Labels

Anniversary (1) Award (1) Beauty (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (4) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Daging (1) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (5) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Korean Food (1) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (4) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (5) Masak2 (228) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (10) Menu Mudah (8) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (2) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (17) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (7) Salad (3) Santai (1) Sarapan (13) Senam (9) Shopping (1) SKII (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 8 November 2016

Hummus




ASSALAMUALAIKUM
N3 pertama di bulan November. 
Rindu nak update tapi kesibukan dan kemalasan melanda.
Pejam celik pejam celik..November sudah ya.
Tuan blog makin matang (tua) tapi blog ni tak juga matang- matang kot.
Balik- balik muncul untuk update bulan saja " just say Hi" Hehehe (^__^)

Baiklah..untuk menampaknya N3 ini berfaedah..makanya nah..dikongsikan hasil air tangan yang tidak seberapa mana pun. Benda dah basi pun, tapi saja- saja letak sini untuk rujukan sendiri.

Resepi ambil dari blog Kak Hana. Tapi tak ikut sangat pun..gunakan apa bahan yang ada sahaja. Adjust sikit-sikit supaya sedap ditekak rasanya.



HUMMUS
Resepi asal: Blog Kak Hana

Bahan-bahan
  • 2 tin kacang kuda (chickpeas - 400g setin) - Anggaran 2 cawanBuat sendiri. Rebus dan tambahkan garam siap-siap.
  • 1 sudu besar tahina (sesame seed paste)- Tak letak 
  • jus dari 1/2 biji lemon
  • sedikit minyak zaitun - sue guna agak banyak juga
  • serbuk paprika untuk hiasan- tak letak
  • seulas kecil bawang putih disagat halus - Sue guna 2 ulas (sebab kecik)
  • sedikit air - sebab guna blander kan
  • 1 sdt  lada putih/ hitam - Sue tambah
Cara-cara
  1. Buangkan air kacang kuda, cuma simpan sedikit sahaja untuk memudahkan kacang di blend. Simpan juga sedikit kacang kuda untuk hiasan.
  2. Masukkan kacang kuda, tahina, jus lemon, bawang putih, dan air dari kacang kuda tadi kedalam bekas. Gunakan hand blender untuk kisar kacang sehingga halus.
  3. Untuk menghidang, masukkan hummus kedalam mangkuk. Letakkan sedikit kacang kuda yang tidak dikisar ditengahnya. Tuangkan sedikit minyak zaitun keatasnya. Taburkan serbuk paprika sekeliling mangkuk sebagai hiasan.
  4. Boleh dimakan dengan roti pita. Selalunya jeruk buah zaitun, hirisan sweet onion, hirisan tomato, dan hirisan cili hijau (memang pedas cili ni) akan dihidangkan sebagai sampingan untuk hummus.
  5. NOTA: Untuk yang tak jumpa tahina/tahini tu, saya pun tak sure apa substitute dia. Saya pernah buat tak letak tahina, ok jugak rasa dia cuma texture hummus tu tak begitu smooth.
*nak buat tahina - blend bijan sangrai + minyak zaitun sampai jd mcm kerisik.






*NOTA SUE- Semua bahan bubuh saja dalam blander. Kejap- kejap kacau dan jika agak padat, bubuh air sedikit. Kisar hingga agak halus. Bila hidangkan curahkan sikit minyak zaitun dipermukaan hummus.




Tak ada roti pita..sedap juga makan dengan brokoli dan carrot rebus/ kukus gitu.





No comments:

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "