Assalamualaikum..Salam Ramadhan.
Alhamdulillah..hari ni hari ke dua sudah.
Ni menu semalam. Tetiba semalam rasa teringin nak makan menu manis kan.
Dan teringin nak makan puding jagung. Nasib la senang. Kebetulan stok jagung memang banyak bawak balik dari perlis
Makanya puding jagung semalam memang mewah dengan jagung.
Baiklah..nak cuba boleh lah tengok resepi yang sue share kat bawah ni. Actually semalam buat sukatan taram saja but bahan-bahanya sama ja sepeti resepi bawah ni.
Baiklah..nak cuba boleh lah tengok resepi yang sue share kat bawah ni. Actually semalam buat sukatan taram saja but bahan-bahanya sama ja sepeti resepi bawah ni.
PUDING KASTAD JAGUNG
Sumber: Azie Kitchen
Oleh: suemiezi.blogspot/ dapursuemiezi
Bahan utk Puding:
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
3/4 cawan gula pasir
3 cawan air
1 1/2 Cawan susu cair (sue guna santan)
Garam secukup rasa (sue tambah)
Bahan Tambahan:
1 cawan buah campuran dalam tin (tak letak)
Cara- cara:
Letak buah-buahan campuran ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2, ketepikan. Jika mahu buat Puding Kastard Jagung Berkoktail.
Campurkan kesemua bahan utk puding ke dalam kuali dan kacau mesra. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
1 comment:
salam ramadhan..boleh cuba..dulu dulu rajin buat, sekarang ni dah lupa dah stepnya..
Post a Comment