Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Thursday, 29 December 2011

Dragon Pizza

ASSALAMUALAIKUM.
Cepat betul rasanya masa berlalu. Pejam celik pejam celik dah 29 Disember.... Tinggal 2 hari nak masuk Januari 2012.

Tak ada benda pun nak update sebenarnya. Tapi just nak share gambo food ni je.




Kejadian adalah pada semalam 28 Disember 2011. Lokasi nya di sebuah restoren di Sunway..Restoren MURNI kalau tak silap.


Hahahhaaaa..lawak kan..Ada rope pizza ka ni?..Gila bapak punya beso...Wahahahahaaa..Nama dah la pelik..ropa pun pelik. Tapi siyes..sedap juga tau rasanya.

Siapa tuan yang mengorder makanan ni?.. Siapa lagi kalau bukan Azwa.... Jenuh la Azwa nak mengabihkannya..nasib ada kami ni yang baik hati (ke pelahap) yang bantu menghabiskannya.

Okies!..tu ja nak cita...Ngeeee..Kompem berbulu ja korang kan..:P



Monday, 26 December 2011

Morning

Assalamualaikum.

Morning semua. Rindunya nak berblog. Tapi keadaan betul2 tak mengizinkan. Hari ni sue tak pi office..duduk rumah saja. Banyak keja2 rumah yg perlu di uruskan.
Ok. . .Pg ni sue just buat cucuq@cekodok doyan saja. Tu pun last minit punya idea merapu. Nasib la sedap juga. Tp no hal la. . .Sebab cekodok memang favorite sue. . .;-). .

Baiklah. . .Sue stop dulu ya. Banyak keja lagi ni. Hari ni ja ada masa

Thursday, 15 December 2011

Batal semua rancangan..

Tak da cuti-cutii..tak dak enjoy-enjoy..
Mood la ni adalah..Stress..penatttt....
Mula bz dengan  Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)..Waaa..muntahhhh!!!...Tapi demi korang....Sue  berkorban tenaga dan masa tau..huhuhuhuhu....Waaaa...tak jadi balik kampung minggu ni..Sedihhhhh......

Sekian..Tu ja nak update....


Tuesday, 13 December 2011

Tayang bunga

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni sue tak mo cerita pasal food or up gambo food. Hari ni sue nak up gambo bunga kat garden sekangkang kera sue.  Mood tengah bermunga-munga la ni..Ngeeeee...Sila abaikan rumput-rumput dalam picture tu...Rumput yang dah lama tak diragut ....

Koranggg..sue la ni memang tengah gila kan bunga ala-ala Lavender ni... Adakah bunga sue tu juga spesis lavender juga?...Tak tau la..yang pasti color dia sama..(^_^). Bunga ni senang nak tanam rupanya..sue kerat ja, cucuk kat tanah..hidup ja. And tempat yang dikerat tu..cepat ja bercambah baru. 
Sebenarnya, bunga ni sue rembat mak punya..Kikikiiiii....Sayang mak...Tau ja anak dia suka munga kan...Bagi saja kalo nak..siap dia yang masukkan dalam kereta lagi. ..Minggu ni nak balik kampung...Kompem ada ja lagi bunga-bunga yang mak offer suruh bawa balik...(^_^)



Ini picture wallpaper pc kat office sue...Cantik kan....Big bos pun kalau lalu, mesti tegur cantik gambo lavender kat pc tu..Ngeeee..rupanya dia pun suka bunga ni juga...Fuhh..ni buat nak berangan lagi ni...Verangan pi berdiri ditengah-tengah ladang dia..Waaaa...sangat syokkk tauuu....

Verangan lagi buleh?

Assalamualaikum...Morning semua..(^_^)

Bila mood nak hapdet tengah datang, problem lain pulak ada. Waaaa..kena berebut nak guna lappy lak dengan hb. Kejam tau dia, siap bawak pi mana dia pi. Tak mo tinggal kat rumah langsung.

Ni yang buat nak mintak lagi satu ni.... 

Ok!..nak verangan nak yg ni buleh? .....Comeiii ja kan....




Dah!..nak pi google-google lagi apa yang terbaik..Hahhahhahaa..google ja lah ya...Pastu verangan la banyak-banyak...:P










   

Friday, 9 December 2011

Sesi berangan lagi..

Sila beri peluang untuk saya berangan sekejap..berangan tidak perlu bayo kan..Ngeeee.....
Sedia maklum kan......Sue suka buku..suka majalah..
Stok buku dan majalah kat rumah  ni makin banyak.
Bila banyak, makanya akan ada masalah.

Tempat simpan?..Ohhhhh!!!!!!....Sayaaaa....

Sangatttttt teringin punya rak buku seperti ini.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
atau pun....


Yang ini pun cantikkkk....bahagiaaa kalo dapat..( dah macam library pulok dahhh..kikikiiiii)





Atau pun......
Cikai-cikai..macam ni pun buleh laaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Dah tak buleh jugaaa...

macam ni pun jadi lah.
.
.
.
.
.
.
.




Idak la buku menyepah sana-sini...Kat rak tb ada separuh..Bilik tido pun ada..bawah meja kopi pun ada....Tak ke menyepah tu...Pas tu kalo buku ilang..meraban la mencari....

Kah!..Kah!..berangan tak hingat tuuuu..


Nak uji anda stress ka tak :P

ASSALAMUALAIKUM..
Hoyeiiii...jumaat sudahhhh...Dah!..meh tengok gambo bawah ni. 





Meh tenung gambo tu.....Kalo korang stress tahap gaban kompem korang akan nampak bulat-bulat tu berpusing-pusing bukan main lagi..Woo..berpino mata weh!

Tenung cepat tenung..kasi senam sikit biji mata korang..wahahahahhaaa...jangan juling sudah la ya...

Sekian n3 tengahari jomaat..( waaaa...tak da sapa nak ajak i kuar ka..buhsannnnn duk opis ni )

Thursday, 8 December 2011

Ustaz Don Daniyal Don Biyajid

~ picture from Google ~

ASSALAMUALAIKUM...

Meh nak bagi tau....Cheqqqqq dah jumpa blog Ustaz Don...Ngeeeeee...sowiieee..Sue memang minat dengan Ustaz Don..Ni gara-gara segment 30 minit bersama ustaz Don yang ditayangkan di Tv Alhijrah ...

Lagi best..sebab dah berdepan dengan dia face to face kan..Fuhhhhh...lembut ja mukanya...Ops!!!...lupa diri sat..Hahahahahaa... Cita face to face jumpa dia tu, kita cerita lain kali na.

Ok..Sapa nak Like page dia KLIK SINI..and nak pi tengok blog dia KLIK SINI na....


Suka dengan cara dia berdakwah...(^_^)

Khamis sudahhhh..

ASSALAMUALAIKUM..
Morning semua...Hari ni kompem huru hara skit..Selsema tak baik-baik..pala nyut-nyut juga..Kira BONUS tak habis lagi..keja melambak atas meja...
Hadoiiiii...cepat la..Jumaat..
Nak cuti..nak rehat....Ngeeee

EN hb..nak bagi tau ni..."SAYA PERLU PERGI BERCUTI"....Jom arrrr....(^_^)...

Wednesday, 7 December 2011

Kek Coklat again


ASSALAMUALAIKUM.
Tak mo tulis banyak-banyak....Ni hasil membaking semalam. Siap ja semalam, terus up kat fb...Sudahnya ramai yang teringin. Tak pa la..memang selalunya apa yang sue buat kawan-kawan office akan dapat rasa..Rezeki dia orang..


Lagi pun kalau untuk makan sendiri, kompem mau  dua tiga hari juga nak habis. Bawa pi office, tak sampai 5 minit dah licin. Puas hati.

Mood membaking dah mula mari, makanya macam-macam perancangan ada dalam kepala otak ni. Semua nak try..semua nak rasa. Lagi pun, sue masak sebenarnya lebih kepada untuk kepuasan sendiri..Ni salah satu cara untuk sue hilangkan tension. Bila bz buat benda-benda ni semua, tak da masa nak fikir tentang masalah lagi...And yang pasti, puas hati sangat bila apa  yang dibuat tu menjadi.

Kalau orang yang tersayang puji, lagiii la PUAS HATI...Kompem senyum lebor ja. 
Tu la cara senang nak tawan hati orang tersayang kan. Kita kenyangkan perut dia orang dengan masakan kita yang sedap-sedap. Sue tak la kata sue pandai masak. Tapi boleh la untuk jamu keluarga...Tak la sampai ke tahap Mastercheff...But sue akan terus belajar untuk menyediakan hidangan terbaik buat keluarga sue yang stakat kami berdua ni ja..Ngeeee . Tabik pada kakak-kakak dan adik otai masakan..Kak Nor, Kak CT, Kak Dayang, Kak Ana..sapa la ye..Ika Bangkok, Jiya, Ros..dan lain-lain lagi .Korang la sumber inspirasi sue dalam bidang masakan ni ( ceh!..bunyik macam chef ja)... Hahahahaa..La ni kalo masak, harus nak ambik gambo tau...Tapi tak bleh lawan gambo-gambo food dia orang la...But u all memang tebaik...TABIKKKK..(^_^)

Erk!..tadi kata tak mo tulis banyak-banyak..Ngeeee....tetiba lancar pulak jari ni..K..sue stop dulu ya. Daaa.

Tuesday, 6 December 2011

Bubur @ Moi tuk org tak sihat + Sambal Ketuk




ASSALAMUALAIKUM.

Ya..saya memang tak sihat hari ni. Hidung sakit dah ni..asyik duk sok sek sok sek..Hidung berair.....badan tak sihat hari ni, makanya sue cuti kan diri hari ni..Demam selsema ni, menangkap ke kepala sakitnya. 

Walau tak sihat.....Tapi tak boleh duduk saja membiarkan perut ni memberontak kelaparan. Makanya kena juga masuk dapur masak sesuatu. Kunun nak buat lempeng, tapi macam leceh. Kalau bleh nak yang tak perlu kena sentiasa jaga. Tadi masa duk merayau ke rumah Alin..ternampak bubuqdia yang simple tapi cukup menyelerakan. Bagus la..kena la dengan keadaan sue sekarang ni...Tak sihat + malas masak.

Masuk dapur, pi reneh bubuq dulu.Lawan dengan sambal ketuk. Terbukak skit lobang idung ni..kikikikiii..Tapi..bubuq i bukan sebarang bubuq...Still tak mo kalah juga tu, tekak kena diutamakan. Dalam bubuq, bubuh carrot + rencah soto ADAMI...Haaaa..kompem la sedap. 

Elok-elok bubuq masak, gas lak habis...Hahahahahhaaa...nasib lepas juga siap masak.kalo dak kempunan la.  Dah la..nanti sue update sempurna skit. Gambo pun just letak yang tu ja. Tu pun ambik kat fb ja..tak edit-edit letak watermark pun. Nanti-nanti sue upadate lek lok skit ya....Huk!..Huk!...sok..sek.sok sek..hingus nak leleh ja ni...Stop dulu ya..




Sambal Ketuk ~ Sumber : Alin Marlini 

Bahan-Bahan :

15 biji cili padi - sue guna 6 biji ja...pedas nanti bleh cirit birit lak...kikikii
segenggam ikan bilis
minyak masak
secubit garam

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Goreng ikan bilis sehingga garing. Toskan.
  3. Tumbuk cili padi (jangan terlalu lumat)
  4. Masukkan ikan bilis. Tumbuk (jangan terlalu lumat)











   

Monday, 5 December 2011

Ombak Rindu

Assalamualaikum.
Apa khabo u all semua..Pejam celik pejam celik..tup tup dah masuk Disember kan. Cepat betul masa berlalu.
Ok! sebut pasal Disember..Semua duk sebut pasal Ombak Rindu kan...Ombak rindu?..What?!..N3  ombak rindu again?..hehhehehhe ...Sue pun tak mo ketinggalan sama juga hokey... Duk terhegeh-hegeh juga nak pi tengok cerita tu. Ya seperti yang diharapkan...Ombak Rindu memang best, Tak rugi la sue pi tengok kat panggung.



Bukti ni....Pi cilok kat fb kawan..Hahhahaaa..dia cakap, ni bukti kita pi awal tengok cerita ni..hahahhaa


Tak mo kalah ok....Tu..tengok bukti..hahahhahaa..Gila ja kan..duk berkejar nak pi tengok cerita semata. nasib la time tu sue " coming moon " ..hahahhaha..so, tak rasa bersalah hokey duk tengok wayang lewat petang.

Komen!...Ya..tangkap leleh..Untuk orang yang berjiwa halus macam sue ni la..Ngeee (^_^)..  Dah stop dulu.. mau sambung baca buku dia balik ( hadap juga nak baca balik..saja sebab mau peling2..hahah.)...Ngeeee...

Daaaaa (^_^)

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "