Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Friday, 31 December 2010

N3 terakhir & Gadget baru

Tahun Baru Azam Lama?

Huuuuu...wink..wink...pala tengah pikir ni.....


Okies!..ni maybe n3 terakhir di tahun 2010...
4 me penutup hujung tahun ni..di akhiri dengan satu kejutan...mendapat 1 gadjet baru....Hehhehehhee.

Taraaaaaaaaa....

.
.
.
.

.
.

..


My new handphone...Tq cik hb...Tak sangka sungguh i dapat ni sebagai hadiah dihujung tahun 2010. Walau pun tak la secanggih mana pun..tapi still hp baru kan..Suka..suka...
Pukul 2 pagi hb suh bangun tengok apa dia beli...Kikikiki...terharu...
Tapi sian lo..hp dia sendiri buruk..still pakai yg lama...Korang jgn kata i kejam tau..bukan i yg mintak pun...Tu ar..i nak belikan hadiah hp tuk dia..dia tak nak..Alasan..berjimat.


Sayang lo dengan hp lama ..I ni kan jenis yg setia dan sayang pd harta sendiri...


Ni hp yg i pakai selama ni..sama jenis dengan hb jg..Sehati sejiwa la kunun....Kikikiki..Hp ni hb ambik..tuk dia pakai plak...So dia ada 2 hp la..
Last pakai hp yg canggih ( ala2 yg stok2 ada kamera & rington muzik ja)...tahun 2006..Pun kami pakai hp sama jenis juga...Hp i problem dulu ( masuk air..sbb terjun skali dlm laut dgn tuannya..errkkk!!!..hampeh kan)...Pastu tak sampai 2 bulan..hp hb plak hilang ( tercicir la tu ). Tu yg kami pakai Nokia 6030 ni sampai la sekarang ni. Sorry..i tak kan jual hp ni..I sayang tau..

Udah2 la cita pasai hp ya..Kang orang kata i riak lak..Menunjuk2..kikikikiki..
Azam?
Errrmmm...Banyak ooo..Cuma satu ja nak up kat sini..

Mau Kurus ma.

Aipp!!!..macam azam tahun lepas ja..Kikikikiki..ni azam yg dah bertahun dicarry forword..Hehhehee...
Oklah!..U all punya azam apa plak?...(^_^)

Makan Cucur Ikan Bilis saja

Salam..
Morning semua..Alhamdulillah..cuti hari ni kita manfaatkan dengan sebaiknya..Ya lah bukan senang nak dapat cuti tergempar macam ni kan..hehehehehe.

Oleh kerana hari ni cuti spesial kan..maka waktu utuk berehat tu adalah lebih diutamakan...Kikikiki..

Untuk tu..layan ka lah menu breakfast yang sangat simple hari ni..

Tak dak nasi2 ya pagi ni..(^_^)





Thursday, 30 December 2010

Khairul Fahmi oh Khairul Fahmi

Ni apa kes..tetiba lak..semua orang sana sini sibuk duk cita pasal Khairul Fahmi tu...

Paling parah...ada gak dak kat opis ni dah sasau lak minat kat Fahmi ni....dan2 tu jugak mengaggau cari akaun fb dia..Ekekekekekkee....Tapi sian la korang ya..Khairul Fahmi tu dah ada yang punya ya..Kikikikikiki


Yang pasti betuah la pada si buah hati si Khairul Fahmi ni....berbunga2 la hatinya ya...Ya!..si buah hati telah berjaya menjulang nama Malaysia..dan berjaya menamatkan penantian rakyat malaysia yg selama ni dahagakan KEMENANGAN....

Korang nak kenal tak sapa buah hati Khairul fahmi ni..meh klik sini ya ..........>>>>>>>> Klik



Tahniah Team Malaysia

Lupa plak nak wish

TAHNIAH TEAM MALAYSIA

u are the best...Akhirnya penantian selama 14 tahun berakhir sudah..
Dan..penghujung 2010 yang sangat manis...


Paling best adalah..Esok cuti..Hehhehehe..

Diragut

Salam...
Pagi2 lagi mood dah ting tong....Seriau ja...Pagi ni elok2 dengan semangatnya nak mulakan kerja..dah mood tak ok...

Keta we all kena langgar pagi ni...


And yg nak cita ni..adalah budak pompuan chainese yg melanggar kami tu.
dalam pada geram dengan dia..kesian juga pada dia..Sebabnya..dia telah diragut...Cermin keretanya dipecahkan dibelah kiri dan handbag nya diragut..

Tengok!!!!...napalah dia tak beringat kan..Dah banyak kali diberitahu..bila memandu berseorangan..jangan letakkan handbag di carseat..Itu memudahkan perompak merompak..Lagi satu..kalau memandu berseorangan..sila lah log pintu kereta ya..


Huuuu....yang buat seriaunya..boleh plak dia melatah..tekan minyak..tala keta kami yang ada sebelah kanan dia ni..Nasib dia tak tala ke arah sue..sikit ja dia tala ke bumpa depan keta kami dan keta depan kami...Sue usah cakap la..menjerit tak hingat....terkejut lo....awat la dia tak tala jer himpit moto yg ragut dia tu belah kiri...Maybe dah terkejut kot..riaksi spontan la tu...


Yang tak sedapnya..yang merompak tu adalah orang melayu..memang cilaka betul la orang yg merompak tu..Ha ko..kan dah kena laser...Pagi2 buta dah merompak...Memang tak selamat la hidup ko...Naya ja...

So..pada kengkawan semua...Sila ambil ikhtibar ya dari kisah sue pagi ni...You all kalau drive sesorang tu..kena la sentiasa beringat ya..Yang penting..keta mesti log..handbang sila jangan letak ditempat yg senang dilihat dan dicapai..Elok letak la bawah carseat..selamat la skit..orang tak nampak..




Wednesday, 29 December 2010

Harimau malaya

Good Luck tu pemain2 kita..
HARIMAU MALAYA..
Hope malaysia berjaya...

Apakah penantian kita selama 14 tahun ini akan berakhir..

Semuanya akan berlaku malam ni....

Caiyok! Team Harimau Malaya



Tuesday, 28 December 2010

(^_^)


Salam semua.
Lama betul rasanya sue tak hapdet n3..Bz skit dicampur malas skit..kikikiki..

Ok!..malam ni nak marathon ke blog kawan2...berkunjung balas kembali..
Pada yg still sudi singgah ke blog yg tak ada pape ni..tq la banyak2...nanti sue hadiah klik2 nuf ya sebagai balasan..(^_^)....


Friday, 24 December 2010

ASK


Oh!..Vanida Imran sgt cantik malam ni..Makin cantik bila dia pakai baju hitam bercorak emas tu...I like it..



Monday, 20 December 2010

Bubur Kacang untuk minum petang


Layan menu minum petang ni..



Kalau dah duduk rumah macam ni lah..x-tra kalau mood rajin tu meluap2..masak jer la kerjanya..

Tukang2 makan, belum pun balik dari kerja lagi..Nampak gayanya sue sorang la ngadap dulu..


Kurang sedap skit..sbbnya tak lemak..Just pakai santan tiup dgn susu idel ja.Huhuhu..boleh la..janji habis gak stok kacang hijau ku itu..

Jemput makan semua..ambik sorang semangkuk ya..(^_^)

Ayam peyri-peyri



Ini menu adalah untuk orang diet aka untuk tuan belog..Hehhehehe...
Kak Hana..aku ngences tengok ayam bakar ko tadi kak..Nasib godek2 kat esbox...ada lg stok ayam...Tak kempunan haku..Tapi madu tak da..tak best..
Tukar..buat ayam bakar peyri2 ja..Ni pun..resepi telah diderhakakan..Sorry ya Ci Wa..Lupa lo resepi yg dibagi ari tu..Tu ar..tunjuk teror lagi..Tak reti2 nak
salin...Heee..Ni resepi yg versi di derhakakan...


Bahan-bahan


3 ketul ayam (sedap kalau wing tau)
1/2 biji Lemon
3 biji bawang putih ( ditumbuk )
2 sudu olive oil ( masa tengah bakar..sue buh lagi sesudu)
sedikit garam
2 sudu sos tiram
Daun pasly or daun sup sebagai hiasan.


Cara-cara
- Perapkan ayam dengan bawang putih, olive oil, sos tiram dan sedikit garam juga
perahkan lemon.

- Bakar.
- Boleh juga tambahkan kentang or carrot bersama.



My Little Bride



Sapa pernah tengok cerita ni angkat tangan...Ekekekkee...sengal ja kan..Angkat
hujung jari dah la..Sambil2 menaip kat keyboard tu buleh la angkat jari...Orang dah tengok ulang2 cerita ni..Sue baru terhegeh2 nak layan...


Sue layan cita ni malam tadi sampai kul 2 pagi..Hahahhaa..pueh hati.
Zel..Tq DVD ni..FOC lagi tu...Sue ni istimewa di hati Zel..tu pasal beli CD dapat CD FOC lagi...
(Jgn muntah hokey..ekkekekekeke..auta melambung)....Hari ni nak layan My Fair Lady pulak...Rugi beli kalau tak tengok gak.

Sweet ja masa diorang kawen...

Korang kalau nak tengok lain2 cerita boleh dapatkan melalui Akak Zel korang tu....Tapi tak jamin la permintaan korang tu boleh ditunaikan ke tidak..Maklum la dia sedang menunggu hari ja lagi tu..

Zel..mesti bb ko cumei ...Kenan muka pelakon2 cun ni..Hape2 ja lah..yg penting bb sihat dan ko pun sihat..Bisnes jg cuti lama ma.


Sunday, 19 December 2010

Spaghetti Lemak Pedas

Layan menu tengahari tadi..Kira merangkap tuk makan malam la ni ya...Teringin tengok spegheeti cik min...Bahan tak semua ada..tapi buat juga..masuk apa yg ada ja..Fuhh..memang sedap..
Kenyang...Jemput la ya..ambik sorang sepinggan..Cik min sue copy resepi ya..Tq kak..

Resepi Spaghetti Lemak Pedas ~ Cik Min.Com

Bahan-bahannya:

1/2 cekak spaghetti
2 biji tomato ceri tomato, hiris bulat(cikmin pakai tomato biasa)
1/4 bahagian red capsicum, dadu
1/4 bahagian green capsicum, dadu
1/4 bahagian yellow capsicum, dadu
1 helai bay leaf
3 biji cii padi, hiris halus (optional)
1/2 camca teh lada hitam yang baru dikisar
2 ulas bawang putih, cincang halus
1/3 cawan susu cair IDEAL
1 keping meat loaf "ayamas", didadu
1/2 kiub pati ayam "Maggi"
Sedikit air

Cara-caranya:
Rebus spaghetti tadi hingga lembut mengikut arahan pada paket atau citarasa masing2. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
Panaskan minyak zaitun dalam kuali tak melekat. Tumis bawang putih hingga layu, masukkan bay leaf dan meat loaf tadi, kacau sekejap dan tuang susu + air, biar mendidih. Tambah serbuk lada hitam dan kuib ayam, kacau dan biar masak perlahan.
Masukkan red/green/yellow capsicum bersama cili padi. Tambah spaghetti dan gaul rata. Masak hingga pekat, dan rasa jika perlu tambah sedikit garam. Bila dah ok boleh matikan api.
Alih ke dalam pinggan yang sesuai, hias dengan hirisan tomato dan taburkan sedikit lagi serbuk lada hitam. Hidangkan segera.




Breakfast



Salam hujung minggu...
Pagi ni sarapan kami simple juga...Layan nasi goreng cina ADABI dan keropok lekor ja.
Mood M dah datang la....Nampaknya lewat la masak tenaghari ni...Sarapan dah berat kan..
Sekarang adalah masa untuk bermalas2an...Cuti kan..hehehheee
Oh!..mata pun dah berat balik ni...Hancusss..buruk perangai betul la kan...(^_^)




Saturday, 18 December 2010

Auni Batrisya

Ini budak petang semalam menangis bagai nak gila..

Kes sebab nak follow kami balik...

Hehehhee..Sian auni..Nanti acik bawak pi pusing2 dulu ya sebelum balik..

N3 kali ni..moh layan gambo budak yg kuat bebel ni ya..hehehehheeAuni ni kaki bergambo..kalau dia nangis..cakap ja..cenyummm sambil angkat tel or kamera..mesti dia berhenti pastu..siap cakap " nak tingok"....
Hehhehee..auni..auni...




Kitchen gadget Part 3

Tadi petang adik ada ajak pg satu kedai di Pekan Sg.Besi..Kak Long cakap kat kedai tu banyak barang2 perhiasan rumah yg cantik2...Teruja juga..tapi bila ingat poket dah kempis...Lain kali ja lah...

Okey..moh kita layan antara Kitchen gadget yg pelik2 dan cumei...Aiii..manjang skodeng Kitchen gadget ..hehehhehee...





Antara banyak2 Kitchen gadget kat atas ni..sue paling berminat dgn yg ke2 last tu...hehehhee..sweet ja kan..Tak payah dah hangkut buku resepi masuk dapur..Dah ada yg macam tu senang ja..maybe boleh buh byk resepi...Ada juai kat sini dak ha agaknya..hehehehee

Bihun Goreng Putih


Thank's pada yg wish sempena anniversary sue...
Okey..layan menu sarapan tadi..Simple ja...Lama dah tak masak bihun macam ni...
Kira ni favorite kami juga la ni...



Bahan- bahan
- Bihun yg dah dicelur.
- Bawang putih ( dihiris or diketuk )
- Lada putih (ditumbuk)
- Cili padi ( dicincang )*
- 1 Kiub pati ayam
- Bebola daging@ ayam@fish @ udang @ apa2 saja..*
- Carrot@ sawi@kubis*
- Telur
- Garam secukup rasa.

Cara-cara
- Tumiskan bawang putih, lada putih, kiub pati ayam.
- Masukkan bahan yg bertanda *. masukkan sedikit air. Perasakan dengan garam.
- Masukkan bihun dan pecahkan telur.
- Siap. Hidangkan dengan bawang goreng, daun sup@ bawang, cili besar.

Simple ja kan..Maaf la..sue mmg tak pandai nak tulis2 resepi ni..Maklum la masak main campak2 ja apa bahan yg ada. Bihun ni agak pedas skit sebab ada lada putih dan cili kan. Mana yg tak tahan tu..kurangkan cili or lada putih ya..


Anniversary yg ke 6 sudah...


Yang ke berapa?
Huuuuu..6 tahun sudahhh...
Pejam celik..pejam celik..cepat betul masa berlalu...

YA ALLAH SEMOGA HUBUNGAN KAMI AKAN BERKEKALAN DAN SENTIASA BERADA DALAM RAHMATMU HINGGA KE AKHIR HAYAT.
DAN
SEMOGA PENANTIAN, IMPIAN DAN HARAPAN KAMI AKAN TERLAKSANA.
AMIN.



Friday, 17 December 2010

Watsons- PASSPORT



Salam..hari ni terlebih rajin skit..Update kerap skit.
Ok..sue just nak cakap..Sue dah sign in dan dah ada KAD WATSONS ni.
Ya la..sue memang selalu beli barang peribadi kat situ..Mula2 tu mmg tak mo sign in sebab takut kena renew tiap tahun..



Masa membeli kat Watsons Sg Long..budak kaunter tu suruh sue join memebr kad ja..untung katanya..Dan akhirnya dia berjaya memujuk sue untuk sign in member setelah diyakinkan bahawa ia valit seumur hidup...

Mula2 ..kita akan dapat passport ni ya..yang mana dalamnya ada Kad dan Gift Voucher...

Tengok!..banyak kan gift vauchernya....

Lepas tu sila la activate kan kad kita tu kat web watsons..Oh ya..kita beli ja kad member tu dengan harga RM12 secara automatik kita dapat points 200 ya...

Ok! more info boleh klik SINI ya....

Selamat bershopping
EARN...ENJOY...EXPLORE..(kikikiki pinjam sat ayat watsons)




Tertipu tau...

Terkejut betul bila tengok berita yg kicap pun dah ada yg TIRUAN..Paling haru..kicap favorite i tau..KICAP CAP KIPAS UDANG...Napa lah jadi macam tu ya..kalau ya pun nak untung..Jangan la sampai aniaya orang @ pengguna.

Meh sue nak share skit info pasal kes tiruan ni yang sue dapat melalui fb...Kalau tgk pada info tu..Maklumat tu diperolehi dari blog Teratakarmo...Sue share sikit ja..Lain2 boleh pi baca sendiri kat blog Teratakarmo ya...Thank's pada tuan blog sebab kongsikan info tu...Huuuuhuhu..Sedey tau..Kicap kesukaan tu...



Kejam korang tau..pi la ciplak menda lain..napa kicap ni plak yg nak diciplak...


Parsli

~ Pic..credit to Google~

Share skit info....



" Buat ibu mengandung dan mereka yang merancang untuk mengandung, adalah tidak digalakkan..Ingat ya..TIDAK digalakkan mengabil parsli sebagai herba perubatan. Ia adalah kerana parsli mengandungi 'apoil' yang boleh menyebabkan keguguran".
~ Sumber:Majalah Rapi 15 Nov 2010.


Azwa!..sila maklum ya...(^_^)

" />

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "