Assalamualaikum..
Kembali lagii... Kuih Balung Ayam or orang banjar sebut "Balungan Hayam". Hehehe.. Boleh la juga kalau nak kata kuih koci kot. Intinya kelapa.. luarnya liat-liat. Kalau kuih koci bersalut santan kan. Ni tidak..kita lumur minyak ja untuk elak dia melekat.
Buatnya senang sangat. Tapi sukatan hakak tak letak tau. Sebab main agak- agak jer. Buat sama-sama dengan kakak dan anak buah. Ramai- ramai buat cepat lah siap.
Kebetulan hari tu ada saudara mak nak datang. Maknaya kami decided untuk sediakan menu- menu ala kampung gitu. Kuih ni antaranya lah. Dan ofkos lah sebab sedaranya tu orang banjar kan (^~). Cumanya dia duduk bandar dan jarang- jarang sangat datang ke kampung.
Dan seperti yang dijangka, memang betul- betul berselera lah dia orang bila tengok juadah kampung depan mata. Sesekali dapat menu macam ni memang mengundang lah zaman muda- muda dia orang dulu kan.
Nah..kongsikan resepinya. Tapi maaf lah, nak bagi tau lagi..resepi ni tiada sukatan ya.
KUIH BALUNG AYAM
Sumber: Instagram ibh_sue
Bahan-bahannya:
Tepun pulut
Air Pandan
Garam
Bahan Inti:
1 biji kelapa parut
Gula merah
Gula pasir (kalau nak letak)
Secubit garam
Cara-caranya masak inti
Dalam kuali, masakkan gula merah dan gula putih (jika perlu) dengan sedikit air hingga cair. *Tapiskan jika perlu ya sebab ada jenis gula merah yang "bersampah" gitu. Dan masuk semula dalam kuali.
Tambahkan secubit garam dan kacau hingga kering sedikit.
Tutup api. Siap untuk digunakan
Untuk Doh:
Uli tepung bersama air pandan dan garam hingga sebati dan agak- agak tidak melekat ditangan.
Ambil daun pisang dan sapukan minyak masak sedikit supaya kuih tak melekat nanti.
Kemudian ambil doh sedikit (bulatkan sebesar duit 50 sen lama gituu), dan leperkan atas daun pisang tadi
Letakkan inti kelapa di bahagian tengah doh yang dileperkan tadi.
Lipat daun pisang yang ada doh tadi macam kita lipat karipap dan tekan sedikit bahagian tepi agar inti tak keluar.
Gunting lebihan daun tepi bentuk macam karipap tu ya.
Last sekali..Kukus selama 20-15 minit atau sehingga masak. Bergantung lah kepada pengukus masing- masing.
Sejukkan..dan sedia untuk dihidang.
Tapi kalau jenis bangsa yang tak reti nak sabo (macam hakak ler tu) dan dan keluar pengukus tu ja terus buh pinggan makan. Hehehe
Maybe sebab rupanya ada ala- ala "Balung Ayam", tu yang disebut gitu kot.
1 comment:
1st time tau pasal kuih ni.
Post a Comment