Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Tuesday, 30 November, 2010

ooo..rindunya

Masa rayau2 jenguk fb uda (kakak)...terjumpa gambar2 ni..Huuuuu....seronoknya....
Rindu nak main air..rindu nak berkubang dalam sawah..Rindu nak tengok suasana rembang ditepi sawah ( ni my hobi dulu2...duk menung manjang)..Rindu nak tengok kocak air macam lautan di tengah sawah...Rindu

Meh layan pic...Ni sawah sebelah rumah ja...Tengok la..macam lautan ja kan...

Yaa...ni mak sue..Miss u mak....

Lihatlah...cucu2 mendera nenek nih..Semua macam lembu keluar kandang..Tak pernah masuk sawah..kena pulak cuti sekolah..memang macam2 hal la dibuatnya..yang jadi mangsa..nenekkk jugakk....Dapat bayang..mesti terpekik la si maknya melihat si anak2 tengah syok berkubang dalam sawah..heee..Wehhh!!!!..tak takot pacat ker?....heeeee..



Tengokkk..betui tak cakap..nenek juga yg susah...membuntutt tarik kain nenek..


Nenek sudah penat ya....


Errmmmm...rinduuuunyaaaa....



BKK RM500

Perhatian!..perhatian!
Esok duit BANTUAN KHAS KEWANGAN RM500 akan masuk dalam akaun ya....

Ada sesapa nak belanja i ker?...


Saturday, 27 November, 2010

Mangsa keadaan

Lihat lah..

Ni lah dia antara2 yang menjadi mangsa keadaan dimalam raya haji hari tu..



Si pokok daun kari..sian loo..dah la kecik cenonet ja..kena juga berkhidmat dimalam tu..En. hb tidak beli daun kari lo...Yang salah adalah..cik isteri tidak buh daun kari dalam list belian barang...kikikii...Oh!..salah i ok...


Si Daun Kunyit....Dapat ambik sikit ja..Sebabnya?..Sila lihat si pokok kunyit ini.Tuannya zalim lo...Tak jaga..bior ja daun2 kering dan rumput bertimbun. Akibatnya.si pokok kunyit terpaksa bersusah payah berebut dengan en. rumput untuk mendapatkan zat2 yang berkhasiat.
Penyelesaian..i dah bersihkan ok...Mungkin tanahnya tak bagus kot..(loo..alasan tak lojik hokey...) Eh! tapi betul la..kat rumah sewa dulu..langsung tak jaga pun..punyalah gemuk2 pokoknya..siap beranak pinak bagai lagi..Orang yang datang pun geram tengok pokok kunyit i tau...So..lojik tak i cakap tanah juga mempengaruhinya..Oh!..atau adalah ia tidak sesuai ditanam di dalam pasu?..


And last...Cik Serai..Nasib sama macam Cik pokok Kunyit..Dah la tuanya tak jaga..Daun tak berkerat..bersepah...
Oh!..ini bukan silap i hokey..serai ada dalam list pembelian..tapi cik hubby beli 3 batang ja...Boleh bayang tak..ayam 2 ekor..nak buat rendang..serai 3 ketui..Cukup ka?...Hadoiii..terpaksa la mengorbankan Cik Serai dirumah ni....
Nih pun sama mcm kes cik kunyit..agaknya sbb buh dalam pasu..dia susah skit nak membiak...Dulu masa kat rumah sewa gak..pokok serai ni..bleh sedekah kat orang lagi..gumuk2 tau..So kesimpulannya mungkin sebab tanah dan sbb tak sesuai tanam dalam pasu...


Okey..sekian dulu cerita untuk hari ni...yang pasti i sayang lo dengan mangsa2 keadaan di atas...Cik Daun Pandan langsung tak mo hidup lo...sedeyyy...

REDAH AKU DAN KAU PUNYA

Salam u all...
Uish!!!..cam teruja lak...Tadi masuk rumah Abg Ben..Dia buat 1 segmen lagi untuk blogger.Tak penah lagi join kalau dia buat ..kali ni tetiba nak join plak..Okies untuk info lanjut pi ja la umah Abg Ben ya..


Ok!..5 entri yg sue suka dalam blog Abg Ben

1- Anak dara saya berharga RM50 ribu ! Ada berani ??
2- Kepayahan mengajar erti kedewasaan
3- Seorang Gadis Mengaku BEN ASHAARI Menyebabkan Dia ..
4- AWAS !! JIKA ANDA BLOGGER ATAU PENGGUNA INTERNET TEGAR !
5- Nak tackle FOLLOWER ?

Dan entri yang sue rasa nak dikongsi bersama adalah:
1- Bila isteri dah tak cantik
2- ayat-ayat power lepas kawin
3- Payudara?
4- Good Exercise
5- Iman semut & manusia


Ok done!..Senang ja kan..


Thursday, 25 November, 2010

Baby n Me..OooHhhh..My baby


Sangat buhsann loo....Nasib baik ada cita best nih...Dapat link ni daripada umah cik kak pengembala kamben kita la..
Jiyaaaa...nasib ko bg link ya...Boleh gak akak ko ni layan cita ni..Busan tau duduk sorang2 tunggu nak balik umah ni..hehehhehe...Miss u lah Jiya...U bz allways...


Lama betul tak layan cita Korea nih...Skali layan..mau ketagih nanti..Tu yg malas nak layan tuh.

Siyes..cita ni memang best..kena semak nih..adakah pn zel yg sedang sarat itu mempunyai stok cita ini..Heee

Mau tengok jugak...Meh masuk SINI ya..Tu part 1, tuk part 2 klik SINI lak...
Selamat Menonton.


Sweep Panorama


Meh kita try..tgk bapa byk markah boleh dapat dengan game susun2 gambo ni..Sue punya score 8 ribu lebih ja..payoh nak buat..gegor2 tangan nih..maouse keras..ekekeke..alasannnn...

Nak try klik SINI ya..



Good or Bad, hard to say!



Once upon a time, there was a king. The king liked one of his followers very much because he was very wise and always gave very useful advice. Therefore the king took him along wherever he went.

One day, the king was bitten by a dog, the finger was injured and the wound was getting worse. He asked the follower if that was a bad sign. The follower said, Good or bad, hard to say'. In the end, the finger of the king was too bad that had to be cut. The king asked the follower again if that was a bad sign. Again, the follower gave the same answer, 'Good or bad, hard to say'. The king became very angry and sent the follower to prison.

One day, the king went hunting in the jungle. He got excited when he was on the chase of a deer. Deeper and deeper he went inside the jungle. In the end he found himself lost in the jungle. To make thing worse, he got captured by the native people lived inside the jungle.

They wanted to sacrifice him to their god. But when they noticed that the king had one finger short, they released him immediately as he was not a perfect man anymore and not suitable for sacrifice. The king managed to get back to his palace after all. And he finally understood the follower's wise quote, 'Good or bad, hard to say'. If he hadn't lost one finger,he could have been killed by the
native people.

He ordered to release the follower, and apologized to him. But to the king amaze, the follower was not mad at him at all. Instead, the follower said, 'It wasn't a bad thing that you locked me up.' Why? Because if the king hadn't locked the follower up, he would have brought the follower along to the jungle. If the native found that the king was not suitable, they would have used the follower. Again, the quote 'Good or bad, hard to say' stands.

The moral of the story:
Everything that happens in this world, there is no absolute good or bad. Sometimes good things turned out to be bad things eventually, while bad things become a gain.

Whatever good things that happen to you, enjoy it, but don't have to hold too tight to it, treat it as a surprise in your life.Whatever bad things that happen to you, don't have to feel too sad or despair, in the end, it might not be a total bad thing after all.

If one can understand this, he or she will find life much easier.


Wednesday, 24 November, 2010

Ayam peyri2

Arrkkk!!!..Alhamdulillah...
Kenyang juga....Sangat gigih tau..Sampai rumah saja terus masuk dapur..Menumbuk bagai malam2...Heee...Menu adalah Ayam peyri2 version sue. Punya kebuluq..kuar dari oven terus ngap berdua dgn cik hb ( dia baru lepas makan nasi tuh..ayam i juga dibedalnya)...

Lain kali buat..sue up gambo key...Thank's tu Azwa sebab bagi resepi tadi ya..walaupun tak follow sebijik.....tapi sipi2 kena juga dengan resepi yg diberi.......dan hasilnya adalah SEDAP.( sedap dengan erti kata lain..bila cik hb meratah tak hingat sampai lupa pada tuan punya ayam...seketui ja i dapat makan...ekekkekeee. nasib tengah diet..)


Bahan-bahan

3 ketul ayam (sedap kalau wing tau)
1/2 biji Lemon
3 biji bawang putih ( ditumbuk )
2 sudu olive oil ( masa tengah bakar..sue buh lagi sesudu)
sedikit garam
2 sudu sos tiram
Daun pasly or daun sup sebagai hiasan.


Cara-cara
- Perapkan ayam dengan bawang putih, olive oil, sos tiram dan sedikit garam juga
perahkan lemon.

- Bakar.
- Boleh juga tambahkan kentang or carrot bersama.




Software engineer and his wife

Husband - hey dear, I am logged in.

Wife - would you like to have some snacks?
Husband - hard disk full.

Wife - have you brought the saree.
Husband - Bad command or file name.

Wife - but I told you about it in morning
Husband - erroneous syntax, abort, retry, cancel.

Wife - hae bhagwan !forget it where's your salary.
Husband - file in use, read only, try after some time.

Wife - at least give me your credit card, I can do some shopping.
Husband - sharing violation, access denied.

Wife - I made a mistake in marrying you.
Husband - data type mismatch.

Wife - you are useless.
Husband - by default.

Wife - who was there with you in the car this morning?
Husband - system unstable press ctrl, alt, del to Reboot.

Wife - what is the relation between you & your Receptionist?
Husband - the only user with write permission.

Wife - what is my value in your life?
Husband - unknown virus detected.

Wife - do you love me or your computer?
Husband - Too many parameters..

Wife - I will go to my dad's house.
Husband - program performed illegal operation, it will Close.

Wife - I will leave you forever.
Husband - close all programs and log out for another User.

Wife - it is worthless talking to you.
Husband - shut down the computer.

Wife - I am going
Husband - Its now safe to turn off your
computer


Ekekkekeke..hampeh ja kan..Thank's friends bg email ni..Boleh gelak2 dipetang hari.

Kembalinya kerahmatullah seorang lagi blogger

Salam semua.
Sedih bila dapat tau, sorang lagi blogger telah kembali kerahmatullah semalam. Sue baru bukak blog hari ni..tengok banyak dah kawan2 yg up n3 pasal arwah.

Actually..sue pernah singgah ke blog kak Aisyah ni juga..sebab syok dengan keletah kembar 3nya.

Tapi tu lah..Allah lebih menyayangi arwah..Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.

Terfikir..
Andai satu hari perkara sama terjadi pada sue...Sedekahkan lah Alfatihah untuk sue ya...Dan akan ada lagi kah orang yang akan berkunjung ke blog ini..Dan akan wujud lagikan blog ini...

Terfikir..
Andai ia terjadi..mungkin generasi sue akan meneruskan penulisan di blog ini..huhuhuhuhu..

Kita hanya merancang..tapi Allah yang menentukan.


Tuesday, 23 November, 2010

Contest Meneka Gambar S.B.T

Contest daripada blog Suara Bawah Tanah..Ngeri ja bunyiknya kan Hehehheee..
Ok! Sue tengah gila join contest nih. Untuk itu dengan rasminya sue join juga contest S.B.T ni..
Sapa nak Join sila Ke S. B. T sendiri ya..

Senang ja..Sila teka gambar ini.
.
.
..
.

.
.
.
.
.

.
.
.
Ok!..Jawapan dari sue adalah PAPER CLIP...


Good Luck 4 SPM

Salam.
Selamat pagi!.

Hari ni adalah hari pertama peperiksaan SPM.
Bagi anak2 atau adik2 yang mengambil peperiksaan SPM hari ni ( terutama pada adik ipaq juga)..Selamat menghadapi peperiksaan.
Jawab dengan tenang dan pandai gunakan masa yang ada dengan sebaiknya.



Good Luck!!!


Monday, 22 November, 2010

1'st GA CIKGU CT JUNIOR

Ooo...makin lama makin banyak lak belog yg ada GA sue masuk. Rasa2 kalau tengok tajuk n3 pun dah tau kan apa maksudnya..heee.. Sapa2 yang masuk rumah Cikgu CT ni mesti teruja tengok pinggan mangkuk yang cantik2 dan antik gitu.

Actually GA ini dibuat sebagai tanda persahabatn di alam cyber dan juga sempena riang ria cuti sekolah..heee..pinjam ayat Cikgu CT jap..Okies!..Sapa nak join boleh masuk rumah CIKGU CT ya..


1'st GA CIKGU CT JUNIOR

HADIAH UTAMA


SPECIAL GIVEAWAY


Syarat-syaratnya boleh klik rumah CIKGU CT ya. Pada Cikgu CT, thank's sebab menganjurkan contest ni dan selamat berkenalan.




JOM JADI FOLLOWER GADIS KAMPUNG

Salam semua..memandangkan sue masih di opis lagi dan sekarang tengah buhsan..Maka aktiviti merayau di alam maya adalah kerja yang sangat berfaedah dirasa ketika ini.

First tadi dapat msg dari pada Nana yang sue dah menang GA. Alhamdulillah..saja2 try..berjaya juga. Ok..tak mo cita pasal menang GA Nana tu dulu..Sekarang sue nak cita tentang blog ni yang menganjurkan satu contest sempena first anniversarynya pada 10.10.10. Cantik ja tarikh tu kan..Heee..Ok!..Sapa2 nak join boleh Klik sini ya. Hadiahnya adalah...



SYARAT-SYARAT :
  1. Jadi follower my blog : Siap. No bertuah adalah 378
  2. Buat entry di blog korang bertajuk: Siap
  3. Nyatakan dari mana awak tahu mengenai contest ini : Ooo..nasib jenguk rumah nana tadi di http://nanamrul-contest.blogspot.com/
  4. Bila korang dah buat entry dan dah join blog nie tolong tinggalkan komen ye berserta url entry anda..: Siap
  5. Tolong letak banner saya di sidebar korang: Siap..dah letak pun..:-)

Pastttt!!!..Kalau rasa2 korang nak masuk juga..jgn lupe buh nama sue sebagai referral ye tq!..Heeee


Sunday, 21 November, 2010

Agar-agar gula merah

Ermm..nyaman ja kan..petang2 layan agar2 nih. Senang sangat nak buat agar2 ni..Cuma rajin tak rajin ja nak membuatnya. Pada yang nak resepi juga......Sue ni tak reti nak buat resepi ni..kalau ada resepi pun..menderhaka ja...Ok..layan resepi yang sue ambik dari Rempah.com..Mintak izin ya sue copy resepi.



Bahan-bahan : Rempah.Com

25g agar-agar
1 liter air
400ml santan pekat
1 cwn gula melaka
3/4 cwn gula ( sue campur gula perang skit)
1 biji telur
1 helai daun pandan
1 tsp esen vanila ( sue tak bubuh ni )
sedikit garam

Cara
1. Masak agar-agar bersama air dan daun pandan.
2. Bila agar-agar dah hancur masukkan gula dan gula melaka.
3. Masukkan santan dlm sebuah mangkuk.
4. Tambah telur, garam dan esen vanila, kacau dgn garpu hingga sebati.
5. Tapis campuran santan ke dalam sebuah periuk.
6. Tapiskan pula campuran agar-agar ke dalam periuk santan tadi.
7. Masak hingga mendidih, kacau perlahan-lahan.
8. Masuk ke dalam acuan dan sejukkan.


Daging goreng


Aduih!..rasa macam baru sangat masak tadi, dah kena masak tuk tengahari pulak..Daging korban ada lagi..jadi, menu tenghari ni adalah daging korban goreng ya...Sue suka buat pedas2..buh cili padi banyak + lada sikit.Bawang beso..juga kena banyak...Hahahahaa..Menu adalah mengikut selera tukang masak. Tak berkenan..sila makan nasi lomak pagi tadi..Habiskan terus pun bagus gak..Senang terus kemas..(^_^).

Nasi Lemak

Pagi semuaaaa...
Alhamdulillah, kita masih diizinkan lagi untuk bernafas dan menatapi wajah2 orang yang tersayang disekeliling kita.


Pagi ni cuaca amat elok sekali. Sue agak rajin pagi ni..So menu sarapan istimewa sikit.
Pagi ni sue buat Nasi Lemak (istimewa ke tu?..sila jangan gelakkan i hokey...hahhahaa..bagi i yg M ni tu dah kira istimewa ).Jemu dah..tiap kali cuti asyik makan nasi goreng...

Ok!..layan menu sarapan kami pagi ni ya. Sue nak sambung aktiviti mengemas..Daaaaa



Saturday, 20 November, 2010

Dragon Fruit



Sambil layan Majalah 3..meh kita makan kudap-kudapan yang sihat ya..

Apa?..tak kenyang lagi..Eiii..i makan soto sikit ja tau tadi...Alasannnn..Heee



Jemput makan Buah Dragon Fruit ( eh! teringat lak puding dragon fruit cik mat ).




Soto


Layan menu sue petang ni..Sup tulang tengahari tadi..saja buh kuah lebih2.Sebab memang dah plan nak buat bihun sup dan soto untuk petang merangkap makan malam..Hehehhee..senang, ambik pakej sekali...

Sup dah sedia ada. Just goreng ayam untuk diracik, buat sambal kicap, goreng kacang dan soohoon digoreng. Tu menu untuk soto..cumanya tak sempat nak buat pegedil ja..Nasi impit ada lagi 1 peket..

Untuk cik hb..kenalah sediakan mee@ bihun..So jadik la bihun or mee sup. Cik hb tak reti makan soto..heran betul lah kan..padahal lebih kurang ja sama mcm bihun sup..cuma bezanya ada nasi impit ja..Tang nasi impit tu la yg buat dia tak mo mkn sebenarnya..pelik katanya..Macam2 hal ja lah..hee


Sup Tulang

Hasil daripada korban raya pertama...Tu pun buat 3 ketul ja..Ada lagi baki dalam esbox...Esok kena pikir apa lagi nak dibuat dengan tulang2 tu..Menu lewat tengahari tadi..

Baru tau..susahnya nak mengahasilkan resepi..mana taknya..masak adalah main campak2 ja...Bila nak menulis resepi..Jenuh duk mengingat..Pandai2lah agak2 rasanya..Bahan2 asas adalah tetap sama.

BAHAN-BAHANNYA
tulang lembu
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 inci halia
6 ulas bawangputih*
7 ulas bawang merah*
lada hitam@ putih*
1 camca besar penuh biji ketumbar*
3 camca teh jintan kasar*
3 camca teh jintan halus*(*dikisar halus)
daun ketumbar, potong kasar2
1 batang salery
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup dan bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Tulang lembu dicuci bersih dan masukkan ke dalam periuk, masukkan kayu manis, bunga lawang, dan buah pelaga bersama bahan2 kisar halus dan juga daun ketumbar.
  2. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan masukkan batang salery.
  3. Kecilkan api dan renih hingga daging lembut.
  4. Siap..taburkan bawang goreng dan daun sup.



Jemput hirup ya..ada lagi atas dapur tu..Heeee



sape nak FM Fraser Hill?


Uuuuu..syokknya...Sue kan tengah gila kumpul FM...Memang sesuai la bila cik Nana tu buat GA hadiah FM...

Senang sangat nak joinnya....
Just copy and paste ja...
Nak tau klik SINI ya.



Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "