpt iktibar sama :)

Mia-Ina said...

nice cite....dijadikan penerus hidup

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "