Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Sunday, 31 July 2011

Ramadhan datang lagi and N3 terakhir untuk bulan ni...

ASSALAMUALAIKUM..
Alhamdulillah...ramadhan datang lagi..Bulan yang penuh dengan keberkatan...Marilah kita sama-sama menghayati erti ramadhan dan sama-sama mengumpul sebanyak-banyaknya ibadah dalam bulan ni...
Janganlah sia-siakan peluang kali ini kerana entah-entah inilah Ramadhan terakhir buat kita.


Credit to iluvislam.com


And buat semua sahabat sue dialam maya ni..Sue mohon ampun maaf andai ada tersilap kata sepanjang perkenalan kita...Maklum la..sebagai manusia..kita tak lepas daripada melakukan kesilapan.



Kek Kacang Tanah

ASSALAMUALAIKUM..
Esok puasa dah.....Projek baking membaking makin kurang la...
Hokey..ni projek semalam...Buat kek ni sebab nak bagi mak tapau balik kampung....Lagi pun sepanjang mak abah ada duk sini...sue tak membaking pun lagi...

Teruja tengok kek ni kat rumah Kak Dayang...So..apa lagi...tak dak plan..jam-jam tu juga sue masuk dapur..terus start projek..Nasib la bahan-bahannya senang dan memang ada stok kat dapur..(^_^)..

Meh kita semak resepinya ya.....Thank's Kak Dayang...Muaahhhhhh!!!!!...


Kek Kacang Tanah

bahan-bahan : loyang 22-23 cm
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan kacang tanah (yang sudah digoreng/panggang dan dikisar)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur Gred B
  • 1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
  • 200 g mentega 
  • 1  1/4 cawan brown sugar  (DJ guna 1 cawan brown sugar + 1/4 castor sugar) 
  • 2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 170-180C. Lengserkan loyang kek dengan mentega. 
  2. Ayakkan tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula hingga kembang. (HIGH SPEED)
  4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. 
  5. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
  6. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit sambil diselang-selikan dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (JANGAN DIPUTAR DENGAN MIXER)
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak keperangan.
  8. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 


Saturday, 23 July 2011

Bila Rimau nak lawan dengan Singa...

Kejadian...Petang tadi..Dalam kul 6 en.hubby call....

En. Hubby : Yang!..Sana hujan tak?
Cik Istri : Tak hujan..tapi cuaca dah gelap dah..berangin macam nak hujan sangat dah.
En. Hubby : Hujan..tb ada siaran tak?
Cik Istri : Tak bp ok. Kenapa?
En. Hubby: Laaaaa..mcm mana nak tengok BOLA ni?

Erk!..nak tengok bolaaa?....Haru ni..kompen dia kongker tb malam ni...Tak best...tak best..

Cik Istri : Tak pa bang..nanti kalau dah ujan..ayg call bg tau abg ya..Ok ka tak.
En. Hubby : Emmm..tak payah la..Abg tengok bola kat sini ja lah...Nanti balik..hujan..tb tak ok..Naya   ja...
Cik Istri : Ikut abg la....

Kikikikiiii...hampeh punya istri kan...Sue bukan nak sabotaj dia ya..betui pa cuaca kat sini macam nak hujan....Now dah 4-1...Sinapo 4, Mesia 1...nasib dia tengok tb kat kedai..kalo kat rumah tadi..hadoiiii..tak sanggup tengok macam2 aksi nanti...Lagi haru..bila Harimau Malaya dah kena kad merah 1...Agak2 macam mana rope muka dia ya....Heeeee


Tapi kan yang paling lawak tu..ada satu dialog yg lawak kuar dr mulut dia tadi...

En. Hubby : Yang!..kalau abg letak payung kat piring astro tu ok kot...
Cik istri : iskh!..abg dah buang tebiat ka...Tak pernah dibuat orang la.....kah!..kah!.... pelik2 ja abg ni.

Kah!..kah!..memang gelak beso sue....Hubby..hubby...tu lah..kalo dah hantu bola..macam2 bleh jadi....

Okey!..Hope Malaysia menang la ya..Jangan kecewakan hati2 peminat fanatik bola..termasuk la cik hubby i tu..Ngeeeee (^_^)...




Friday, 15 July 2011

2 hari tiada

ASSALAMUALAIKUM..
Muahhhhh!!!..muahhh!!!..Rindu plak... Baru beberapa hari tak bukak blog dah banyak benda yg tertinggal. Ni pun tak banyak blog yang dapat sue singgah....

Sat lagi nak gerak pi Kursus dah...Ahad baru balik..Kompem penat...Blog tak update lagi...
Sekarang ni..tak ada masa sangat nak bukak komputer..Balik keja ja..terus masuk dapur..masak apa patut sambil-sambil main dengan baby Amsyar....Kalau dah main dengan Amsyar..bleh jadi  tak perasan dah lewat...Kemas-kemas rumah...Kul 10 dah tido..Tu ja la rutin sue semenjak dua menjak ni..(^_^)...

Maybe..minggu depan kot..baru free skit...Time tu sue up projek membaking dan menjarum  ya...Dalam pala ni banyak perancangan..Heeee....Tungguuuu...

Now...sue nak rilek-rilek sat...Sampai tempat kursus nanti kompem tak bleh rilek...Hai..lama tak buat aktiviti lasak-lasak ni..Macam mana lah agaknya ya..Jangan sue pancit sudahh..kikikikiiii...Cuaca dah la lembap..hujan..Eiiii..mula la terfikirkan pacat..lintah dan macam-macam lagi dalam pala ni..Hadoi aiii..tu la..lama sangat tak melasak..Ni la jadinya..Ngeeee..

Key..sue stop dulu..Daaa..(^_^)


Tuesday, 12 July 2011

Tempe..i like it...dan idaman hati (^_^)

Ni menu sue berbuka semalam..Dan rasanya macam ada kemungkinan hari ni pun nak makan macam ni lagi..Sedap hingga menjilat jari..Heeee....


Bukan lauk lain tak ada ya....Semalam balik keja awal..Beria-ria masuk dapur. Masak macam-macam...Ikan Bakar la..Gulai Udang la..sudahnya..menu yang ni juga yang menjadi idaman hati..(^_^). TEMPE GORENG + SAMBAL KICAP+SAYUR KACANG MENTAH (kunun nak seimbang la ni...pulun juga letak sayur..)

Orang kata..orang jawa ja suka tempe...Tapi i bukan jawa..tapi sangat la suka dengan tempe sekarang ni...(dulu..bau tempe pun tak tahan..)..Tu laa...kan orang dah kata..yang mana kita tak suka tu lah, satu hari nanti kita akan suka sangat..Haaa..sama la kesnya dengan ni..Erk!..buleh ka macam tu..Hehehheee...Sama ja la kot..

Oh!..tak dilupa juga..AIR SIRAP idaman hati minuman petang semalam....Alhamdulillah..Kenyang..(^_^).
Hari ni...Sirap lagi la kot.....Ngeeee....Idaman hati la katakan....Ok..Sekian update menu berbuka semalam...Yang penting apaaaaa????..Yaaa..DIET sue tak kantoi...(^___^)...

Buy 1 free 1 McD Double Cheeseburger

Cepat..cepat...Tinggal hari ni dan esok saja lagi....
Sue pun baru dapat tadi email ni dari kawan sue..heeee..
Sapa-sapa nak pi..Print la coupon ni ya...
Print banyak-banyak..Blanja kawan-kawan..hehhehehheee



Aik! Hilang?

Aik! Bru perasan. Mana pi semua follower sue ni? Bru nak tgk satu2 follower sue... Blogger problem ka...or memang sue punya blog ja yg problem ni....:-S Help...help...:-o " />

Shuttt!!!

Assalamualaikum...Alhamdullilah...lepas shari dah smlm. Hari ni pose lg. Tggl la 2 hari lg... Payah btul nak menghabiskanyai... Ngeee... Hari ni...nak diam ja. Jimat tenaga..akakaa... Ok! Mau smbung keja. Sj gian...ttba nak bwt n3. Gatai nak try update n3 gn phone.. Kikiki...terkial2 :-P " />

Monday, 11 July 2011

Terganggu betul la fikiran......ni semua sebab...

 ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni Isnin...Monday Bluess (alasannn)...Mood Kureng..Tak mo cakap sangat...Heeee....Tapi sebenarnyaaa... I pose hari ni...Hazabnyalah nak menghabiskan 3 hari lagi ni..Tu la..suka sangat bertangguh-tangguh lagi..Pandan muka la ya..


Sekarang baru kui 1.30..perut tak lapo..nafsu ke arah makanan tu tak der..walaupun baru lepas skodeng Nasi Daging Kak dayang yang mables tu tadi..Tapi....ada satu ja yang sangat-sangat mengganggu pala otak sue kala ini...Ni memang penyakit biasa yang sue hadapi kalau pose or bulan pose...

Waaaa..teringin nya nak MINUM AYAQ SIRAP....Leleh ni.....
Tengokkkk..se jug..i bayang kan tau..heeeeee
Tengok!!..Senang ja kan nak bagi anak pak Hassan ni makan..Sangat tak memilih...Sue boleh tergoda just dengan Air Sirap saja..Ngeee...Teruk..teruk.......

Tak sabooo nak balik....Ngeeee...

Friday, 8 July 2011

Emo semacam la plak

ASSALAMUALAIKUM...
Morning u all..cepat sangat masa berlalu..Tau..tau..dah jumaaat...
Pagi  ni rasa sayu ja..ntah kenapa ntah....Benci tau dengan perasaan macam ni....I tak suka nak emo-emo ni sebenarnya... Terasa macam ada yang kurang..Tapi apa ya....

Oooo..Kompem satu hari ni sue akan emo ja...Eiii..benciiii..tak suka perasaan macam ni....

“ Ya ALLAH..dinginkanlah panasnya kalbuku ini dengan dinginnya salju keyakinan. Padamkanlah bara jiwaku ini dengan renjisan air keimanan.”

Dah!..tak mo layan perasaan lagi...Kena buat-buat bz satu hari ni...Supaya pala tak fikir apa-apa...Balik nanti kena buat terapi minda la jawabnya ni..(^_^)...

Wednesday, 6 July 2011

Semua nak cepat........Update + Sakit

ASSALAMUALAIKUM..
Tengok tajuk pun ntah apa-apa ntah ja kan....Semua nak cepat ja...Idea tak da..Mood tak da...Gambo masak-masak tak da..Gambo menjarum pun tak da...Sebab dua aktiviti tu sue kurangkan dalam minggu ni...
Cita ja ada..tapi tak terkeluar sebab idea tak da kan..heeee...

Sekarang ni ditambah lagi dengan sakit-sakit badan lak...Ni gara-gara terjatuh tadi la ni.....Sakit ja hati bila ingat..Macam nangka busuk ja jatuh tadi..nasib tak da orang...Ngeeeee....Sekarang baru terasa sakitnya...
Tapi la ni sue...gigih juga menaip sebab nak update pasal N3 ni ja..Ngeeeee...Baru sampai hari ni..Sukeeeeee..(^_^).....

Dengan keadaan macam ni..nampaknya..kena banyak rehat ja lah..boleh la layan benda NI ja..(^_^)....Hope jangan demam sudah.....Huhuhuhuuuuu
 

Monday, 4 July 2011

Stanza Cinta Ku (^_^)

ASSALAMUALAIKUM..
Tak dak idea nak update apa...walau cita banyak..
Tapi nak share satu ni ja...Heeee


Tungguuuuu....
Tak tahannnn...gatai tangan juga nak mengordernya...
Coming soon....sabo menanti ni...
Mau layan cita sedih-sedih pulak sekarang ni..huhuhuhuhuhuhuuuu...
Mood..Jiwang..Sedih....Ngeeeee

-----------------------------------------------------------------------------------
SINOPSIS
Amni Sorfina hanyalah seorang wanita akhir zaman yang sedaya upaya untuk menjadi solehah. Namun..jalan yang terbentang dihadapannya selalu berombak dan tidak pernah tenang. Ujian itulah teman baik yang selalu mengikutnya kemanapun dia melangkah.

Ketika bahagia mula menyapa dirinya, ketika bunga-bunga sakura mengembang dengan indahnya, ketika dia mula tersenyum bahagia....tiba-tiba sahaja segalanya menjadi begitu menyiksakan jiwa dan menikam-nikam tangkai hatinya. Seolah-olah istilah bahagia itu bukan untuknya. Apa sahaja yang diimpikan dan diharapkan tidak pernah menjelma menjadi kenyataan. Sering sahaja Allah mengambil orang-orang yang disayangi dari sisinya. 
Bcaan penuh kerdit to Penulis : Nurull Halawati

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "