Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuali Ajaib Are Ikan (1) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (214) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (16) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Friday, 29 August 2008

Selamat berpuasa

Salam semua...Selamat menyabut Ramadhan saya ucapkan. Diharap, semua dapat menjalankan ibadah berpuasa dengan baik ( no gastrik..gastrik key..hi..hii..)

Sunday, 24 August 2008

Terkenang semasa dulu

Emmm...bila tengok Majalah 3 mlam tadi tentang beras Bario..aku teringat kisah dulu-dulu masa zaman sekolah...Sama lah keadaannya teknik yang dilakukan ditempat aku untuk menanam padi...Aku sempat la merasa hidup di zaman yang time tu tanam padi masih menggunakan tenaga manusia sepenuhnya...jenuh jugalah..Keluar pagi, balik tengahari atau petang. Ingat lagi..kalau cuti sekolah..mesti kami adik beradik turun ke sawah tolong Mak Abah tanam padi..Letih usah cakapla....tapi masa tu..bukan tolong betul-betul pun..banyak main daripada tolong. Buat keja sekejap jer..dah boring....lebihnya berenang macam memerang atau pun main anak patung padi ( anak patung tu dibuat daripada pokok padi...hee..hee...punyalah kreatif kan..hee..hee).


Time mula-mula nak tanam padi....sawah padi yang penuh air tu akan dibersihkan ( maklum la...bekas2 jerami lama masih ada, ditambah plak ngan rumput )...haa..time pun syok...Sampah ( jerami + rumput ) yang telah dikumpulkan akan diletakkan atas satu plastik yang besar....kumpul banyak-banyak, pastu baru ditarik ke ' perenggan' or..batas sawah...semua sampah tu akan diletakkan di batas sawah tu....He..hee...time ni..bila tang tarik plastik tu yang syok...aku akan duduk atas plastik tu( kira macam teknik main tarik upih pinang la ni ), sonok sangat, tapi masa duduk atas tu kena pegang betul-betul...nanti tak pasal-pasal tertinggal. Time tu tak kira dah rupa macam mana...penuh selut...he..hee..pe nak kesah, lepas tu boleh mandi kat tali air....


Dah bersih sawah padi tu..dalam masa yang sama padi kena disemai dulu di kawasan lain..pastu dah beso skit baru dipindahkan ke sawah...Cara menanam..sama ada pakai tangan atau pakai sejenis alat yang dipanggil "Kuku Kambing"..Cita pasal kuku kambing ni...terlampau rajin sangat ( iya la tu )..orang guna alat tu nak tanam padi, tapi aku terlajak terer sampai tercucuk lutut sendiri..nasib baik tak cedera parah..hee..hee...kena skit jer.

Ni ler dia kuku kambing


And...bila tiba time menuai...tiba plak masa untuk mengerat padi...he..hee..time ni..syok main sorok-sorok plak ( asyik main jer la kejanyer...)...Pastu padi kena pukul sendiri guna alat ntah la..lupa la plak dipanggil pe...sampai lerai padinya... Sama ni..abah aku pandai..dia umpan kami ngan upah...sapa dapat bawa padi yang dikerat banyak..dia bagi la upah...
Nak cerita detail..memang tak bleh la...tapi kalau sapa-sapa tengok Majalah 3 malam tadi...memang macam tu la proses yang terpaksa dilalui dulu..Tapi zaman telah berubah...semua dah senang sekarang. Cepat dan mudah.
Tapi..cita bab sawah ni..satu jer yang buat aku tak suka...PACAT....eeeee..aku cukup geli ngan pacat. Biarlah orang nak kata ...aku ni nama jer org kampung tapi takut pacat. Ntah la..geli semacam jer bila tengok pacat...Untuk pengetahuan, aku bukan saja geli ngan pacat..menda yang seangkatanya pun sama..contohnya..lintah dll...ulat gonggok pun aku geli gak...eiii..meremang rasa bulu roma bila cita menda- menda ni...

Gambar ni bukan la gambar sawah padi kat kampung aku...aku saja jer letak gambo ni..tapi gambar ni memang pemandangannya sama macam sawah padi kat rumah aku masa dulu-dulu...

Friday, 22 August 2008

Haa..ni lak, hasil jahit manik yang aku buat. Tak la berapa sempurna pun..Tapi itu pun dah dapat pujian gak bila orang tengok...Sebab tengah syok sangat...2 hari jer siapkan jahitan manik tu ( he..he..jahit tang lengan tangan n bawah baju jer la..) Sorry la gambo pun tak bapa ok..gambo ni diambil pun guna wedcam laptop jer,..tu yang macam ala..ala blur jer..

Sulaman

Aku rasa teruja jugalah nak mencuba menjahit sulaman riben...2 hari lepas ada pameran buku kat lobi utama hospital ni...Apa lagi, time ni la nak pegi menjengok kot-kot ada buku yang berkenan di hati. Memang banyak pun buku yang berkenan di hati...tapi pikir punya pikir..akhirnya beli jugalah buku tentang sulaman riben..Ni sebab syok tengok cheq sue punya sulaman riben la ni.....Heee..tak sabar rasanya nak beli alatannya pula....kat ner ye nak beli.?..Ala susah-susah beli jer lah dari cheq sue...tapi kena tunggu time gaji ler..

Ni ler buku Asas Sulaman Riben yang aku beli tu...

Tuesday, 12 August 2008

Baru hari ni berkesempatan update blog...5 hari pergi kusus kenegaraan (BTN)...pelbagai pengalaman yang aku dapat semasa berkrusus tu...Key la dikesempatan lain nanti aku uplord beberapa gambo masa kat sana...

Sunday, 3 August 2008

Hafizh...hafizh...

Sian member yg sorang ni...asyik merungut jer tak der partner....mana bleh tahan beb..member2 lain semua dah ada couple...siap dah ada yg kawen lg....Yang dia ni masih lg tercari2...hee..hee

Yang dia berkenan..semua dah berpunya.....sian ko yer Hafizh...Akak harap ko besabo jer la yer...Nasib ler ada akak ko sorang ni yang nak layan gak ko chat kan...hee...hee...Tak pe..akak doakan semoga ko jumpa gak la partner yang baik yer..Aminn...he..hee

Yang pasti hafizh kena ingat..Jodoh pertemuan tu semua ditangan Tuhan...ingat tu...

Assalamualaikum..first..thank's pada cheq-sue sebab sudi menjengok blog kita yang tak seberapa ...Segan la plak..blog ni cuma sekadar tempat untuk saya merapu jer....Tapi memang ada cadangan pun nak jadikan blog ni tempat untuk mengembangkan bisnes....macam cheq-sue...hee...hee...Tapi masih dalam proses belajar lg cam mana nak memperbaikinya...Insyaallah..tunggu jer lah yer.....
Raya dah nak tiba....time ni lah nak mula berniaga...betul tak?....Kepada cheq-sue....tentu banyak menda kan yang akan cheq-sue upload kat ...http://www.cheq-sue.com/...kan...
Yang pasti blog tu dah jadi blog favorite saya tu..hee..hee...

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "