Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Saturday, 18 April, 2009

Wednesday, 15 April, 2009

giveaway by sweet lil craft


Hee...hee... giveaway dari sweet lil craft cute kan....Memang ler kreatif...So..sesapa yang nak join leh ler masuk kedai ayu...or her personal blog...
Sue kagum sebenornya dengan kwan2 mcm ayu ni...sungguh kreatif dan rajin membuat craft yang cantik2...siap bleh jual lagi.....


Tuesday, 14 April, 2009

Musim mangga



Tu dia..tengok la..tinggal 3 biji jer lagi buah mangga yang tinggal....bawak balik dari kampung bukan main azab lagi..banyak bukan main.....2 hari jer..tinggal ni...tu pun nasib baik sue sempat pesan kat hb suh tinggal gak..sebab sue pun nak bagi dak2 opis sue gak....yang lain harus dah di pas2 nyer kat kengkawan dia.....



His..his...memang betul lah....Tu lah!..sue dah ajak balik naik keta...tak nak..kalau tak bleh la..hangkut penuh bonet keta.....ni tak...2 guni baja jer leh bawak...Tu pun naik senget bas dibuatnyer ( He..hee.auta jer tu...).........


Pada mereka2 yang tengah mengidam tu yer...tenung jer lah gambo tu jer......Rasanyer yang sedap tu..biar sue jer tolong rasakan...Sluurrppppp...sedap... lemak2 jer....tak bapa masam......


Sekarang ni kat Perlis tengah musim mangga...huh!..memang banyak ler.....Sapa2 yang balik dari sana..pakat keta berat kebelakang ler jawabnyer...hee...hee....









Cerita pasal mangga ni..macam2 sebenarnya bleh dibuat dengan mangga ni...antaranya ialah :


v



v



v



v



v



v
Jus mangga


v



v



v



v



v


kerabu mangga.....



Dan macam2 lagi lah......server slow betul lah..susah nak upload gambo.......Lain2 tu...pikir sendirilah yer bleh buat per lagi........





Daaaa...Adios....







Eii.....tua ker ?


Minggu ni memang rasa macam huru hara skit...sibuknyer melampau2..pas tu..time2 tu plak la..mcm2 keja yang datang...Huuuu..huu...maleh nak cita pasal hal opis....


Semalam masa balik keja..dalam keta...Hb sue leh tegur sue plak..." tak baik masam2 muka yang...nanti cepat tua, muka berkedut" ( tengah penat...dah la balik lambat...tunggu dia amik keta lambat sangat..tu yang tarik muka tu...hee..hee)..Ummpppp!!!!....terkezut tetiba.....Alamak!..dah nampak tue ker aku ni....Yer kot?...Eiiii...takutnyer...nampaknyer kenalah menghappy kan diri selalu nampaknya.......

Sooo...sue kena ubah cara hidup sue skang ni..nak kembali ceria, gembira n senyum selalu macam dulu....Tak nak tekanan kerja tu menguasai hidup sue lagi......




Haaaa....Smileeeee....






Sunday, 12 April, 2009

N3 pagi ni


aaaaa...lega rasanya...sampai gak KL..sue sampai rumah kul 6.25 pagi....ngantuk yang teramat sangat....maklum la..dalam bas..bukan bleh tido sangat pun...lagi2 balik kali ni naik bas 2 tingkat plak..duduk side atas ...seriau rasanya...takut nak tidoq....

Siap buat pape yang patut...laki bini pakat sambung tidoq lagi..(Hee..hee...bagus betul la kan..membuta jer...)...



Lepas tu..hb siap2 nak pg opis ( ntah aper la yg dihadapkannyer tu sangat...cuti2 pun mesti nak jenguk opis tu...)...Dah hantar hb pg opis...sue yg isteri mithali ni..sambung tidoq sat ( time ni ler nak bermalas2an..hii..hii..)


Celik mata..teringin la plak nak makan makaroni goreng hari ni....So..ni ler sarapan merangkap makan tengahari sue hari ni....hee..hee....lupa diet sat....


Makaroni kali ni sue buat lain skit( biasa ler pakai spirals pasta ja )...tapi still masak main campak2 jer..bahan..apa yang ada dalam peti jer la...kelainan kali ni..sue tambah susu kremer...cam berlemak n berkrem skit....
Errrmmm..sedap gak....pape la..janji kat tekak sue ni rasa sedap.....

Tuesday, 7 April, 2009

Cuti

Hee..esok last kerja....khamis dan jumaat amik cuti....balik Perlis....
Kalau ada masa..sue online dari sana.....
Daaa......lega dapat cuti.....huuuu.....




Sunday, 5 April, 2009

Dress




Taaadaaaa...tapi tak seelok dan secantik dress dahlia yang kak maya buat....nanti sue akan buat juga dress mcm kak maya..yang siap ada jahit sulam benang yang cute gitu....





Step by step ya

Key zulaikha..akak tunjuk kan step by step macam mana nak buat sebuah kotak...Sorry la..gambo kureng memuaskan skit..sebab amik pakai webcame jer..heee...kamera dalam keta plak....Hasilnya pun tak bapa cantik sebab pakai kertas keras....
First..kertas segi empat macam ni


Lipat segitiga...ulang untuk dua2 bahagian.....

Sampai jadi macam ni....nampak tak..akan ada garis tnada lipatan macam atas ni....

Kemudian..lipat setiap penjuru kertas hingga sampai ke titik tengah lipatan..

sampai jadi macam ni...

Kemudian. lipatkan satu bahagian kedalam...juga tepat ke tengah..berdasarkan garisan lipatan tadi ya...

buat juga teknik yang sama untuk bahagian yang satu lagi...macam ni

Kemudian tebalikkan...lipat pula ke belakang hingga sampai ke garisan lipatan ditengah2....

pandangan sisi...lipatan ke belakang

lipat bahagian satu lagi sampai jadi macam ni...
pandangan belakang

Lepas tu...buka balik lipatan...biarkan 2 bahagian terbuka terus dan 2 bahagian terbuka separuh..macam gambar di atas ni...

Kemudian amik bahagian yang terbuka penuh...lipat seperti di atas..membawa masuk lipatan ke dalam..( ni kena buat cermat2)....Alamak..tak reti nak terangkan..tengok gambar tu jer lah ya....


Lipat ke dalam dan kemaskan

Buat bahagian sebelah lagi..sama seperti tadi..dan kemaskan...
Lipat...dan kemaskan lipatan


Taaadaaaaaa...siap la sudah...

Nak nampak cantik..bleh la..buat macam ni...letak bunga dan riben skit....Siap...


Selamat mencuba



Hadiah dari Cik Min

Cantik kan pink roses ni..sue dapat ngan pasu2 nyer sekali....Hadiah dari cik min untuk semua kawan bloggernya...



v

v

v

v

v

v

v


Tengok!....riben ni pun...pink juga....cam feminin sangat...heee.






Thank's Cik Min..sue suka sangat...




Saturday, 4 April, 2009

lagi..dan lagi

Tengok la...kalau tengah syok..macam tu la....kertas pamplet pun leh jadi kotak gak....

v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
lagiiii
v
v
v
v

See..leh..letak barang kemas lagi...tu..saja jer....wat contoh.....






Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "