Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 22 August 2011

Murtabak Pisang Mini


ASSALAMUALAIKUM.
Kali ni tak mo tulis banyak-banyak..Letih tak hilang lagi..tapi gigih juga nak update n3..
Key..meh jamu mata dengan Murtabak Pisang Mini sue ni..Tak la spesial mana pun...Tapi boleh la juga buat air liur meleleh (bagi yang mengidam la)...Heeee..
Teringat dulu kecik-kecik, mak selalu masak murtabak pisang ni...Kebetulan Mak ada kirimkan pisang dari kampung..So, boleh la buat murtabak pisang..Tapi yg ni version mini saja..Pakai kulit popia ..Maklum la..tak pandai nak menebor roti..Ngeeee...




Murtabak Pisang Mini

Bahan-bahan
  • 5 biji pisang berangan (potong kecik-kecik)
  • 2 sudu gula
  • 4 sudu air (patut tak payah bubuh pun)
Cara-cara (inti)
  • Masak semua bahan dalam kuali sampai kering or kekuningan.
  • Angkat dan biarkan sejuk seketika.
Cara-cara
  • Balut inti dengan kulit popia macam buat roti canai.
  • Panaskan kuali ..bubuh sedikit minyak dan masak hingga garing.( sue pakai kuali non stick )
  • Angkat dan sedia untuk dihidang.
  •  
SELAMAT BERBUKA PUASA (^_^)..
..

Sunday, 21 August 2011

Popia Daging

ASSALAMUALAIKUM..
Hari ni tak da idea langsung nak masak apa. Lama juga la sue nak melengut kat dapur tu.. Bukak esbox berkali-kali..Bosan..asyik ulang menu yang sama saja. Tapi tu lah..tekak sue ja yang dah bosan..tekak hb still sama...dia masih tak bosan lagi dengan menu ulangan..Balik-balik menu berasaskan mee...


4.30 baru idea mariii...Daripada kulit popia yg ada tu mengeras ja dalam peti. Sue ingat baik buat popiah. Tapi bahan yang ada terhad...So..timbul idea nak buat popiah daging version sue. version main campak-campak saja apa yang ada..Ngeeee

Resepi : Sue@Suemiezi.blogspot.
Bahan-bahan
  • Daging kisar- sue agak2 ja..dalam 1 cawan
  • sebiji lobak merah - diparut halus
  • 1/2 biji bawang besar -dicincang
  • 2 biji bawang putih - ketuk dan dicincang
  • telur sebiji
  • 1/2 sudu lada putih/hitam
  • 5 sudu sos cili
  • garam secubit rasa
  • Daun sup.
Cara-cara
  • Tumiskan bawang besar dan putih sehingga naik bau. Masukkan daging cincang. Kemudian masukkan lada putih, sos cili dan garam secukup rasa.
  • Kemudian pecahkan telur untuk pekatkannya.
  • Siap..angkat dan masukkan daun sup yang telah diracik halus.
  • iap inti dan boleh la mulakan proses membalut dengan kulit popia..

Hadoiii..susah juga nak menulis resepi ni rupanya. Masa masak main campak-campak saja. Rasa pun main agak-agak saja. 


    Menu utama adalah menu yang sentiasa diulang-ulang...Mee goreng saja...Syukur, jadilah...janji kenyang...(^_^).

    Kuih Semperit

     ASSALAMUALAIKUM....
    Sat ja dah hari Ahad...tak pueh lagi duk rumah, esok dah nak pi keja plak...Hehehehhee..mengeluh macam budak-budak tak mo pi sekolah ja kan....
    Ni projek mengkukis semalam.Orang lain dah buat berjenis-jenis biskut dah...Sue baru semalam  sempat nak buat biskut.Dah lama nak buat kuih semperit ni...Duk skodeng resepi merata-rata..tapi tak juga terbuat-buatnya.
    Tadi pagi semalam..masa belek-belek Majalah MIDI ( i baca majah ni juga tau..jangan ingat orang yang 40an ja baca majalah ni..kikikikiiii...), tetiba lak ada Resepi Semperit ni Version Zur Eda...And secara spontan mood mengkukis tu mariiiii...Ngeeee...

     Ok!..Sue share resepinya disini ya...Resepi kredit to Majalah MIDI keluaran 15 Ogos 2011.


    Resepi : Majalah MIDI
    Sumber : Sue@Suemiezi.blogspot


    Bahan-bahan
    • 1 cawan mentega
    • 3/4 cawan gula halus
    • 1 biji telur
    • 1 sudu teh vanila
    • secubit garam
    Satukan
    • 1 1/2 cawan tepung jagung
    • 3/4 cawan tepung gandum
    • 3/4 cawan tepung kastad
    • 1 sudu teh serbuk penaik (yang ni sue tak letak pun )
    Cara-cara
    • Pukul mentega dengan gula hingga sebati.
    • Masukkan telur dan vanila dan dikacau lagi hingga sebati.
    • Kemudian masukkan tepung yang disatukan, juga garam sedikit-sedikit ke dalam adunan.
    • Akhir sekali terap adunan dalam bentuk S dan bakar dengan suhu 170'c. ( sue buat bentuk bunga ja)
    Dapat la sebalang ni...yang lebihnya banyak masuk mulut sue (eerk!!!!...kantoiiii..Ngee). Rasa sue ok dah kukis ni...kena dengan tekak sue..Kalo beli tu..susah nak dapat yang kena dengan citarasa..Cik hb pun makan bukan main lagi sue tengok...Ada plak, dia tanya bila sue beli biskut tu..Apa barang bang oiii...ni hand made ya....Dia buat muka pelik ja....tak caya kot sue buat kukis sedap macam beli..kikikiiii...Perasan sajaaa...:P...

    Dah la..sue stop dulu...nanti ntah apa-apa yang sue mencecehkan..Ok u all..selamat mengKUKIS ya...Daaaa..(^___^)

    Saturday, 20 August 2011

    Mee Sup + Cucuq Kurma


    ASSALAMUALAIKUM..
    Syukur Alhamdulillah..hari ni dah 20 Ramadhan...Syukur sebab masih dapat melalui ramadhan sehingga ke hari ini.
    Tak mo tulis panjang-panjang...bukan ada idea pun nak tulis apa...Just nak share menu berbuka hari ni.... Cadangnya nak masak nasi tomato...tapi hb nak makan Mee Sup...Makanya, haruslah ikutkan keinginan hb.. Sue bab makan no hal...tak makan pun tak pa...(^_^)...

    Tuk kuih..just buat Cucuq Kurma...Heeee...idea spontan, bila tengok buah kurma yang banyak...Sue kalau berbuka just makan sebiji ja...So, timbul idea nak buat cucuq...Alhamdulillah..sedap juga rupanya...




    Bahan-bahan
    • 2 cawan tepung gandum
    • 8 biji buah kurma
    • air
    • garam secukup rasa
    Cara-cara

    • Belah dan buang biji krma..Cincang buah kurma.
    • Gaulkan tepung gandum, air dan garam.
    • Goreng.

    Wednesday, 17 August 2011

    Nuzul Al-Quran

    ASSALAMUALAIKUM...
    Salam Nuzul Quran....Bagi orang keja kat Selangor..CUTI...Tapi kami yang keja kat Wilayah ni..KEJA ya..huhuhuhuhu....

    Wokey...tak ada benda pun nak update...just nak tepek info ni saja..

    Ambik kat blog Rehan tadi...bagus nih..untuk panduan dan ingatan diri sue sendiri...(^_^)

    Thursday, 11 August 2011

    Ramadhan ke 11

    ASSALAMUALAIKUM
    Alhamdulillah..sue sampai perlis dekat kui 9 pagi tadi....jenuh rasanya nak sampai...banyak berhenti rehat kat RnR...Drebar ngantuk sangat, hehehehhee...lebih kurang ja dengan co-pilot pun..Mata berat..nak membuta ja...

    kejap saja..hari ni dah ramadhan ke 11.... Hari ni tiada n3 berkaitan makan-makan ya. Sue cuti masak...diulang..sue cuti masak..En. hb yang bagi cuti ya...Walau pun tak bapa suka..sebab kalau masak boleh tentukan menu yang sihat-sihat. Kalo beli..kompem rambang mata dan akan over membeli dan over juga makannya..Ngeeee....But..i try tahan nafsu...Beli sekadar keperluan sahaja....

    Sat lagi nak pi kuar cuci mata....Now, sue nak sambung charge bateri jap..Letih tak hilang lagi...Tak mo la  nampak 'melayuuu' ja nanti..kikikikiiiii.....

    key..semua..SELAMAT BERBUKA PUASA ya.....

    Tuesday, 9 August 2011

    Tiada N3 masak..

    ASSALAMUALAIKUM...
    Alhamdulillah...syukur ya..sempat juga kita merasa berbuka tadi...hari ni dah ramadhan ke 9... La ni sue malas nak upload gambo..Bukan pa..Menu lebih kurang sama ja...Ulang-ulang menu sebelum ni...Rajin-rajin nanti sue up ya...Bukan pa..malas nak transfer gambo..malas jugak nak edit gambo.... Nak up mobile tadi pun tak sempat sebonya...cukup-cukup ja siap dekat nak berbuka..Heeee...
    Menu hari ni simple saja...Bihun sup,smabal kicap, Pisang salai goreng dan Ayam goreng berempah..... Supnya pun sue campuq semua..buh sayuq banyak-banyak..So sue just makan sup sayuq ja la tadi..Tuk hb ja sue sediakan bihun...Sue banyak makan pisang salai goreng hari ni..5 ketui sue bedal..kikikikiiii..Full perut jadinya..Dah la minum ayaq tembikai..lagi la cepat kenyang....

    Ok...sue tak mo menceceh panjang-panjang lagi...Pas ni nak pi kemas-kemas rumah sikit..Pastu nak packing baju siap-siap...Sok balik keja terus nak gerak balik Perlis.....Apa-apa kalo rajin sue akan update dari Perlis... Nak baliik sana, sue kena prepare  betul-betul..terutamanya, sue kena set kemas-kemas dalam kepala ni yang SUE NI TENGAH BERDIET...makanya sila jangan rambang mata tengok makanan-makanan yang menyelerakan kat PARAM nanti...Sebab apa sue cakap macam ni...Sebab..kompem, hb akan ajak sue pi beli ja makanan...Alasan dia...Duk kampung makanan murah-murah dan sedap-sedap..so, tak payah la nak masak-masak..Pi beli saja...And lagi best alasan dia (ni sebab nak bodek sue saja la ni..ngeee) ..kita balik ni..nak bawak ayang jalan-jalan la..Kita pi  bercuti la..

    Erk!!!..apa daa....Asal ajak bercuti.. pi balik kampung dia...Kikikikiiii..Layan ja laa....Tak bawak jalan-jalan nanti...Siap laaa....(^_^). Ok lah...sue stop dulu..nanti tak siap keja-keja sue...Daaa semua, nanti free sue pi tengok juadah berbuka korang ya....La ni tak sempat la nak pi selongkar dapur korang...key..Daaaa...

    Monday, 8 August 2011

    Murtabak Mini



    ASSALAMUALAIKUM...
    Dah ramadhan ke-8 dah..Cepat betul la masa berlalu. Fuhhh!!! hari ni penat betul... Sampai rumah tadi dah pukul 6...Memang mencabar betul..sempatkan juga lah masuk dapur..,... Nak buat macam mana, dari siang tadi dah niat nak masak Mini Murtabak ni... Hehehehhee...teringinnya tu tak bleh tahan-tahan...Ya la nak makan Murtabak Diraja yang glamer tu belum tentu dapat pun..Makanya buat murtabak mini ni pun jadi lah. Bukannya apa..teringin tu makin membuak-buak bila tengok Murtabak ni posing kat rumah Kak LG untuk menu iftar dia semalam....Resepinya simple saja...Memang kegemaran sue la benda yang simple-simple ni..Kuahnya..sue buatkan kuah kari ayam bodo-bodo saja...(^___^)..Ok lah..layan ja la resepinya tu ya...Nak rehat dah..Letih beno ni....






    Murtabak segera@ Mini
    Sumber: My Resepi

    Bahan-bahan ( 6 keping )

    • 100 g daging cincang
    • 2 biji ubi kentang
    • 1 sudu setengah rempah kari
    • 1/2 biji bawang besar
    • 1 ulas bawang putih
    • daun sup
    • minyak
    • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto(sue tak letak ajinomoto..sue buh gula skit+ kiub ayam skit)
    • kulit popia
    • 2 biji telur

    Cara-cara 

    1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
    2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang. 
    3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.  
    4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati. 
    5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.  
    6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. 

    Yang ni pulak pinggan sue..penuh kan..Alhamdulillah, kenyang...Oh ya..disamping tu, sue sempat juga masak bihun goreng... Takut cik hb tak puas just makan murtabak mini tu saja...(^___^)...

      Progres diet.

      ASSALAMUALAIKUM..
      Lama dah sue tak cita pasal DIET kan...yang nampaknya, asyiknya post makanan..Hehhehehhee..Sue letak n3 makanan, tak bermakna sue tak teruskan diet sue ya..Alhamdulillah, sue still lagi boleh menjaga pemakanan sue.
      Minggu lepas buat full timbangan lagi..Alhamdulillah..walau tak banyak, tapi still ada penurunan. And yang paling mengujakan..walau pun berpuasa..total water dalam badan sue makin meningkat..berat pun masih menunjukkan penurunan (walaupun sikit)...and my fatt ada pengurangan...

      Alhamdulillah juga..ramadhan kali ni, cih hb juga turut nak berdiet sama. So, secara tak langsung ini sangat memudahkan proses diet sue.. Sebab sue tak perlu susah payah fikir nak masak bermacam-macam untuk berbuka..Sekadar menu yang simple-simple saja dan kuantitinya juga sue buat tak banyak..Ini bagi mengelakkan dia makan berulang-ulang kali...Heeee...Kalau ikutkan sue, sue nak masak menu-menu yang diet saja...menu yang tentu-tentu tak sedap..sebab kurang segala-galanya..tapi bila fikirkan hb pun diet juga...sue buat juga menu yang agak berat..cuma sue bg dia dalam kuantiti yang terkawal...Sian..orang baru nak blajar..Lain la macam sue ni...makan korma pun dah kenyang...(^_^)...

      Paling best..la ni dia pun layan juga cita The Biggest Loser tu..Hahahhahhahah..dia pulak yang lebih-lebih teruja...Secara tak langsung, time ni la sue BAKO semangat dia...sambil-sambil mintak tredmill supaya semangat nak diet..kikikikiiiiii....

      Tak pa lah..sue tak paksa pun tuk dia diet..Cuma sue risau...sebab familly dia ada sejarah Kencing manis. kalau dia tak jaga kesihatan dia...takut senang pulak dia kena...Isskh!!!..dijauhkan lah...Bukan senang kalau sakit ni..Makanya, sebelum sakit..eloklah kita sama-sama menjaga kesihatan. Motip sue diet ni pun satu ja..
      " I DIET UNTUK KESIHATAN". Bila kita sihat secara tak langsung aura kecantikan tu akan datang sendiri..ya dak!..Heeee...

      Ok..pesanan untuk diri sendiri dan untuk sapa-sapa yang tengah berdiet tu... Set kat kepala..diet untuk sihat..supaya tidak akan kecewa jika kadar penurunan berat badan tu sangat la slow...It's ok kalau sebulan hanya 1kg ja turun..tapi kesihatan kita bertambah baik...Bayangkan kalau 1kg sebulan..setahun dah berjaya turun 12kg..banyak juga tu kan. Jaga pemakanan dan pastikan amalkan gaya hidup yg sihat dan cergas.. Pastikan sehari mesti workout ...15 minit pun cukup la... banyakkan aktiviti yang memerlukan kita berjalan..And bagi surirumah or istri-istri tu...rajin-rajin la berkemas ya...(^_^)...

      Gambo ehsan Cik Google..
      Dah!..cukup sampai sini dulu.....banyak sangat sue membebel dah ni..membebel tak juga boleh bako kalori..Kalo membebel ( tangan ja yg membebelnya ni) boleh bakor lemak-lemak juga...Kompem 24 jam sue akan mebebel...kikikikiiiiiii Keyyy...selamat berdiet semua..Jangan putus asa...Dan ingat..Biar lambat asal selamat..erk!!!..layannn ja lah...Ngeeee (^_____^)...

      Sunday, 7 August 2011

      Ayam bakar + Sos Black Paper and Spagetti Goreng


      ASSALAMUALAIKUM...
      Hari ni berbuka pose sorang-sorang..sedihnya...huhuhuhu..Cik hb pergi keja lewat tadi..makanya dia terus berbuka diluar, sebab malas nak ulang alik balik ke rumah. It's ok la....alih-alih, adik plak bagi tau yang dia nak berbuka pose kat rumah kawan dia...Huaaaa....sorang-sorang la tinggal... Sebab berbuka pose sorang. Sue masak simple-simple saja. Menu iftar ke 7..Ayam bakar simple bersama sos black paper resepi Kak Hana..
      Ayam..sue perap simple saja..Bahan bodo-bodo saja...(^_^)



      SOS BLACK PAPER
      Sumber : Kak Hana@Hanamemories
      Bahan-bahan
      • 11/2 cawan stok ayam@daging - hana gune stok ayam (air+kiub ayam)
      • 1/2 cawan susu segar - nk kurangkn pon bleh!
      • 4-5 sudu serbuk lada hitam
      • 2cm btg salery - cincang ( sue tak bubuh ni )
      • 1/2 biji bwg besar - cincang
      • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
      • 1 sudu sos tiram ( sue ganti dgn sos tomato )
      • 1 sudu mentega/ marjerin
      • 1/2 tin cendawan butang - dhiris ( tak letak juga )
      • 2 sudu besar tpg gandum - bancuh ngan air ( sue ganti dgn tepung jagung )
      • garam dan gula - jika perlu
      Cara-cara
      • panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
      • kemudian tapis. buang bwg n juga salery. klu tk nk tapis pon takpe! didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
      • last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.

      And last-last minit..Buka peti, ada lagi baki spagetti...So, buat spegetti goreng. Tak pa tak habis..bleh bawa ke sahur..hehehheheheee...senang keja..ngeeeeeee. 

      Ok! Tu saja..Selamat menjamu selera..Selamat Berbuka Puasa (^_^).








           

        Saturday, 6 August 2011

        Menu Ramadhan ke 6..Mee Udang menu utama.


        ASSALAMUALAIKUM...
        Syukur alhamdulillah...Kenyanggg..(^_^)... Dah berapa hari sue bunyik nak masak Mee Udang kan...Hari ni baru berkesempatan nak masaknya... Simple saja resepinya ( sue memang suka resepi yang simple-simple ni..hehehehee).....

        MEE UDANG
        Sumber : Ros @ JintanManis.com

        Bahan-bahan
        • 2 ikat spagetti
        • 6 ekor udang harimau saiz besar
        • 2 sudu besar udang kering (ditumbuk halus)
        • 3 sudu besar cili kisar
        • 2 biji bawang putih
        • 1/4 biji bawang besar (saiz sederhana) - sue buh sebiji...
        • 4 sudu besar minyak masak
        • 1/2 peket bebola ikan
        • 1 cawan santan pekat - sue letak 1/2 cawan santan..1/2 cawan susu krimer
        • 1 cawan air

        Cara-cara
        1. Kisar bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan masukkan cili kisar dan bawang yang telah diblender tadi. Pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.
        2. Sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak, Isi udang ditos dan diketepikan.
        3. Setelah bahan tumis garing, masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam (sue buh 1 sudu kecil gula juga). Masak hingga agak pekat kuahnya.
        4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada peket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. Angkat dan toskan. Celur kangkung dan rebus telur.
        5. Sedia untuk dihidang.

        Puding Kentang Berkaramel

        Layan dulu puding ya....Menu utama belum buat lagi.....Letih betul la hari ni....Patutnya cuti la ok kan..Tapi hari ni badan tak berapa sihat la..Lemah semacam ja...Maybe masih mengekalkan hidangan yang simple saja....


        Resepi..seperti biasa..guna Kak Dayang punya....Sebab tentu-tentu sedap.....Heeee...

        Puding Kentang Berkaramel
        Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
         
        Karamel :


        • 1/4 cawan gula pasir
        • 1/4 cawan air panas
        Cara-cara :
        1. Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. 
        2. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
        Puding :
        • 1 biji kentang sederhana saiznya (direbus hingga empuk dan dipotong kecil-kecil)
        • 5 biji telur A (dipukul sedikit tetapi jangan sampai berbuih)
        • 1 1/2 cawan susu sejat/susu cair
        • 1/4 cawan air 
        • 1/2 cawan susu pekat manis
        • 1 sudu kecil esen vanilla



        Cara-cara :
        1. Kisar kentang bersama semua bahan (kecuali telur) hingga sebati. 
        2. Satukan adunan tadi dengan telur yang sudah dipukul manja. Sebatikan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau hand whisk. Kemudian tapiskan.
        3. Tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang berisi karamel tadi.
        4. Sediakan loyang yang agak besar dan isikan air panas secukupnya. Kemudian letakkan loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Masukkan ke dalam oven. (membakar dengan kaedah bain marie)
        5. Bakarlah pada suhu 160-170C selama 40 minit atau sehingga masak. Bergantung pada suhu oven masing-masing.
        6. Setelah  puding masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. 

        Friday, 5 August 2011

        Bihun Goreng + Tauhu Sumbat...

        ASSALAMUALAIKUM...
        Tak larat nak melalut banyak-banyak...Hari ni penat sangat...perut plak..haduiii aiii...lapo beno hari ni....

        Tak sempat..dan dicampur pula dengan tak ada idea...So, menu paling mudah adalah Bihun Goreng....Hb kata tak payah masak..beli saja. Dah pi pusing PARAM....masalahnya, satu pun sue tak berkenan. So, akhirnya...hb kena juga dengar cakap istrinya ni...Beli kuih dua ringgit sudah....Balikkkk....Sue masak saja apa yang ada..(^_^)...
        Bihun goreng yang simple....

        Tauhu sumbat ni untuk orang diet..Heheheheehee..tuk sapa lagi..Untuk sue la...
        Ok!..Sue nak baring-baring sat sambil tunggu waktu berbuka...SELAMAT BERBUKA pose ya...(^___^).

        Thursday, 4 August 2011

        Tip dari Kevin Zahri....baguih ni....

        Pose..pose gak...Tapi awatla sue rasa macam progres penurunan berat badan ni macam slow ja...Makan sikit ja..Cuma maybe sebab kurang minum air kosong dan dah 3 hari sue tak workout kot...

        Okey!..Sue nak share kat sini 8 tip dari Kevin Zahri untuk elak perut buncit...baguih ni...Mana la tau kot buleh dapat perut cantik macam Jillian tu ka...Ekekekkekekeee....Cepatttt...sapa yg perutnya banyak lomak lomak tu...bleh cuba ya...



        1. Pertama sekali, ‘liposuction’, pil diet, diet secara ekstrim dan yang sewaktu dengannya sangatlah perlu dielakkan kerana ia adalah untuk kesan sementara sahaja dan ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada diri anda. Sebagai contoh, ‘liposuction’ atau ‘sedut lemak’ ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman, manakala pil diet pula akan memberi kesan kepada sistem saraf dan ia juga mungkin dihasilkan daripada bahan-bahan yang telah di ‘ban’ atau secara tidak sah.

        2. Anda disyorkan menambah pengambilan makanan seperti oat yang mana ia rendah lemak, rendah karbohidrat yang tidak baik, dan rendah kalori tetapi tinggi nilai nutrisinya. Oat lebih elok dimakan kosong tanpa gula atau garam sekiranya anda ingin membuang lemak di perut dengan cepat. Walaubagaimanapun, jika anda tidak suka rasa yang kosong dan tawar, anda bolehlah menambah madu atau buah-buahan ke dalam hidangan oat anda.  
        3. Makanan serat atau bijirin penuh, buah-buahan segar, brokoli, lobak, dan tomato adalah antara yang paling baik untuk menghilangkan lemak di perut. Makanan ini tidak mempunyai kalori yang tinggi tetapi mempunyai banyak serat fiber, mineral dan vitamin di dalamnya.
        4. Selain itu, untuk mengurangkan lemak di bahagian perut, anda perlulah makan dalam jumlah yang kecil (4 – 6 hidangan) berbanding mengambil 1 – 3 hidangan yang banyak dalam sehari. Dengan berbuat demikian, kadar metabolisma anda akan meningkat kerana metabolisma tidak perlu memecahkan makanan sesukar yang dihadapi sekiranya anda makan makanan dengan jumlah yang banyak. Selain itu, dengan meminum teh atau kopi juga boleh meningkatkan metabolisma anda tetapi haruslah mengawal pengambilan minuman jenis ini.
        5. Salah satu langkah yang paling penting untuk membantu menghapuskan lemak di bahagian perut adalah dengan melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 – 4 kali setiap minggu. Latihan senaman ini hendaklah digabungkan dengan diet harian yang sihat, iaitu 50% latihan dan 50% diet untuk penurunan berat badan yang ideal !
        6. Semasa bersenam, anda disyorkan untuk bersenam sambil mendengar lagu atau apa jua jenis muzik kegemaran anda untuk membantu anda fokus semasa bersenam. Muzik dikatakan salah satu langkah untuk membantu anda kekal bertenaga dan sentiasa meningkatkan keseronokan terhadap jadual latihan senaman anda. Ia juga dapat mengelakkan anda dari berasa bosan semasa bersenam.

          7.  Sebagai tambahan kepada tips-tips di atas, anda disyorkan untuk membuat pelan latihan dan diet harian dan mematuhi pelan tersebut setiap hari. Tulis target anda, impian anda, berat badan ideal anda, dan tindakan yang anda boleh ambil untuk mencapai target untuk menghilangkan lemak di bahagian perut anda. Menetapkan target adalah cara yang baik untuk membantu anda sentiasa berada di atas ‘trek’ yang betul bukan hanya untuk menghilangkan perut buncit, malah untuk kesejahteraan hidup anda sepanjang hayat. Seperti kata pepatah, ‘Mereka yang gagal merancang adalah mereka yang merancang untuk gagal’. Dan saya pasti anda semua tidak mahu menjadi seorang yang gagal.

          8. Akhir sekali, memakan makanan seperti pisang, buah anggur, telur putih, kekacang, minyak zaitun, dan buah zaitun serta 100% serat boleh membantu menyumbangkan ke arah penurunan jumlah lemak di perut anda !

          Sumber: Kevin Zahri


        Ramadhan ke 4....Makin tak ada idea...


        ASSALAMUALAIKUM...
        Baru hari ke-4..Idea nak masak makin tak dak...Asal time rehat ja...Jenuh duk skodeng rumah-rumah otai masakan .mencari menu-menu yang simple dah sedap.

        Hari ni sebenarnya dah plan nak masak Mee Udang ( 2 hari dah teringin nak masak tau..)..Alih-alih balik tadi jem dan hujan turun la plak...kompem lewat sampai rumah.. Sudahnya..hb kata dia pi PARAM ja la..tak payah susah-susah masak.... Singgah PARAM..sue suh dia beli food tuk dia dan adik saja...Sue soal makan ni, tak dak hal lah...Makan tempe dan sayur pun ok saja....

        Tapi...rasa makan tak sempurna lak kalo tak masak juga...Makanya..lepas solat...masuk dapur buat puding@jelly... Dalam esbox ada lagi Dragon Fruit yang adik bagi sebelum pose ari tu..Try buat Jelly guna buah ni...Sue main buh buh ja...Hasilnya....




        Taraaaaaaa....



        Ni ja lah yang termampu sue buat hari ni...Letih terkejar-kejar balik keja nak masak..Tapi semangat tu kuat..makanya petang ni ada la pencuci mulut juga..Kalo idak...makan aja lah korma ya....(^_^)





        Wednesday, 3 August 2011

        Ramadhan ke 3....Makaroni sup...

        ASSALAMUALAIKUM.
        Syukur Alhamdulillah...Dah hari ke3 ramadhan... Alhamdulillah juga...sue masih lagi boleh bertahan..Masih larat lagi dan masih ada mood yang baik lagu tuk menyediakan sendiri juadah untuk berbuka puasa. Cik hb pun tak banyak kerenah..Kami pun makan ala kadar saja..Cukup-cukup untuk alas perut...Masih tidak berlaku lagi pembaziran ya...Heee..

        Okey..hari ni cadangnya nak masak Mee Udang..Tapi keciwa betul..Stok udang dah habis rupanya. Macam manalah sue boleh terlepas pandang..ingat udang ada lagi dalam esbox tu...Last-last tanya hb nak makan apa...Dia cakap...masak sup-sup dah la...Alhamdulillah..lagi mudah la kerja sue...Makanya..petang ni sue buat sup juga..Makan dengan makaroni....Kali ni sue guna pes SOTO ADAMI...Tapi sue ubahsuai ikut version sue...Emm..alhamdulillah, sedap...

        Seperti biasa...simple....
        Xtra juadah hari ni.... untuk kuih..hari ni sue just masak pisang goreng salai lagi...Lawannya AIR SIRAP BANDUNG...Fuhhh!!! memang kenyang...Sepeti biasa..bila banyak minum air...makan pun kurang sebab perut dah full...So, total makanan yang sue ambik hari ni..2 gelas sirap bandung, 4 ketui pisang salai and 3 sudu Makaroni sup ( tu pun share makan dengan adik..ngeee)..Oh ya!..tak lupa1 ketui kurma...Alhamdulillah...memang makan tak hingat tu...Ntah bila nak insaf ni..dah 3 hari makan sampai senak perut...kikikikiiiii.....nafsu..nafsu...


        Tuesday, 2 August 2011

        2 Ramadhan dah berakhir..(^_^)

        Syukurrrr..Alhamdulillah....Lepas sudah 2 Ramadhan....
        Syukur sangat sebab masih lagi mampu dan masih lagi diberi peluang untuk melalui suasa ramadhan untuk hari ni....

        Hari ni..sama macam semalam. Menu berbuka simple saja.Tapi tu pun sue rasa macam berlebih-lebihan la pulak.
        Seperti semalam..hb tak mo makan nasi juga....Makanya....superwife ni..terpaksa menggunakan xtra kuasanya tuk memikirkan apakah menu yang senang dan menjadi favorite en. hb.....Ngeeeeee......Oleh kerana superwife ni..dah kekurangan tenaganya hari ni....Sampai rumah..sempat lepak-lepak dulu sambil menung-menung depan esbox...kikikikikiiii...Kul 6 baru start masak...Mau tak jadi Superwife time ni.....Sejam lebih ja lagi nak berbuka...satu menu pun tak buat lagi.....Heeee....

        Akhirnya......Ni lah menu berbuka kami hari ni...Alhamdulillah...15 minit lagi nak berbuka...Siap semua menu dihidang...Tinggal tunggu nak ngap ja lagi....(^_^)....


        Ayaq laici...tetiba hari  ni nak buat ayaq sejuk plak...

        Menu kedua yang disiapkan..Kerabu @ Salad telur + tempe yang tak bapa nak namapak...

        Menu utama..tentunya tuk cik hb.....Mee Kari version Superwife..ekekekekekeee....

        Oh!!!!..Lama tak makan ni....Kiriman Mak dari kampung.....Tau tak apa ni?...Ni la pisang salai...Sue goreng dengan tepung...Fuhhh!!!!..sedap..4 ketui sue makan ni...

        Dannn...menu yang tak sempat nak posing..Tempe Goreng...heeee.....Banyak kan menu hari ni...Tapi sue rasa sikit-sikit ja..Tak boleh makan banyak-banyak..Bahaya... Ngeeeee....Tapi..fuhh!!!!!..Rasa full perut ni....Hancus Diet...Dah!..dah!....Sue stop dulu....Esok kalo rajin..Ada la N3 makanan kat belog ni..Kalo tak rajin....Telan ayaq liur ja lah ya....:P. Daaaaaaa..


        Monday, 1 August 2011

        1 Ramadhan + Bihun Sup

        ASSALAMUALAIKUM....Alhamdulillah...lepas sudah sehari kita mengharungi ramadhan...Syukur sangat dengan nikmatnya...Hari ni..sue sediakan menu yang sangat simple....Sebelum nak balik tadi..Tanya cik hb, dia nak makan apa....Alhamdulillah...hari ni dia tak mau makan nasi...Bila dengar ja macam tu..sue memang suka la..Sebab sue seboleh-bolehnya tak mahu makan nasi....Sampai rumah pukul 5.30..Terus masuk dapur...Tahun ni kalau boleh sue tak mau langsung pi PARAM....Bukan apa..kalau dah pi sana...memang nafsu tu macam-macam nak... Lepas tu, rasanya belum tentu sedap (ceh!..macam la sendiri masak sedap sangat..ngeeee)... Sudahnya..membazir ja... Baik la masuk dapur...masak sendiri...Ya dak?...(^_^).. Biar susah sikit..janji puas hati.

        See...simple je bihun sup i....

        Hari ni sue just buat bihun sup simple ala sue ......Mudah, cepat dan tak perlu nak sediakan lauk bagai..Heeeee...Xtra..sue buat sardin roll juga.....Alhamdulillah...dua kali cik hb menambah tadi...(^_^)....


        Hitam..hitam sitampok manggis..sungguh pun hitam...tak dapat makan , mau menangis woooo...kikikiki..ntah2 apa2 la kan...Itam pun..sedappppp.....

        Taraaaaaaa....Sardin roll i yang hitam....Nasib tak hangus woooo....Nak wat cam na..Masak terkejar-kejar..Heeeeeee...

        Popular Posts

        Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

        Renungan


        Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "