Labels

Anniversary (1) Award (1) Birthday (1) Biskut (14) Blogger (16) Bubur (2) Buku (1) Cap jempol (1) Cerita (23) Contest (11) Cuti2 (19) Diet (28) Ephyra (2) Family (4) Gadget (4) Garden (2) Giveaway (9) GMM (1) Gosip (13) Hobi (46) Home (20) Iklan (6) Ilmu (4) Info (23) Info Diet (26) Info Kesihatan (43) Kad (26) Kampung (11) Kek (28) Kerabu (2) Keratan Akhbar (19) Kesihatan (2) Kitchen gadget (3) Kraf (4) Kuih (1) Lauk (3) Lawak (10) Madah (7) Majalah (1) Makan-Makan (1) Manisan (1) Masak2 (212) Masalah (3) Me (90) Mee (2) Memories (17) Menu Diet (5) Menu Mudah (3) Minuman (8) Mood (4) Motivasi (1) movie (4) Nasi (2) Novel (21) Nuffnang (6) Office (14) Pasta (1) Petua (2) Pizza (3) Potato (3) Puding (15) Puisi (9) Ramadhan (1) Raya (1) Roti (6) Salad (3) Santai (1) Sarapan (8) Senam (9) Shopping (1) Sup (1) Supplement (1) Tag (5) Tazkirah (7) Tips (7) Tutorial (1) Video (17) Wish (8) Wishlist (6)

Monday, 28 January, 2008

Huuhhh..terasa lambat sangat waktu hari ni...hari ni aku rasa tak sedap badan..macam nak demam jer..badan lak sakit2...rasa cam nak patah jer..Sebenarnya dah 2 hari aku rasa cam nak nak demam...Memang rasa tak larat sangat..rasa cam nak buka jer puasa..tapi pikir2 sayang la plak...lagi pun..hari ni aku puasa tuk suami aku...dia pg amik exame ptk..yang hari tu nyer exame..satu paper tak memuaskan..Harap2..lulus la naknyer.
Alasan lain juga kenaper aku kuatkan juga diri aku nak keja sebab minggu depan aku cuti so...nak tak nak..aku kena settlekan semua keja aku minggu ni jugak...Sampaikan rehat pun aku keja...And hari ni untuk pertama kalinya aku terpaksa menyelesaikan masalah pelanggan...fuh!..jenuh juga la aku nak mengeksplain kannyer...berpeluh juga la dibuatnyer..maklum la..ni first time..aku mana mahir sangat lagi...
Tapi tu lah..akhirnya..9 jam bekerja tu berlalu juga...la ni aku tengah tunggu cik abg sayang aku plak...kul bapa la dia nak balik ni..aku dah tak larat nak bertahan ni...rasa cam nak tumbang jer..

Friday, 18 January, 2008

Sepi itu indah

Korang penah dengar tak pepatah yang mengatakan ' Sepi itu indah' ?..Emmmmm....susah nak ditafsirkan tuuuu....Tapi memang betul pun pepatah tu....bagi orang yang suka kan pada keadaan yang damai..sepi itu memang indah bagi mereka...Dan....bagi aku sendiri pun..kadang-kadang sepi itu memang indah...Time tu la kita akan ingat kembali segala kenangan2 yang manis....dan memikirkan perkara2 yang indah dan baik2 belaka...Tapi tak dinafikan juga...kadang2 sepi itu ..begitu memeritkan dan menyesakkan bagi sesetengah orang....Dan ada juga sesetengah orang yang memang tak suka pada keadaan yang sepi...

Actually sebenarnya..pelbagai tafsiran yang boleh dibuat mengenai pepatah tu....Ialah..lain orang lain la citarasanya.....dan dah tentu berbeza pendapatnya....

Kenapa aku kata sepi itu indah?....sebab aku ni jenis yang memang berjiwa lain skit...hee..hee.....kadang kala aku ni suka bersendiri....dan kalau boleh berada di kawasan yang damai...berseorangan memang seronok....Time tu aku akan rasakan satu perasaan yang boleh memotivasikan jiwa aku...terutama sekali kalau time tu jiwa aku tak tenang....
Tapi tu lah!...terpulang pada individu tu lah nak mentafsirkannyer...lain orang lain pendapat...rambut samer hitam..tapi hati lain2...yer ker?...hee...hee

Tuesday, 15 January, 2008

Hikmah mengamalkan ayat Bismilah 6


BISMILAH ENAM


- Makbul segala hajat dan cita-cita.
- Luas rezkinya.
- Jika ditiup kpd perempuan nescaya kasih ia kepada kita.
- Menang dalam peperangan.
- Penerang hati.
- Diajuhkan dari segala penyakit.
- Dibaca 70 kali tiap-tiap hari aman dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim

yang hendak membunuhnya.
- Dibaca ditempat yahng suci nescaya dapat melihat malaikat, jin dan syaitan.
- Dibaca dimalam jumaat 20 kali boleh melihat orang didalam kubur.
- Aman daripada binatang2 buas.
- Air laut menjadi tawar.
- Terlepas daripada terkena bunuh juka dibaca kepada tubuh badan.
- Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah aman daripada ancaman babi, tikus atau burung.
- Terselamat daripada bahaya musuh dan seteru.
- Terselamat dari karam dilaut.
- Jika dibaca pada minyak malam jumaat tiga kali boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya.
- Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selam 7 hari nescaya mendengar.
- Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga tiga kali insyaallah lari iblisnya.
- Boleh tawarkan segala jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ular dan ikan.
- Boleh tawarkan segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, ulat buku mati - beragan, hempedu katak dan sebagainya.
- Terkeluar daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.
- Dijadikan jampi untuk menghalau jin dan syaitan.
- Cara untuk merawat pesakit yang menderita kerana perkara diatas; latakkan tangan ditempat yang sakit, tahan nafas dan baca al-Fathihah dan juga ayat Bismillah Enam ini. Tiup tempat tersebut dah urut sedikit.

- Baca juga ayat ini pada air untuk disapukan pada tempat yang sakit dan untuk di minum. Angin akan keluar

daripada pesakit dan diikuti oleh muntah, insyaallah.
- Doa ini juga boleh digunakan kepada binatang yang termakan rumput yang diracun atau yang dipatuk ular.

Kaedah rawatannya adalah dengan memberi makan rumput dan meminum air yang telah dibacakan dengan

doa diatas.


AMAL LAH BISMILLAH ENAM INI KERANA IANYA MENJADIKAN SEGALA JENIS RACUN AKAN TAWAR DAN TIDAK MEMBERI MUDHARAT KEPADA PENGAMAL KALAU TERMINUM. GELAS YANG MENGANDUNGI RACUN AKAN PECAH KALAU DIPEGANG OLEH PENGAMAL BISMILLAH ENAM. INSYAALLAH.

Monday, 14 January, 2008

Huh!

Assalamualikum...lama betul dah aku tak menulis apa2 dalam blog ni...Semenjak berada di department baru ni...aku memang sibuk skit..lagipun masih dalam proses nak memahami kerja2 kat sini....Dan lagi satu kat sini aku terbatas sikit nak menggunakan internet...so memang tak sempat nak bukak blog...
Actually, susah sebenarnya nak aku gambarkan pe perasaan aku skang ni....Tapi semenjak aku berada di tempat baru ni....aku rasakan banyak sangat perubahan yang perlu aku lalui...
Sekarang ni....ujung minggu begitu membosankan aku...mana taknya kalau dulu..agak2 boring aku tentu berada di pejabat....Terasa dunia aku luas skit....Dekat sini...ntah la....
Ntah!..kadang2 aku tak paham la naper ngan aku ni...sepatutnya aku gembira dengan apa yang berlaku sekarang ni....Tapi sebaliknya lain plak yang aku rasa....Kadang2..sampai satu tahap..aku rasa cam nak berhenti jer...Tapi aku tabahkan jugalah hati aku ni...tuk menerima yang ini adalah suratan hidup aku....Tapi aku akur..yang memang jiwa aku ni memang macam ni...aku ni jenis orang yang setia pada yang satu...Ialah..aku ingat dulu...aku akan terus kekal di tempat yang sama sampai bila2...tapi, nak wat camner....terima jer lah..walau hati sedih.
Tapi..mungkin sebab aku masih belum biasa dengan keadaan sekarang ni kot...tapi yang pastinya..aku memang tak bleh lupakan kawan2 lama di tempat lamer....Ialah...tempat jatuh lagi dikenang kan....

Thursday, 3 January, 2008

Department baru

Hai semua...hari ni dah hari ke dua aku start keja dat department baru ni....Boring giler la....maklum la..semua orang sibuk...takut lak aku tengok diorang tu.....Dua hari ni aku dah start posting....semua unit aku kena belajo.....Ntah la...boleh idak aku tanggung semua keja tu....Tengok cam susah jer...tapi Insyaallah...aku akan cuba sampai pandai....

Popular Posts

Sila tinggalkan jejak korang ya..Nanti senang sue nak berkunjung.

Renungan


Barangsiapa yang melihat perbuatan mungkar, hendaklah ubah dengan tangan. Kalau tidak kuasa (dengan tangan), ubahlah dengan lidah. Dan kalau tak kuasa (dengan lidah), maka ubahlah dengan hati. Dan (dengan hati ini) adalah yang selemah-lemahnya iman. "